Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ο παλμός της αγοράς κρέατος στα Meat Days

Όλη η αγορά του κρέατος έδωσε το παρών στις τριήμερες εκδηλώσεις Meat Days 2012, μετατρέποντας το εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo σε τόπο συνάντησης παραγωγών, επαγγελματιών κι εμπόρων, σε χώρο συνεύρεσης επιστήμης και τεχνολογίας.
Τους 6.100 έφτασαν οι εμπορικοί επισκέπτες από τη βιομηχανία, τα κρεοπωλεία, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, με ιδιαίτερη παρουσία επισκεπτών εκτός Αττικής. Εκπρόσωποι μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που ως αντικείμενο της δραστηριότητάς τους έχουν το κρέας, επιστήμονες και ειδικοί, εκπρόσωποι ξένων οίκων δημιούργησαν στις 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου ένα νέο θεσμό – τις Ημέρες Κρέατος.
Δεκάδες επιχειρήσεις εξέθεσαν προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας μια πολύ εξειδικευμένη κλαδική έκθεση που έλειπε από τη χώρα μας. Ο κλάδος του κρέατος απέδειξε ότι διαθέτει υγιείς δυνάμεις, που αντέχουν στις ιδιαίτερα σύνθετες οικονομικές συνθήκες και μπορούν να αντεπεξέλθουν με ευρηματικότητα και καινοτομίες. Οι εκθέτες αποτέλεσαν ένα αξιόλογο δείγμα τόσο της πρωτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας, όσο και της μεταποίησης, ενώ σοβαρό τμήμα της έκθεσης κάλυψαν οι εξοπλισμοί και οι υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στους επαγγελματίες και τις βιομηχανικές δραστηριότητες του κλάδου.
Ξεχωριστή δραστηριότητα η Οργανοληπτική Αξιολόγηση των προϊόντων της βιομηχανίας και βιοτεχνίας κρέατος που συγκέντρωσε 200 δείγματα μιας σοβαρής μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας μας. Μια μεγάλη ομάδα 49 «ειδικών» κριτών από την επιστήμη, την τεχνική και την… γεύση αξιολόγησε με προκαθορισμένα επιστημονικά κριτήρια αυτά τα προϊόντα και δημιούργησε μια νέα διαδικασία αντικειμενικής εξέτασης των ποιοτικών, διατροφικών, γευστικών στοιχείων παραδοσιακών ή και ευρύτερα γνωστών προϊόντων με βάση το κρέας και κρεατοσκευασμάτων. Η διαδικασία της αξιολόγησης απέδωσε συνολικά 97 βραβεία ποιότητας, από τα οποία τα 26 χρυσά, τα 35 αργυρά και τα 36 χάλκινα. Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί σοβαρή καινοτομία για την ελληνική παραγωγική βιομηχανία και συνδιοργανώθηκε από τους συλλογικούς φορείς αυτών των επιχειρήσεων (ΣΕΒΕΚ και ΣΠΑΚΒΕ).
Σοβαρό επιστημονικό γεγονός αποδείχθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο το Κρέας και τα Προϊόντα του, το οποίο διεξήχθη παράλληλα με την έκθεση και συγκέντρωσε περισσότερες από 80 ειδικές παρουσιάσεις δημιουργώντας ένα αξιοπρόσεκτο τόμο πρακτικών, χρήσιμο για κάθε επιστήμονα και ειδικό στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας, διακίνησης, ελέγχου του κρέατος και των διαφόρων προϊόντων του. Πέρα από τη σημαντική γνώση που μεταδόθηκε αυτές τις τρεις ημέρες του Συνεδρίου, δόθηκε η ευκαιρία να τεθούν σε στρογγυλά τραπέζια σημαντικές πτυχές όλου του κύκλου δραστηριότητας. Η συζήτηση για την πρωτογενή παραγωγή, με συμμετοχή εκπροσώπων της κτηνοτροφίας, του εμπορίου, αλλά και των φορέων της πολιτείας έθεσε υπαρκτά προβλήματα, αλλά και προσπάθησε να ανιχνεύσει διεξόδους στην ισχνή παραγωγική δραστηριότητα της χώρας μας. Αντίστοιχα η συζήτηση για το σύγχρονο κρεοπωλείο έθεσε προβλήματα, αλλά και προοπτικές ανάπτυξης μιας αξιόλογης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Τέλος η γιορτή κρέατος που πραγματοποιήθηκε τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και της Κυριακής έδωσε μια ξεχωριστή νότα στα Meat Days. Εκθέτες και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευθούν τα προϊόντα χορηγών και εκθετών, να χαλαρώσουν, να διασκεδάσουν, αλλά και να συνάψουν συνεργασίες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο με επίκεντρο το κρέας και τη… χαλαρή διάθεση.
Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Ημερών Κρέατος απέδειξαν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας εκθεσιακής δραστηριότητας και όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου αξιολογώντας δυνατότητες, προοπτικές, αλλά και τυχόν αδυναμίες ανανεώνουν το ραντεβού τους για τα Meat Days του 2013, που θα πραγματοποιηθούν 28-30 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.