Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Και στο Κιλκίς οι Νέοι Αγρότες

Την Δευτέρα, 1 Οκτ 2012, στις 20.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ομάδα νέων αγροτών προκαλεί συνάντηση-συζήτηση για την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, για όσους θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα, με προσκεκλημένο εισηγητή τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη (δημοσιογράφο). 
Η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων και ο τουρισμός είναι οι τρεις «ατμομηχανές» της ελληνικής ανάπτυξης, κατά τον ΣΕΒ, την ΕΕΤ και την ΤτΕ (μελέτη MacKinsey).
Η γεωργία, με την ευρεία της έννοια (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία) έχει μια σύνθεση με 7% μόνο Νέους Αγρότες και με περισσότερο από 65% πάνω από 55 ετών. Φαίνεται μάλιστα ότι λόγω λανθασμένων επιλογών οι απασχολούμενοι αγρότες (μόνο 35% αγροτικά εισοδήματα από το σύνολο των εισοδημάτων) ενώ το 2011 ήταν περίπου 401.200, προβλέπεται να είναι μόνο 297.798 (-25,7%) το 2021 και μάλιστα με σοβαρή μείωση του ποσοστού των Νέων (19-40 ετών) Αγροτών (καθ Σ. Ζωγραφάκης, ΓΠΑ, 2012).
Ακόμα και με μαζική εισροή καινούργιων αγροτών, από τον αστικό χώρο, στα αγροτικά επαγγέλματα, δεν φαίνεται ότι μπορεί να ενσωματωθούν στον αγροτικό τρόπο ζωής όλοι, ενώ οι αστικές τους συνήθειες και το εκπαιδευτικό τους πλαίσιο θα δημιουργήσουν ανάγκες για νέου τύπου συλλογικές οργανώσεις, που θα βρίσκονται πολύ κοντύτερα στις Ενώσεις Νέων Αγροτών και την πρακτική που ακολούθησε τα τελευταία 20 χρόνια η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, με την δημιουργία των Ενώσεων Νέων Αγροτών.
Ακόμα, αν επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για ανάληψη δράσης με μεγάλο ρίσκο, η αγροτική επιχειρηματικότητα είναι υπαρκτή έννοια, με τους αγρότες να έχουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό κινδύνων, που με την κλιματική αλλαγή αγγίζουν, αυτοί οι κίνδυνοι, τα όρια του δημοσίου συμφέροντος.
Οι αγρότες τολμούν να παράγουν πρωτογενή πλούτο, χωρίς έρευνα και γεωργικές εφαρμογές, χωρίς αγροτικά σχολεία και επαγγελματική κατάρτιση και χωρίς επιμελητηριακή υποστήριξη, όπως όλοι οι άλλοι επαγγελματίες. Έτσι στα μάτια κάθε νοήμονα, η δράση των σημερινών αγροτών δεν είναι επαγγελματική, αλλά ηρωισμός.
Το 1960 από την τελική αξία στο ράφι ενός αγροτικού προϊόντος ο αγρότης εισέπραττε το 60% (10% ήταν οι εισροές και 30% η μεταποίηση, μεταφορά, λιανική πώληση). Το 2010 από την τελική αξία στο ράφι ενός αγροτικού προϊόντος ο αγρότης εισπράττει ΜΟΝΟ το 10% (20% είναι οι εισροές και 70% η μεταποίηση, μεταφορά, λιανική πώληση). Με απλή παρατήρηση μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι επιδοτήσεις, ενώ δόθηκαν για να στηρίξουν τους αγρότες, τελικά προωθήθηκαν στους μεσάζοντες, στους οποίους αποδόθηκαν με διάφορες νομοθετικές πράξεις, σε μια Βουλή χωρίς αγρότες.
Πέραν όλων των παραπάνω οι Νέοι Αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν τέσσερα καίρια προβλήματα, που είναι: επαγγελματικός προσανατολισμός, κοινωνικοποίηση, δημιουργία οικογένειας και σταθεροποίηση της επαγγελματικής εκμετάλλευσης. Τουλάχιστον για αυτά τα τέσσερα, σε όλη την άλλη Ευρώπη υπάρχουν Ενώσεις Νέων Αγροτών, οι οποίες είναι επίσημοι προνομιακοί συνομιλητές των κυβερνήσεων, διότι παντού οι άνθρωποι θα τρώνε κάτι, και η επισιτιστική ασφάλεια μοιάζει να είναι το αμέσως επόμενο πρόβλημα. Και όπως λέει ο ΥπΑΑΤ «το σημαντικό είναι να υπάρχουν τρόφιμα, διότι ακόμα και να υπάρξουν χρήματα, αν δεν υπάρχουν τρόφιμα, θα είναι άχρηστα τα χρήματα».
Το μέλλον του αγροτικού κόσμου θα είναι στο επίκεντρο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς την Δευτέρα, 1 Οκτ 2012, στις 20.30. Πληροφορίες: Θόδωρος Φυντανίδης, 6943465784.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.