Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

«Τη μέριμνα του Υπουργείου Εργασίας ζητάει η ΕΣΕΕ για τους ασφαλισμένους και άνεργους εμπόρους»

Με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας γενικότερα στο ασφαλιστικό, η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τον Υπουργό Εργασίας σχετικές επιστολές ζητώντας : 
- Ένταξη της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ στην επικείμενη Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας των εμπόρων, 
- δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των ΑΠΔ από όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ και
- «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα οφειλών τόσο προς τον ΟΑΕΕ όσο και προς το ΙΚΑ.

Το περιεχόμενο των επιστολών έχει ως εξής: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήδη επίκειται η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης, που θα ενεργοποιήσει τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, ο οποίος συστάθηκε με το άρθρο 44 ν. 3986/2011 με σκοπό την χορήγηση επιδόματος ανεργίας για όσους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει έντονο ενδιαφέρον για την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, καθώς έχουν πλέον παρέλθει σχεδόν δύο χρόνια από την έκδοση του νόμου και ο λογαριασμός ενισχύεται με τις πρόσθετες εισφορές των εμπόρων αλλά δεν είναι ακόμη δυνατή η κατανομή, ώστε να ανακουφιστούν κάπως οι συνάδελφοί μας που λόγω της κρίσης βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με την ανεργία.

Παράλληλα με την έκδοση της ως άνω Υπουργικής Απόφασης και την ενεργοποίηση του επιδόματος ανεργίας, πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα και ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ατυχήσαντες συνάδελφοί μας, αυτό της ιατροφαρμακευτικής κάλυψής τους. Η Υπουργική Απόφαση Φ40035/οικ.5136/413/2011 που ήδη ισχύει από διετίας, καλύπτει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για δύο χρόνια μόνο όσους από τους συναδέλφους μας έκαναν οριστική διακοπή του εμπορικού επιτηδεύματος. Ωστόσο, δεν υπάγονται σε αυτήν όσοι έμποροι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και δεν έχουν ακόμη κάνει (γιατί δεν μπορούν να κάνουν) διακοπή επαγγέλματος, λόγω των χρεών τους προς τον ΟΑΕΕ και την εφορία. Όπως υπολογίζεται σήμερα, 1 στους 2 εμπόρους έχει ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και είναι –αυτός και η οικογένειά του- χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εξαιτίας της μη θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας από τον ασφαλιστικό μας φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε, μαζί με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, να τροποποιηθεί παράλληλα και η ΥΑ Φ4 0035/ οικ.5136/ 413/ 2011, ώστε να καλύψει για μία διετία και όσους από τους συναδέλφους μας έχουν μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι δίκαιη γιατί θα καλύψει σε μία δυσχερή εποχή ανθρώπους που έχουν στηρίξει στο παρελθόν τον ασφαλιστικό μας φορέα, δεν συνεπάγεται ιδιαίτερα μεγάλο κόστος και θα ενισχύσει σημαντικά το κοινωνικό προφίλ της Κυβέρνησης, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και δύσκολων αποφάσεων.

Περαιτέρω, ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε παρέμβασή του, ανακοίνωσε ότι δυνατότητα υποβολής μέσω διαδικτύου μηνιαίας αναλυτικής δήλωσης εισφορών θα έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν εξοφλήσει ή έχουν επιλύσει με διακανονισμό διαφορές που είχαν εντοπιστεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την ως άνω δήλωση, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν εξοφλήσει ή δεν έχουν διακανονίσει, το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής θα κλειδώνει και γι’ αυτές δεν θα είναι δυνατή η σχετική υποβολή.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των εν λόγω επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, χωρίς να το θέλουν αντίστοιχα, όπως επίσης και την αδικαιολόγητη αποστέρηση του ιδρύματος από σημαντικά έσοδα. Για το λόγο αυτό, ζητούμε την αναστολή του αποκλεισμού των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές τις οποίες δεν έχουν ρυθμίσει, από το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής, καθώς δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το σύστημα αυτό ως εργαλείο «ψυχολογικής πίεσης» προς τους επιχειρηματίες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους: αρκετή πίεση έχουν ήδη από την ύφεση και την παρατεταμένη οικονομική κρίση και ορισμένοι από αυτούς είναι θαύμα πως καταφέρνουν και επιβιώνουν ακόμα.

Τέλος, επανυποβάλλουμε παλαιότερο αίτημά μας για κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρηματιών τόσο προς το ΙΚΑ όσο και προς τον ΟΑΕΕ, η οποία αντίστοιχα θα σταματήσει την διαδοχική επιβολή προστίμων και πρόσθετων εισφορών, που διογκώνουν τεχνητά το χρέος, κάνοντάς το εξωπραγματικό και στην πράξη μη εξυπηρετούμενο. Μετά την κεφαλαιοποίηση το νέο «παγωμένο» κεφάλαιο χρέους θα μπορεί να συνιστά αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Ταμείο και στον υπόχρεο, ο οποίος, καταβάλλοντας πλέον κανονικά τις εισφορές του, θα μπορεί να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα που θα του επιτρέψει να συνεχίσει την επαγγελματική του δραστηριότητα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.