Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αυτά είναι τα κλοπιμαία από τη ληστεία στο Μουσείο της Ολυμπίας - Πώς έφτασε η αστυνομία στην εξιχνίαση της υπόθεσης - Φωτό και video



- Ο αρχηγός της σπείρας συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να πουλήσει αρχαίο δαχτυλίδι σε αστυνομικό "πελάτη"
- Οι δράστες είχαν θάψει τα κλοπιμαία σε αγροτική περιοχή δύο χιλιόμετρα από το Μουσείο
- Τρείς συνελήφθησαν, δύο αναζητούνται
- Διαβάστε τις δηλώσεις Δένδια και Τζαβάρα για την εξιχνίαση της υπόθεσης
- Δείτε φωτό και video με τα κλοπιμαία

Τρεις Ελληνες συνελήφθησαν απο την Αστυνομία ως οι δράστες της ληστειας στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι τρεις συνελήφθησαν απο την Ασφάλεια Πάτρας. Πρόκειται για έναν 41χρονο άνεργος που ζει στην Αθήνα, έναν 50χρονος εργολάβο από την Πάτρα και έναν 36χρονο άνεργο επίσης από την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Αστυνομικοί συνέλαβαν μετά από οργανωμένη επιχείρηση τον εγκέφαλο της σπείρας την ώρα που είχε πάει σε ένα ξενοδοχείο και διαπραγματευόταν την πώληση ενός δαχτυλιδιού. Πρόκειται για ένα δαχτυλίδι του 14ου πΧ αιώνα με παράσταση ταύρου που είχε βρεθεί σε θαλαμωτό μηκυναϊκό τάφο στην περιοχή της Άνθειας.



Ως πελάτης είχε παρουσιαστεί ένας αστυνομικός ένω ο δράστης ζητούσε 300.000 ευρώ. O δράστης όπως γράφει το patrisnews.com έβγαλε όπλο, αλλά τελικά ακινητοποιήθηκε εγκαίρως. Μετά τη σύλληψη του υπέδειξε στους αστυνομικούς έναν λόφο στην Ηλεία όπου βρέθηκαν μέσα σε ένα τσουβάλι όλα από το κλοπιμαία ενώ εντοπίστηκαν και οι δύο συνεργοί του.

Σύμφωνα με το ilialive.gr τα κλοπιμαία ήταν θαμμένα στην περιοχή του Κοσκινά. Xθες το βράδυ αφού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στην Πάτρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες ταυτοποίησης των κλοπιμαίων και κυρίως του χρυσού σφραγιδόλιθου.

Έτσι άνδρες της Ασφάλειας Πατρών μέσα στη νύχτα ειδοποίησαν της προϊσταμένη της Ζ' ΕΠΚΑ κα Χατζή και μετά απο λίγη ώρα έφτασαν με το δαχτυλίδι για την ταυτοποίησή του. 



Σύμφωνα με tovima.gr ο 41χρονος εγκέφαλος της σπείρας ήταν μικροπωλητής που πουλούσε ...αναπτήρες κι άλλα μικροαντικείμενα σε πάγκο στο Μοναστηράκι ενώ επισκεπτόταν συχνά την πόλη της Πάτρας.

Η Αστυνομία αναζητά δύο ακόμη άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 58χρονο και ένα 33χρονο, κάτοικοι Πατρών και οι δύο.

Τα χάλκινα και πήλινα ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, βρέθηκαν όλα και ταυτοποιήθηκαν από τους αρχαιολόγους. 




Δένδιας: "Παρά την οικονομική συγκυρία, καμία έκπτωση στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς"
Για μία σημαντική ημέρα για την ΕΛ.ΑΣ. και γενικότερα για τη χώρα μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρήθηκε για την υπόθεση.

