Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Διατροφική φροντίδα για άτομα με υπερχοληστερολαιμία

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
να εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο ονομάζεται ‘’Θεραπευτικές Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής’’ (TLC= therapeutic lifestyle changes), έχει δημιουργηθεί για άτομα τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά χοληστερόλης –κακό λίπος στο αίμα τους.
Ακολουθώντας κανείς κάποιους απλούς κανόνες διατροφής θα μπορούσε να μειώσει την LDL (κακή χοληστερόλη), η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Αγοράζοντας και τρώγοντας τρόφιμα υγιεινά για την καρδιά, όπως φρούτα, λαχανικά και λιπαρά ψάρια (όπως σολομό, τόνο, σκουμπρί και σαρδέλες )μπορεί κάποιος να αυξήσει την HDL( καλή χοληστερόλη), να νιώθει καλύτερα και να βελτιώσει την γενικότερη κατάσταση υγείας του. 

ΑΠΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ 

Τρώτε
λίγα λιπαρά.Τρόφιμα υψηλά σε λίπος είναι:μπέικον, κρέας με εσωτερικό λίπος, κρέας κρύου πιάτου.
Περιορίστε την κακή χοληστερόλη, αποφεύγοντας τα πολλά αυγά, κρόκους αυγών, το πολύ κρέας και τα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αγοράστε & καταναλώστε 5 φλιτζάνια φρούτων & λαχανικών & περίπου 90 γρ δημητριακά ολικής αλέσεως καθημερινά. Τέτοια τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη των τροφών.
Καταναλώστε μερικά τρόφιμα,τα οποία περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως ξηρά φασόλια & μπιζέλια, φρέσκα μήλα ή αχλάδια, πλιγούρι βρώμης, ξηροί καρποί & σπόροι. 

Χρησιμοποιήστε μαργαρίνη αντί για βούτυρο.
Καταναλώστε τρόφιμα τα οποία περιέχουν πρωτεΐνη σόγιας, αντί για κρέας. Για παράδειγμα καταναλώστε μπιφτέκι σόγιας, αντί για χοιρινό ή μοσχαρίσιο μπιφτέκι σε σάντουιτς.
Καταναλώστε λιπαρά ψάρια, ψάρια κρύου νερού, τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, τόνο, σκουμπρί & σαρδέλες.
Να τρώτε φυτά πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως λινάρι & καρύδια.
Συζητήστε με το διαιτολόγο σας για το ποιο είναι το υγιές –φυσιολογικό βάρος για το ύψος σας και προσπαθήστε να φτάσετε σε αυτό.
Επίσης, μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποιο είδος φυσικής δραστηριότητας είναι καλύτερο για την περίπτωσή σας και βάλτε την στην καθημερινότητά σας.(Περίπου 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες μέρες είναι ένας καλός κανόνας). 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Υψηλά σε λίπη αρτοπαρασκευάσματα, όπως ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν, Δανέζικα αρτοσκευάσματα, πίτες, κούκις, διάφορα σνακ από δημητριακά με υδρογονωμένα λιπαρά όπως τσιπς, αφράτα αρτοπαρασκεύασματα με τυρί, διάφορα άλλα σνακ, κράκερ, ποπ-κορν με βούτυρο.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τηγανισμένα λαχανικά ή αυτά που είναι παρασκευασμένα με βούτυρο, τυρί ή κρέμα σος.

ΦΡΟΥΤΑ Τηγανισμένα φρούτα ή αυτά που σερβίρονται με βούτυρο ή κρέμα

ΓΑΛΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Ολόπαχα γαλακτοκομικά, ολόπαχο γάλα και γιαούρτι, παγωτό, κρέμα γάλακτος, τυρί κρέμα, ξινισμένη κρέμα και τυρί φέτα .

ΚΡΕΑΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ (κοτόπουλο ή γαλοπούλα), ψάρια Υψηλά σε λίπος μέρη του κρέατος (παϊδάκια,μπριζόλα,μπιφτέκι,μπέικον,λουκάνικα,σαλάμι,μορταδέλα,όργανα ζώων, συκώτι, μυαλά, γλυκάδια, κοτόπουλο με πέτσα, κρέας του εμπορίου τηγανισμένο, πουλερικά, ψάρια, αυγά με τον κρόκο τους (όχι περισσότερα από 2 την εβδομάδα)

ΛΙΠΗ & ΕΛΑΙΑ Βούτυρο, σος ,ράβδοι μαργαρίνης (πιο σταθεροί) & άλλα μερικώς υδρογονωμένα λίπη, τροπικά λίπη π.χ καρύδα ,φοινικέλαιο & πυρηνέλαιο φοινικιάς. 

* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648



Πηγή:The TLC diet/www.nhl.bi.nih.gov/lifestyles.htm. 

1 σχόλιο:

  1. ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ:
    ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΑΤΗ
    http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=2485
    Πανεπιστημιακές μελέτες αποδεικνύουν,
    ότι η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά,
    αντιθέτως, είναι ευεργετική και προστατεύει τον οργανισμό

    Οι διαφημιζόμενες τροφές
    και τα φάρμακα μείωσης τής χοληστερίνης
    είναι αυτά, που προξενούν πολλές και τεράστιες βλάβες

    Έγραψε στις 21.11.2011 ο/η: Δημόπουλος Μάριος
    ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ:
    ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΑΤΗ
    (β΄ μερος)
    http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=575

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.