Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Την επιστροφή των βιβλίων στο τέλος της χρονιάς μελετά το υπουργείο Παιδείας

Τρόπους ώστε τα βιβλία να μην πετιούνται στο τέλος του χρόνου, αλλά να δίνονται πάλι για χρήση μελετά το υπουργείο, επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Όπως πρόσθεσε, «στη Γερμανία χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για 3 χρόνια, εμείς γιατί να τα πετάμε; Τι είδους σπατάλη είναι αυτή της τάξεως των 20 ή 30 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο;».


Ο υπουργός εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι μια τέτοια απόφαση θα «περάσει» στην ελληνική κοινωνία: «Θα περάσει γιατί θα το χρεώνεται η κάθε οικογένεια το βιβλίο. Θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα, που δεν κοστίζει τίποτα, ώστε να μη μουτζουρώνεται και στο τέλος της χρονιάς με ευταξία θα παραδίδονται στους επόμενους».
Ο υπουργός όμως αναφέρθηκε και στο θέμα της συγχώνευσης, κατάργησης κλπ. σχολών και τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», τονίζοντας ότι το μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της επόμενης χρονιάς θα είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο της φετινής χρονιάς, ενώ αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.
Όπως είπε τα 40 ΑΕΙ της χώρας και τα 500 τμήματά τους πρέπει να αναβαθμιστούν, με συγχωνεύσεις και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους.
Ο υπουργός όμως αναφέρθηκε και σε ένα άλλο μείζον θέμα που είναι ο υποσιτισμός των μαθητών: «Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολύ σοβαρά και κάνουμε ενέργειες χωρίς δημοσιότητα, γιατί είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Υπάρχει πράγματι ζήτημα. Σε πολλές περιοχές, σε πολλά σχολεία, δυστυχώς, έχουμε κρούσματα μαθητών τα οποία μας θλίβουν και έχουμε κάνει ενέργειες και με ιδιωτικούς φορείς και με την εκκλησία.
» Θα δείτε πολύ σύντομα και μια πρωτοβουλία που θα γίνει από τη δημόσια τηλεόραση ούτως ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χωρίς όμως δημοσιοποίηση γιατί πρέπει να είμαστε διακριτικοί προς τους συμπολίτες μας».
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την καταβολή του ποσού του 1.600.000 ευρώ που αποτελεί τη δόση του φετινού προϋπολογισμού το οποίο έχει εγκρίνει για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2012.
Ακόμη εγκρίθηκαν χίλιες τετρακόσιες σαράντα πιστώσεις, που ισοδυναμούν με θέσεις απασχόλησης εννέα μηνών για την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων στα ΤΕΙ.
* Τέλος, ο υπουργός δέχτηκε άμεσα το αίτημα των προεδρείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) που ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του για να συζητήσουν το σχέδιο της αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (σχέδιο «Αθηνά»). Η συνάντησή τους θα γίνει την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Είναι το είδος της σπατάλης που υφίσταται εδώ και χρόνια για να κάνει πλουσιότερους τους εκάστοτε φίλους κατόχους εκδοτικών οίκων.

    Καμιά μελέτη δε θέλει το πράμα.
    Για να πάρει ο μαθητής τους βαθμούς του στο τέλος του έτους ή το απολυτήριό του πρέπει προηγουμένως να επιστρέψει άθικτα τα βιβλία του.
    Βεβαίως αν οι μηχανισμοί λειτουργούσαν εγκαίρως με την παράδοση των βιβλίων θα λάμβανε ο γονέας σημείωμα σύμφωνα με το οποίο: πχ. όποιος επιστρέψει κατεστραμμένα τα βιβλία του ή όποιος τα χάσει θα πληρώσει το Χ ποσό ευρώ ανά βιβλίο.

    Σε άλλα κι άλλα οι αντιδημοκρατικές καμπάνες βαράνε στο κεφάλι του καθενός από εμάς χωρίς καμιά συζήτηση - δε νομίζω ότι σε κάτι τέτοιο οι Έλληνες γονείς θα αντιδρούσαν.
    Αυτό έπρεπε να ισχύει από χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.