Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κλειδώνει το «ψαλίδι» κατά 30 ευρώ στις συντάξεις ΟΓΑ

Στα 420 ευρώ ετησίως κάθεται τελικά η μπίλια των απωλειών για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ. Μετά από ένα γαϊτανάκι διαρροών και σεναρίων στο οποίο –για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους- επιδόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών και τα επιτελεία των κομμάτων, στο τελικό «πακέτο» μέτρων που θα υποβληθεί προς έγκριση στην τρόικα φαίνεται ότι περιλαμβάνεται η μείωση κατά 30 ευρώ (330 από 360 ευρώ) της κατώτατης αγροτικής σύνταξης .
Αντίθετα, μένουν εκτός –μέχρι …νεωτέρας τουλάχιστον- τα δώρα, δηλαδή η 13η και η 14η σύνταξη.
Με τον τρόπο αυτό και, προφανώς, στη λογική του …μη χείρον βέλτιστον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι περιόρισε τις απώλειες για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ κατά 300 ευρώ. Και αυτό γιατί ενδεχόμενη κατάργηση των δώρων –που μέχρι πρότινος ήταν το επικρατέστερο σενάριο- θα ισοδυναμούσε με αφαίρεση 720 ευρώ από το ετήσιο εισόδημα αντί για 420 ευρώ που θα προκύψει από το «ψαλίδι» των 30 ευρώ μηνιαίως.
Την ίδια στιγμή ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν η απώλεια του αφορολόγητου για τους επαγγελματίες αγρότες ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάει πίσω για ένα τουλάχιστον χρόνο η «εξίσωση» των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα σήμαινε την υποχρεωτική για τους δεύτερους τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων.
Έτσι, η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών δε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από το 2014 (για τα εισοδήματα του 2013).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου