Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΔΝΤ: "Χαλαρώστε τη λιτότητα στην Ελλάδα"

Χαλαρώστε τη λιτότητα, παροτρύνει το ΔΝΤ και δηλώνει ανοιχτό σε νέες ιδέες για την προσαρμογή στην Ελλάδα. Ο οργανισμός δηλώνει πως αισθάνεται σεβασμό για την Ελλάδα. Να επιδείξουν μεγαλύτερη χαλαρότητα όσον αφορά τη δημοσιονομική λιτότητα, ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους, η Νεμάτ Σαφίκ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία σε ομιλία της στις Βρυξέλλες επισήμανε ότι σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013 που θεσπίσθηκαν πριν την παρούσα αναπτυξιακή επιβράδυνση θα μπορούσαν να επαναπροσδιορισθούν ή τουλάχιστον να εκφρασθούν με διαρθρωτικούς όρους. Τόνισε, δε, ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας προσφέρει ένα είδος ευελιξίας, η οποία σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται θα μπορούσε να αναθεωρηθεί το χρονικό όριο εντός του οποίου θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι.
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές κάποιες περιορισμένες αλλαγές στο μνημόνιο για την Ελλάδα, και δήλωσε πως εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου έχει καλύτερες ιδέες για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί το ΔΝΤ είναι έτοιμο να τις συζητήσει. Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν αρμόδιοι αξιωματούχοι σε συζητήσεις με την «DW» το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμένων αλλαγών υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα. Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι η επόμενη αποστολή του κλιμακίου της Τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Sorry και πάλι για τις δηλώσεις ΛαγκάρντΟ στενός συνεργάτης της επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι πριν τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, την περασμένη Τρίτη, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι τα πρόσφατα σχόλιά της για την Ελλάδα «παρερμηνεύτηκαν και προσέβαλαν». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι τόσο η κα Λαγκάρντ ως πρόσωπο όσο και το ΔΝΤ ως οργανισμός αισθάνονται σεβασμό για την Ελλάδα και το λαό της και για τις θυσίες τις οποίες πάρα πολλοί Έλληνες κάνουν για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, και γι αυτό, όπως ανέφερε, το Ταμείο καταβάλλει προσπάθειας να βοηθήσει τη χώρα.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου επέμεινε πάντως στην επισήμανση της κας Λαγκάρντ ότι θα πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι εάν όλοι οι πρωταγωνιστές ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά για να συμβεί αυτό η προσαρμογή θα πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένη, και αυτό σημαίνει ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των υψηλόμισθών, πρέπει να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν”.
Απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ατυχής σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Νίγηρα στην οποία προέβη η κα Λαγκάρντ, ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ εκπροσωπεί μεταξύ άλλων 70 φτωχές χώρες, οι οποίες πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
Τέλος, σε άρθρο του στους FinancialΤimesο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Ισπανίας για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της.

Αθανάσιος Ελλις, Ουάσινγκτον
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.