Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ανατροπή τη νύχτα - Σκληρό ροκ μεταξύ αρχηγών και πως λύγισε ο Τόμσεν

Η διαρροή των τελευταίων ημερών ότι “ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους” δεν ήταν τυχαία. Αυτό ακριβώς συνέβαινε... μέχρι χθες αργά τη νύχτα, οπότε ακόμη και ο σκληρός Τόμσεν φάνηκε να βάζει νερό στο κρασί του, ειδικά όταν είδε ότι υπάρχουν μέτρα που δεν υπάρχει καμία πρόθεση απ' την ελληνική πλευρά να περάσουν.
Τα εργασιακά ήταν το σημείο εμπλοκής. Η σύσκεψη των τριών αρχηγών επί της ουσίας κατέληξε σε αυτό το σημείο σε ναυάγιο, αφού ο Φ. Κουβέλης διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει και να ψηφίσει μειώσεις σε αποζημιώσεις και τριετίες. Με την άποψη αυτή συμπαρατάχθηκε και ο Ε. Βενιζέλος και έτσι ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις μόλις έδυσε ο Ήλιος φαινόταν να είναι πάλι πίσω στο μηδέν.
Κάπου εδώ είχαμε την πρώτη αντίδραση απ' την τρόικα με τον σκληρό Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ να διαμηνύει ότι η τρόικα θα φύγει και θα επιστρέψει όταν τα βρουν οι τρεις πολιτική αρχηγοί των κομμάτων της κυβέρνησης.
Μεταξύ των ωρών οκτώ και εννιά το βράδυ υπήρξε ένα χάσμα το οποίο μπορούσε να οδηγήσει σε οριστικό ναυάγιο.
Ο Αντώνης Σαμαράς εκείνη την ώρα δεν είχε καμία συμφωνία στα χέρια του, ούτε με τους αρχηγούς, ούτε με την τρόικα και ουσιαστικά θα πήγαινε χωρίς κανένα επιχείρημα στη Σύνοδο κορυφής.
Έτσι πήρε φωτιά το τηλέφωνο.
Ένα προς τον Ε. Βενιζέλο. Στο τηλεφώνημα αυτό ο Α. Σαμαράς είχε μια πρόταση συμβιβασμού με την τρόικα. Να υπάρξει μείωση των αποζημιώσεων, αλλά μόνο για εκείνους που έχουν μισθούς άνω των 3.000 ευρώ.
Με αυτή την πρόταση συμφώνησε ο Ε. Βενιζέλος τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει παράλληλη πολιτική διαπραγμάτευση για αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.
Μετά το “ναι” Βενιζέλου στην συμβιβαστική φόρμουλα, ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα. Αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Φ. Κουβέλη, αυτό το τηλεφώνημα δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από τη ΔΗΜΑΡ, όμως οι πληροφορίες λένε ότι έγινε και η πρόταση ήταν η ίδια για συμβιβασμό στο θέμα των εργασιακών ως προς τις αποζημιώσεις, αλλά και νέες προτάσεις από τον υπουργό εργασίας τις επόμενες ημέρες.
Ο Φώτης Κουβέλης φάνηκε θετικός ως προς τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, θυμίζοντας όμως πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές.
Ο Α. Σαμαράς από την πλευρά του του θύμισε πως ήδη είχαν συμφωνήσει σε πολλά και πως υπάρχουν κοινές κόκκινες γραμμές και στα τρία κόμματα και έτσι ουσιαστικά πήρε το πράσινο φως να προχωρήσεις.
Ήδη η τρόικα βρισκόταν ξανά στο υπουργείο Οικονομικών.
Η παρέμβαση Σαμαρά φαίνεται πως ήταν καταλυτική.
Αργά τη νύχτα οι πόρτες του υπουργείου άνοιξαν.
Για πρώτη φορά υπήρξαν χαμόγελα. Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος με την τρόικα και πως είναι θέμα ημερών να κλείσει το πακέτο...
Η... έκπληξη ήταν ο Πολ Τόμσεν. Ο ... σκληρός του ΔΝΤ για πρώτη φορά είπε “σημειώσαμε σημαντική πρόοδο”. Έφυγε ένα τέταρτο πριν τις έντεκα από το υπουργείο Οικονομικών και με μια φράση φάνηκε να λέει ότι επήλθε συμβιβασμός.
Ουσιαστικά τώρα η τρόικα που σήμερα αναχωρεί δεν χρειάζεται να επανέλθει στη χώρα για να κλείσει το πακέτο. Αρκούν και τα e-mail όπως έλεγαν με νόημα στελέχη του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.