«Σημαντική ημέρα για την ΕΛ.ΑΣ. η εξιχνίαση της υπόθεσης και ανεύρεση των κλοπιμαίων της ληστείας της Αρχαίας Ολυμπίας. Αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων και αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Αρχαίας Ολυμπία» σημείωσε και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους αστυνομικούς της Πάτρας. Και κατέληξε ο κ. Δένδιας: «Παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις στα θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετέφερε τον χαιρετισμό του υπουργού Κ. Τζαβάρα που βρίσκεται εκτός Ελλάδος, καθώς και τις ευχαριστίες τους προς ΕΛ.ΑΣ. και Υπουργείο

«Είναι μία εξαιρετικά σημαντική και ευχάριστη ημέρα, το γεγονός πως ανακτήθηκαν τα 76 αντικείμενα που είχαν κλαπεί» σημείωσε η κυρία Μενδώνη και τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα τα αντικείμενα θα ξαναβρεθούν στη θέση τους. 



H δήλωση του Εκπρόσωπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή, Χρήστου Μανούρα:
«Όσον αφορά στην όλη υπόθεση, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών συνελήφθησαν χθες τρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για τρεις Έλληνες, ηλικίας 41, 50 και 36 ετών.

Συγκεκριμένα, η Ασφάλεια Πατρών, μετά από έρευνες και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη ομάδας πέντε τουλάχιστον ατόμων, που κατέχουν τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα και αναζητούν αγοραστή για την πώλησή τους, ήρθε σε διαπραγματεύσεις με έναν (1) από αυτούς.

Ειδικότερα, αστυνομικός της παραπάνω Υπηρεσίας, που παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής, διαπραγματευόταν με τον συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο την αγορά ενός χρυσού δαχτυλιδιού από τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το ποσό του ενάμισι εκατομμυρίου (1.500.000) ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι ορίστηκε ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αγοραπωλησία.



Μετά από αρκετές αναβολές, στη 01.00 σήμερα τα ξημερώματα, ο αστυνομικός, που προσποιείτο τον αγοραστή, πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που τον ανέμενε ο δράστης και αφού του επέδειξε το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, παρέλαβε το δαχτυλίδι.

Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς που ανέμεναν σε διπλανά δωμάτια, κατά την οποία ο δράστης προσπάθησε αφενός μεν να αποφύγει τη σύλληψη, αφετέρου δε να χρησιμοποιήσει ανεπιτυχώς πιστόλι που κατείχε.

Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τόσο τη σύλληψη του συγκεκριμένου όσο και τη σύλληψη των δύο συνεργών του, που βρίσκονταν στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Μετά από υπόδειξη του σαράντα ενός (41) έτους συλληφθέντα, ανευρέθησαν μέσα σε θαμμένο σάκο, σε αγροτική περιοχή του χωριού Κοσκινά στην Αρχαία Ολυμπία, όλα τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα.

Αυτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου μετά την καταγραφή τους, διαπιστώθηκε ότι ανευρέθηκαν στο σύνολό τους.

Για την υπόθεση αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, συνεργοί των συλληφθέντων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. 



Τζαβάρας: "Σπουδαία επιτυχία"«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας»

Αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται σε μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα που συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της.

«Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών.

Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Το χρονικόΗ ληστεία που είχε απασχολήσει το πανελλήνιο, έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι δράστες, που όπως φαίνεται είχαν στήσει καρτέρι, άφησαν τη φύλακα να απενεργοποιήσει τον συναγερμό και μόλις αυτό έγινε, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Την πλησίασαν έβγαλαν όπλα και την ακινητοποίησαν. Την έδεσαν, την φίμωσαν και προχώρησαν στο εσωτερικό του μουσείου. Οι δύο δράστες άρχισαν να σπάνε με σφυρί προθήκες και να αφαιρούν αγαλματίδια και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, ανεκτίμητης αξίας.

Οι δράστες πήραν ακόμη αρχαία χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα.




http://www.newsit.gr
Πηγή φωτό και video: astynomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.