Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ερώτηση ΚΚΕ με θέμα «Μεγάλες ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες του κάμπου Θεσσαλονίκης - Ημαθίας από ψεκασμούς ρυζοκαλλιεργειών»

"Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές των χωριών του κάμπου Θεσσαλονίκης - Ημαθίας από τις μεγάλες ζημιές, που υπέστησαν σε έκταση περίπου 7.000 στρεμμάτων των βαμβακοφυτειών τους. Αιτία των ζημιών στα βαμβάκια τους αποτελεί το ράντισμα γειτονικών ρυζοκαλλιερ–γειών με ζιζανιοκτόνο, που μεταφέρθηκε σ’ αυτά λόγω της μεγάλης πτητικότητάς του. Οι καλλιεργητές καταγγέλλουν, ότι έγινε χρήση σκευασμάτων κακής ποιότητας με τη δραστική ουσία Propanil, που παράνομα εισήχθησαν από τη γειτονική Τουρκία, σε συνδυασμό με το ζιζανιοκτόνο σκεύασμα του πτητικού Εστέρα 2,4 D και το οποίο δεν συνίσταται από τους γεωπόνους- φυτοπαθολόγους για ψεκασμούς σε ρυζοκαλλιέργειες.
Επιπλέον οι ψεκασμοί του ρυζιού έγιναν με υψηλές θερμοκρασίες και άπνοια, που ευνόησαν τη μεταφορά τους στις παρακείμενες βαμβακοφυτείες.
Το Propanil είναι ένα απαραίτητο ζιζανιοκτόνο για την καταπολέμηση της κύπερης στο ρύζι, που η έγκρισή του έχει ανακληθεί από την ΕΕ για την Ελλάδα, αλλά έχει έγκριση για την Ιταλία. Έτσι για την εξυπηρέτηση των ορυζοκαλλιεργητών αρκετοί είναι εκείνοι που προσφεύγουν στην παράνομη εισαγωγή του από Ιταλία ή Τουρκία.
Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και έρχονται να προστεθούν στο κάθε χρόνο μειωμένο αγροτικό εισόδημα των παραγωγών της περιοχής, που οι εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ έχουν επιφέρει τα τελευταία χρόνια και δυσκολεύουν την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών στη χώρα μας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός: · Τι μέτρα θα λάβει για την έγκαιρη εκτίμηση της ζημιάς των βαμβακοκαλλιεργειών της περιοχής και την εξατομίκευσή τους στο κάθε παραγωγό;
· Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων βαμβακοκαλλιεργητών;"

Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.