Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση ΚΚΕ με θέμα: «Στην εξαθλίωση οδηγούνται χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ»

"Τα βάσανα που επεφύλαξαν όλες διαχρονικά οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις στους παλιννοστούντες ομογενείς που έψαξαν αποκούμπι στην Ελλάδα μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ δεν έχουν τελειωμό. 
Να θυμίσουμε πως με το Νόμο 1296/12-10-1982 (ΦΕΚ Α΄128) είχε δημιουργηθεί, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α), ειδικός λογαριασμός με τον τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Συνταξιοδότησης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων», από τον οποίο χορηγούνταν κάθε μήνα σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη και σε ομογενείς που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα, με βασική προϋπόθεση να μην παίρνουν σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή.

Σήμερα με το Νόμο 4093-2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016- επείγοντα μέτρα Εφαρμογής του Ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016» υποπαράγραφος 1Α6 «Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών - Ανασχεδιασμός συνταξιοδότησης ανασφαλίστων – Ενιαίο σύστημα ελέγχου και πληρωμών συντάξεων και άλλες ρυθμίσεις», καταργείται η παρεχόμενη σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον Ο.Γ.Α για την συντριπτική πλειοψηφία των ανασφαλίστων υπερηλίκων ομογενών από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

Αιτία είναι οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και ειδικότερα:

Στην παραγρ. 5 παρ. β, της υποπαραγράφου ΙΑ.6, ό όρος «δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξης από οποιανδήποτε φορέα του εξωτερικού» είναι ένας εντελώς αόριστος όρος, που είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί και να αποδειχθεί από τον δικαιούχο. Επίσης είναι γνωστά τα προβλήματα της διοίκησης των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και το υψηλό κόστος μετάβασης και εξασφάλισης σχετικής βεβαίωσης από τη χώρα προέλευσης του ενδιαφερόμενου, ενώ μπορεί επίσης να αποτελέσει αφορμή για αυθαίρετη ερμηνεία από υπηρεσιακούς παράγοντες σε βάρος του ενδιαφερομένου.

Στην παραγρ. 5 παρ. γ της υποπαραγράφου ΙΑ.6 ο όρος «Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι(20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για την συνταξιοδότηση» εφόσον ισχύσει ο όρος, θα χάσει, τη σύνταξή του το σύνολο των Ελλήνων από τις χώρες της πρώην EΣΣΔ.

Σύμφωνα μάλιστα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και την Επιτροπή Αγώνα Ομογενών οι περίπου 40.000 συνταξιούχοι θα βρεθούν, εντελώς απροστάτευτοι χωρίς κανένα πόρο διαβίωσης, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κοινωνική, οικονομική και φυσική εξόντωση.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί αν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κατάφορη αυτή αδικία σε βάρος των υπερήλικων και ανασφάλιστων ομογενών αποσύροντας τις παραπάνω αναφερόμενες διατάξεις του Νόμου 4093-2012. "

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.