Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Νέα δημοσκόπηση δίνει 30,5% στο ΣΥΡΙΖΑ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Σαμαράς

- Η δημοσκόπηση έγινε από την Public Issue
- Δεύτερη με διαφορά η ΝΔ και τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή
- Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 60%
- Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 30,5% έναντι 26% της ΝΔ δίνει το Βαρόμετρο Δεκεμβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Η πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος δρόμο και ειδικότερα το 19% κρίνει ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή, έναντι του 75% που κρίνει ότι είναι λάθος. Αυξημένο είναι επίσης το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι έγινε πιο ισχυρή η διεθνής ισχύς της χώρας. Συγκεκριμένα, αυτό πιστεύει το 14% έναντι του 9% τον Σεπτέμβριο. Το 56% από 46% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό πριν από τις εκλογές ήταν 37%.

Τι δείχνει αναλυτικά η δημοσκόπηση
ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
Στην πρόθεση ψήφου (με αποχή ή Λευκά στο 19,5%) πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%, δεύτερη η ΝΔ με 26%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10,5%, τέταρτοι οι ΑΝΕΛ με 9%, πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 8%, έκτη η ΔΗΜΑΡ με 6,5% και έβδομο το ΚΚΕ με 5,5%.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ
Στην παράσταση νίκης πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 60%, ποσοστό αυξημένο κατά μια μονάδα (59%) από τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένο κατά 19 από τον Σεπτέμβριο (41%) και δεύτερη η ΝΔ με 25%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από τον προηγούμενο μήνα (26%), αλλά μειωμένο κατά 18 μονάδες από τον Σεπτέμβριο (43%).

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σταθερά καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 40% έναντι 29% του Αλέξη Τσίπρα. Αυξημένο κατά τρεις μονάδες, στο 35%, σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που κρίνει ως καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ μειωμένο κατά μία μονάδα, στο 23% είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί καλύτερη μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, για το 37%, η καλύτερη κυβέρνηση είναι καμία από τις δύο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΧΗΓΩΝ
Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 49% (σταθερό ποσοστό), ενώ αυξημένα είναι τα ποσοστά όλων των αρχηγών σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο του Νοεμβρίου. Δεύτερος δημοφιλέστερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 44% (+2) και ακολουθούν οι Αντώνης Σαμαράς με 40% (+2) και Πάνος Καμμένος επίσης με 40% (+3). Στη συνέχεια ακολουθεί η Αλέκα Παπαρήγα με 26% (+3), ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% +4 (τη μεγαλύτερη μεταβολή) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 17% (+2). Πάντως, μπορεί ο κ. Κουβέλης να παραμένει με 49% ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, αλλά η δημοτικότητά του πριν από τις εκλογές ήταν στο 66%. Επίσης, πεσμένη είναι η δημοτικότητα του κ. Βενιζέλου, η οποία πριν από τις εκλογές ήταν στο 32%. Σχεδόν ίδια είναι η δημοτικότητα του κ. Σαμαρά. Σε σύγκριση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού παρουσιάζει μεγαλύτερες διακυμάνσεις, καθώς τον Ιούλιο, δηλαδή ένα μήνα μετά τις εκλογές, ήταν στο 50%. Το αντίστοιχο διάστημα η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα ήταν στο 47% και μετά από μία πτώση στο 41% τον Οκτώβριο, στα δύο τελευταία Βαρόμετρα παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία.

Πως κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση - αντιπολίτευση
Το 21% (18% στο προηγούμενο Βαρόμετρο) δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 17% (16% στο προηγούμενο Βαρόμετρο) από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο, είναι και τα ποσοστά δημοτικότητας όλων των πολιτικών κομμάτων. Πρώτη έρχεται η ΔΗΜΑΡ, με 45% (+4) και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 43% (+ 8), ο ΣΥΡΙΖΑ 41% (+ 2), η ΝΔ 35% (+ 4), το ΚΚΕ 27% (+7), το ΠΑΣΟΚ 21% (+8) και Χρυσή Αυγή με 19% (+3). Αναφορικά τον ΣΥΡΙΖΑ το 56% θεωρεί ότι πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, έναντι του 26% που θεωρεί ότι πηγαίνει στη σωστή. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 31% και ακολουθούν ο... κανένας με 25%, οι ΑΝΕΛ με 16%, το ΚΚΕ με 13% και η ΧΑ με 11%.

http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.