Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Μας χάρισε το πιο σπουδαίο μάθημα που μπορεί να δώσει ένας γονιός στα παιδιά του … ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ!

Κεσίδης Χρήστος, 1954
Του Παύλου Κεσίδη
Στις 31 Οκτωβρίου 2012, μετά από σχεδόν 60 χρόνια, έγινε αλλαγή σκυτάλης στο γνωστό παραδοσιακό καφενείο στην οδό Καλούδη 1. Σίγουρα όλοι οι παλιοί Κιλκισιώτες το γνωρίζουν, ακόμη κι αν ποτέ δεν υπήρξαν πελάτες του. Απερχόμενος ιδιοκτήτης ο Χρήστος Κεσίδης (ο πατέρας μου) και «συνεχιστής της ιστορίας του καφενείου», ένα νέο παιδί, ο Γιώργος Τσαβδαρίδης που του ευχόμαστε ολόψυχα καλές δουλειές. Ίσως να ακούγεται βαρύγδουπη η παραπάνω έκφραση …«συνεχιστής της ιστορίας του καφενείου», αλλά πιστέψτε με, υπάρχει και ξεκινά κάπως έτσι …


Στις 18 Μαΐου του 1953 δυο αδέρφια, ο Άγγελος και ο Χρήστος Κεσίδης, αφού από τα εφηβικά τους χρόνια πάλεψαν για το μεροκάματο και την επιβίωση, αποφασίζουν να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση. Σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Κιλκίς, μιας κι αν δούμε παλιές φωτογραφίες του, αυτή η διασταύρωση των οδών 21ης Ιουνίου, Βενιζέλου, Γ. Καπέτα και Καλούδη απεικονιζόταν ως το χαρακτηριστικό κεντρικό σημείο της πόλης. 


Κεσίδης Άγγελος
Το συγκεκριμένο κατάστημα ήταν από παλιότερα καφενείο, το επονομαζόμενο καφενείο της «Κουταλίνας». Με ήδη βαριά ιστορία στην πλάτη του μιας και ήταν χτισμένο το 1928 και το συνόδευαν ιστορίες προπολεμικές και νεότερες. Χαρακτηριστική αυτή της μαύρης εποχής του εμφύλιου και τη ρίψη δύο χειροβομβίδων εντός του καφενείου, από τον επονομαζόμενο «Τσανταρμά». Ευτυχώς όπως μου διηγείται ο πατέρας μου, οι χειροβομβίδες έπεσαν πάνω στον πάγκο (ψηλά δηλαδή) και τα θραύσματα τους δεν προκάλεσαν θανάσιμους τραυματισμούς. 
Κεσίδης Χρήστος

Τα δυο αδέρφια δούλεψαν σκληρά φτιάχνοντας μια καλή επιχείρηση που ζούσε αυτούς και την οικογένεια τους. Με τις οικονομίες από τη σκληρή δουλειά το κατάστημα που νοίκιασαν αρχικά, αγοράζεται και το 1967 γκρεμίζεται και κτίζεται εκ νέου ως διώροφο καφενείο. Αργότερα, ο μεγαλύτερος αυτών ο Άγγελος, ακολουθώντας ξεχωριστό δρόμο φτιάχνει μια επιχείρηση παραγωγής παραδοσιακού πρόβειου γιαουρτιού, (πολλοί θα το αναπολούν κι αυτό μιας και αυτή η επιχείρηση σταμάτησε με τη συνταξιοδότηση του). Τα χρόνια περνούν, άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, πελάτες βρίσκουν το στέκι τους για την καθημερινή πολιτική και κοινωνική κριτική. Και ποιους δεν σέρβιρε το μικρό καφενεδάκι της Καλούδη. Από απλούς καθημερινούς ανθρώπους του μεροκάματου και της πιάτσας μέχρι υπουργούς και βουλευτές στις καθιερωμένες προεκλογικές βόλτες. 


Κεσίδης Χρήστος
Για πάνω από 40 χρόνια, το συγκεκριμένο καφενείο, έχει αποτελέσει χαρακτηριστικό σημείο συνάντησης, των κτηνοτρόφων, μεσιτών και κρεοπωλών του Κιλκίς για τις μεταξύ τους συμφωνίες και αγοραπωλησίες, πιστοί όλοι τους στο Σαββατιάτικο ραντεβού τους. 
Κεσίδης Χρήστος. 1967
Μετά λοιπόν από 60 χρόνια, ήρθε η ώρα ο βετεράνος του μεροκάματου, ο πατέρας μου, να αφήσει πίσω του το κατάστημα που ήταν η ζωή του όλη, το μαγαζί με το οποίο μεγάλωσε τρία παιδιά, έχτισε ένα σπίτι, κράτησε την αξιοπρέπεια του ψηλά, μην αφήνοντας χρέος ποτέ και σε κανένα. Το μαγαζί ,που όταν ήταν νέος τον στέρησε από την οικογένειά του, μιας και άνοιγε στις 5 το πρωί και έκλεινε στις 12 το βράδυ, με τα μεσημέρια να πλαγιάζει στο ντιβάνι του παταριού, κλέβοντας λίγα λεπτά ξεκούρασης, να τρώει το φαγητό στα τετζερέδια που του ‘φερνε η μητέρα μου… Το βράδυ κατάκοπος πλέον, να φτάνει στο σπίτι μετά τα μεσάνυχτα και η ενασχόληση με τα παιδιά του να περιορίζεται σε ένα νεύμα πάνω από τις κούνιες και τα κρεβάτια που κοιμόμασταν τα τρία αδέλφια. 
Κεσίδης Χρήστος, 1990
Μέσα απ’ αυτές τις λίγες γραμμές θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες του πατέρα μου Κεσίδη Χρήστου, προς όλο τον κόσμο που για αυτά τα 60 χρόνια τον τίμησαν και στάθηκαν κοντά του. Οπωσδήποτε όμως το μεγάλο ευχαριστώ, τόσο από εμένα όσο και από ολόκληρη την οικογένειά μου, ανήκει στον πατέρα μου το Χρήστο Κεσίδη, που αγωνίστηκε τόσα χρόνια για μας, χαρίζοντάς μας το πιο σπουδαίο μάθημα που μπορεί να δώσει ένας γονιός στα παιδιά του …ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ.

ΚΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ (ΨΑΡΟΥ) 

ΚΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ (ΨΑΡΟΥ)

ΚΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ-ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ -
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ(ΤΖΑΜΤΖΗΣ)

ΠΟΛΑΪΤΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ-ΚΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΗΣ

3 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ συγκινητικό το δημοσίευμα και ακόμη περισότερο οι φώτογραφίες.
    (Δανιηλίδης Αγγ. Χρήστος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια στον φίλο μου Παύλο Κεσίδη για την εξέχουσα ανάρτηση !!!
    Μπράβο Παύλε

    Aias Samos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Παύλε........απλά μπράβο
    (Νίκος Τζίνδαλης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.