Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση Γεωργαντά για το χαράτσι της ΑΕΠΙ

Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Κιλκίς Γ. Γεωργαντά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: "Ο Βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς ανέλαβε πρωτοβουλία και κατέθεσε σήμερα Τετάρτη 17 Οκτωβρίου ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία ζητεί την ελάφρυνση των επαγγελματιών στον χώρο της εστίασης και αναψυχής αναφορικά με τα υψηλά τέλη πνευματικών δικαιωμάτων που καταβάλλουν στην ΑΕΠΙ ιδιαίτερα στην τωρινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Γεωργαντάς πριν την κατάθεση της σχετικής ερώτησης την οποία συνυπέγραψαν εν συνόλω 40 βουλευτές, είχε σειρά ενημερωτικών επαφών και συνεργασιών με καταστηματάρχες σε όλο το νομό. Συνεργάστηκε επίσης με το Επιμελητήριο Κιλκίς και με τον Επαγγελματικό Σύλλογο Διασκέδασης, Αναψυχής και Εστίασης ν. Κιλκίς από τους οποίους και ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα δυσβάστακτα τέλη τα οποία καλούνται να καταβάλλουν σε ένα τοπίο εξαιρετικά θολό με διαδικασίες είσπραξης που αποτελούν αφορμή για προστριβές, καχυποψία και οργή.
Ο κ. Γεωργαντάς ζητεί την τροποποίηση του Ν. 2121/93 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προτάσσει ως απολύτως επιτακτική, μέχρι την τροποποίηση του νόμου, τη μείωση του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ κατά 30% και την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής τελών για τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε μη τουριστικές περιοχές."


Το κείμενο της ερώτησης
Προς
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Σε ποιές ενέργειες προσανατολίζεται το Υπουργείο για τον εξορθολογισμό του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ λόγω της οικονομικής κρίσης»

Κύριε Υπουργέ,

Το θέμα της ΑΕΠΙ αποτελεί βραχνά εδώ και χρόνια για τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, ενώ η διαδικασία είσπραξης των τελών της Εταιρίας εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή τριβών, καχυποψίας και οργής. Τα τιμολόγια της ΑΕΠΙ τίθενται με τα ίδια κριτήρια σε καταστήματα με χαώδεις διαφορές σε υλική και άυλη αξία. Παράλληλα βέβαια με την κλασική ΑΕΠΙ εμφανίζονται νέες Εταιρίες Πνευματικών Δικαιωμάτων με εξωφρενικές και αβάστακτες απαιτήσεις.

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία εκτιμούμε ότι η ΑΕΠΙ ήδη θα έπρεπε να έχει μειώσει τα τιμολόγια της συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανακούφισης των επαγγελματιών του χώρου. Εννοείται ότι, επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης από την Εταιρία γινόμενος ρεαλιστικός ως προς την αληθινή αξία της εκμετάλλευσης. Προς τον σκοπό αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι πιο έγκυρη η τιμολόγηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του οικείου Επιμελητηρίου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις κάθε περιοχής.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση του Ν.2121/93 Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας καθώς στην εφαρμογή του πράγματι παρατηρήθηκαν πολλές στρεβλώσεις και αδικίες. Είναι όμως πιο επιτακτική ανάγκη άμεσα και μέχρι αυτό να συμβεί να υπάρξει μια ανακούφιση των επαγγελματιών που υποχρεούνται στην καταβολή των σχετικών δικαιωμάτων.

Ερωτάσθε λοιπόν κ. Υπουργέ :

1) Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία, για την μείωση του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ λόγω της οικονομικής κρίσης στο εύλογο ποσοστό του 30% σε σχέση με τις προηγούμενες χρεώσεις;

2) Προτίθεστε να αναστείλετε αυτή την υποχρέωση για τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα εστίασης σε οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές;Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ

ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΤΑΜΗΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν.ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΔΗΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΣΙΟΥΦΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΜΑΚΡΗ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ν.ΑΧΑΪΑΣ

ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ Β΄ΑΘΗΝΩΝ

ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΤΑΣ

ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Α΄ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΜΑΝΔΡΕΚΑ ΑΣΠΑΣΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΒΛΑΧΒΕΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

1 σχόλιο:

  1. κυριε γιωργαντα περιμενουμε κ το δελτιο τυπου για την ωρα που τρωτε το μεσημερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή