Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ανασκόπηση βαλκανικών γεγονότων από την Βουλγαρική Ραδιοφωνία

Κείμενο: Μάριο Παρούσεφ
Η πρέσβειρα της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Εμίλια Κράλεβα, ενεχείρισε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο, Κάρολο Παπούλια. Μετά την επίσημη τελετή, η Βουλγάρα πρέσβειρα διευκρίνισε, ότι το ξεπέρασμα της κρίσης στην Ελλάδα και η αποκατάσταση της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τον ελλληνικό λαό, αλλά και για την Βουλγαρία.Τα δύο κράτη είναι στενά συνδεδεμένα οικονομικά και έχουν πολλά κοινά συμφέροντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η διπλωμάτης.
Στο πολιτιστικό κέντρο Ντεβέτζιχαν στην Αδριανούπολη εγκαινιάστηκε έκθεση εικόνων από την Ροδόπη. Η έκθεση είναι η πρώτη στο είδος της και οργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος διαπολιτισμικού διαλόγου και μουσείων μεταξύ Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση οργανώθηκε από κοινού με τον βουλγαρικό δήμο Κίρτζαλι στα πλαίσια της διαμεθοριακής συνεργασίας. Εκτέθηκαν χριστιανικές εικόνες από την περιοχή της Ροδόπης από την περίοδο 16-19 αιώνα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός της Βουλγαρίας. "Ορσιμένες απ' αυτές αγιογραφήθηκαν στην Αδριανούπολη και γι' αυτό αποφασίσαμε πως είναι καλό να τις εκθέσουμε εκεί", είπε ο δήμαρχος του Κάρτζαλι, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης.
Η Τουρκία θα κατασκευάσει τρίτη γέφυρα πάνω στον Βόσπορο. Το σχέδιο θα είναι αξίας 4,5 εκ. δολαρίων και προβλέπεται να υλοποιηθεί για 36 μήνες. Η τρίτη γέφυρα στον Βόσπορο περιλήφθηκε στο μεγάλο μεταφορικό σχέδιο Κουζέϊ Μαρμάρα. Θα είναι μήκους 414 χιλιομέτρων και θα αρχίζει από την πόλη Αντάπαζαρά στην Ασία. Θα φθάνει μέχρι το Τεκίρντάγκ στην Ευρώπη, όπου θα ενοποιείται με την διευρωπαϊκή οδική αρτηρία μέσω του Καπάκουλε για την Βουλγαρία και την Ευρώπη.
Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, ότι το Βελιγράδι πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται, για να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να γυρίζει πλάτη στην Ρωσία. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία η Σερβία να είναι "σπίτι με δύο πόρτες – μια προς την Δύση και μια προς την Ανατολή". Έχουμε παραδοσιακές και βαθιές σχέσεις με τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Νικόλιτς, τονίζοντας, ότι η Σερβία θέλει να συνεργαστεί με την Ρωσία σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα στον χώρο της οικονομίας. Ο Νίκολιτς επιβεβαίωσε, ότι είναι εθνικιστής, όπως ισχυρίζονται τα ΜΜΕ, αλλά ταυτόχρονα είναι και δημοκράτης, που θα συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές αξίες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας, ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει πολύ χρόνο και θα είναι αρκετά δύσκολη. Τώρα η διαδικασία αυτή είναι σε στασιμότητα. Η Τουρκία χρειάζεται να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο Σούλτς στην Άγκυρα σε τελετή για την δρομολόγηση του Διακοινοβουλευτικού σχεδίου διαλόγου. Ο ίδιος τόνισε την υποστήριξη, που η Τουρκία παρέχει όσον αφορά την γενική εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ζητήματα, που συνδέονται με την ασφάλεια. Ο Σούλτς ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για την προσέγγισή της σχετικά με το θέμα της Συρίας.

Μετάφραση: Σβέτλα Τόντοροβα
Πηγή: Βουλγαρική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.