Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τσίπρας: "Δίκαιη κατανομή των βαρών για υπέρβαση της κρίσης"

Στο αδιέξοδο του προγράμματος λιτότητας αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βερολίνο, καλώντας παράλληλα τη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει ρότα.
Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα το πρωί συνομιλίες με βουλευτές των γερμανικών κομμάτων. Μετά το πέρας των συνομιλιών, στην κοινή τους συνέντευξη τύπου τόσο ο πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ, όσο και ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισαν την αναγκαιότητα να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η οποία δεν αποτελεί -όπως είπαν- μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ρίξινγκερ, στη Γερμανία κυκλοφορεί περισσότερο «μαύρο χρήμα» απ’ ό,τι στην Κύπρο και όπως σημείωσε «δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα ασύλου για το μεγάλο κεφάλαιο», τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται στο εξής νέα προγράμματα λιτότητας αλλά «ένα νέο μονοπάτι ανάπτυξης». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παράδοση στις ελληνικές αρχές των καταθέσεων του Μιχάλη Χριστοφοράκου και στοιχείων ελλήνων μεγαλοκαταθετών στις γερμανικές τράπεζες.

Αναγκαία η «κάθαρση»Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαίες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα, αυτή όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί, όπως τόνισε, με μέτρα λιτότητας αλλά με δίκαιη κατανομή των βαρών. Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια μίας ανθρωπιστικής καταστροφής. Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά ότι είναι πλέον ώρα ο γερμανικός λαός να μάθει «όλη την αλήθεια». Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επεξεργαστεί η ΕΕ και βρίσκεται σε ισχύ τα τελευταία τρία χρόνια έχει αποτύχει, οδηγώντας, όπως είπε, σε αδιέξοδο. Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, οι έλληνες πολίτες απειλούνται με εξαθλίωση και η ελληνική κοινωνία με διάλυση.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση και τους υπόλοιπους διεθνείς δανειστές να αλλάξουν άμεσα πολιτική και να ξαναδώσουν προοπτική στην Ελλάδα. Παραδεχόμενος τις «αμαρτίες» του παρελθόντος και την αναγκαιότητα να υπάρξει κάθαρση, τόνισε ότι οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να αποδεχθούν μεταρρυθμίσεις αρκεί, όπως διευκρίνισε, να είναι δίκαιες.

Ερωτηθείς για το κατοχικό δάνειο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ειδικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να διευθετηθεί για να ξεπεραστούν εκκρεμότητες του παρελθόντος. Σε ξεχωριστή δήλωση μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα εάν στις διαπραγματεύσεις της η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ποτέ στην κυβέρνηση της Γερμανίας ζήτημα παράδοσης στοιχείων που αφορούν στην υπόθεση Χριστοφοράκου και στο κατοχικό δάνειο ή εάν η λογική της είναι να λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν οι Γερμανοί εταίροι της.

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης / Dapd / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Στ. Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.