Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ερώτηση ΚΚΕ με θέμα τα προβλήματα εργαζομένων στην επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ». Διαβάστε τα πρακτικά της συζήτησης.

"Η επιχείρηση super market «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ», βρίσκεται μέσα στις 10 πρώτες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, με πάνω από 170 καταστήματα στην Β. Ελλάδα και πάνω από 2.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών για το 2010 ύψους 239,8 εκατομμύρια €, με υψηλότατη κερδοφορία. Η πολιτική της συγκυβέρνησης και των μνημονίων άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων γενικευμένα. Μέρος αυτής της προσπάθειας κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ αποτελεί και η περίπτωση της επιχείρησης «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ».
Η συγκεκριμένη επιχείρηση με εκβιασμούς και απειλές απόλυσης, απαίτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση μισθών (κατά 400 – 450 €) με την προοπτική οι μισθοί να φτάσουν στα εξευτελιστικά επίπεδα των μισθών 511 - 586 € μικτά για πλήρη απασχόληση
Η εργοδοσία μπροστά στην μαζική άρνηση των εργαζόμενων να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις μείωσης των μισθών, στα πλαίσια των τρομοκρατικών μεθόδων της, οργάνωσε επιχείρηση παρακολούθησης με συνεργείο κατ’ εντολή της επιχείρησης και μαγνητοσκόπησης των εργαζομένων που προσέρχονταν στη συνέλευση του Σωματείου τους, της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης. Το συνεργείο παρακολούθη–σης, μετά από ενέργειες και πίεση του συνδικαλιστικού σωματείου, οδηγήθηκε στην Αστυνομία και κατατέθηκαν μηνύσεις κατά των φυσικών και ηθικών αυτουργών και του ιδιοκτήτη της επιχείρησης «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΑΕΕΕ».
Η εξέλιξη αυτή είναι προέκταση της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής που θωρακίστηκε πρόσφατα από το Μνημόνιο ΙΙ.
Είναι βέβαιο ότι η πολιτική της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με τη συνδρομή των εργοδοτικών και κρατικών μέσων καταστολής και παρακολούθησης.
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα του των εργαζόμενων ενάντια στη μείωση μισθών και δικαιωμάτων, δίνει μαζί με τους εργαζόμενους τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν για:
1. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές ενάντια στους εργαζόμενους για να υποχρεωθούν να υπογράψουν συμβάσεις που ωφελούν μόνο την εργοδοσία.
2. Να σταματήσει η παρεμπόδιση των ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων."
Η βουλευτής
Σοφία Καλαντίδου

ΠΡΑΚΤΙΚΑΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 626/6-3-2012 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κυρίας Σοφίας Καλαντίδου, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ».
Παρακαλείται η κ. Σοφία Καλαντίδου, Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας να διατυπώσει την ερώτησή της.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η επιχείρηση σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» βρίσκεται μέσα στις 10 πρώτες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο με 163 καταστήματα και πάνω από 2000 εργαζόμενους. Ο κύκλος εργασιών της για το 2010 ήταν 239,8 εκατομμύρια ευρώ με υψηλότατη κερδοφορία.
Η επιχείρηση αυτή, «πατώντας» πάνω στην πολιτική της συγκυβέρνησης και του μνημονίου που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, απαίτησε να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων γενικευμένα. Στις 17/2 διακίνησε τροποποίηση της σύμβασης στους εργαζόμενους με εκβιασμούς, με απειλές απόλυσης. Μέχρι και Κυριακή, ημέρα που δεν εργάζονται οι εμποροϋπάλληλοι, τους καλούσε στα καταστήματα για να προσυπογράψουν μείωση του μισθού μέχρι και πεντακόσια ευρώ, αφού τους κατέβαζε έτσι κι αλλιώς στην εθνική συλλογική σύμβαση και μετά φυσικά θα ερχόταν και η μείωση κατά 22% που προβλέπεται από την πρόσφατη απόφαση που πήρατε.
Επειδή η άρνηση των εργαζομένων ήταν κάτι που δεν περίμενε ο εργοδότης και υπήρχε προσπάθεια οργάνωσής τους για να αντιδράσουν στη μείωση των μισθών και στην παραπέρα μείωση των δικαιωμάτων τους, επειδή αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ούτε το Γενάρη ούτε το Φλεβάρη ακόμη, επειδή σ’ αυτούς τους εργαζόμενους η επιχείρηση χρωστάει και Κυριακές και υπερωρίες, επειδή αυτή η επιχείρηση έχει απασχολήσει πολλές φορές το ΣΕΠΕ και έχει απασχολήσει και το Εθνικό Κοινοβούλιο με άλλες ερωτήσεις του κόμματός μου παλιότερα, ο εργοδότης αντέδρασε με τον εξής καταπληκτικό, θρασύτατο, μαφιόζικο τρόπο: Έβαλε να παρακολουθείται η συνέλευση των εργαζομένων στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης με κάμερα και με στημένα τρία άτομα. Το σωματείο παρενέβη, καλέσαμε την Αστυνομία, πιάστηκαν οι άνθρωποι αυτοί και έχουν υποβληθεί μηνύσεις και για τους αυτουργούς αλλά και για τον ηθικό αυτουργό που είναι ο εργοδότης της επιχείρησης.
Με οποιονδήποτε τρόπο προσπαθούν να περάσουν γενικευμένα τις μειώσεις των μισθών. Έχετε ευθύνη με την πολιτική που ακολουθείτε. Η εξέλιξη αυτή είναι η προέκταση της αντεργατικής σας πολιτικής. Αποδεικνύεται από την πρακτική που ακολουθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση ότι αυτή η πολιτική δεν θα περάσει χωρίς καταστολή και ασυδοσία, είτε αυτή έρχεται από τους εργοδότες ξεκάθαρα, είτε αργότερα από την Κυβέρνηση και από το ίδιο το κράτος.
Εμείς ζητάμε από το Υπουργείο να βάλει «φρένο» σ’ αυτή την κατάσταση. Κύριε Υπουργέ, δεν πάει άλλο. Πρέπει με κάποιο τρόπο να περιορίσετε, να σταματήσετε αυτό που συμβαίνει σ’ όλα τα καταστήματα «Αρβανιτίδη». Δεν γίνεται άλλο. Οι εργαζόμενοι κάτω απ’ αυτό το φόβο, ακόμα και αυτοί που υπέγραψαν, σήμερα μαζεύουν υπογραφές και το σωματείο τους θα τις καταθέσει στο Υπουργείο μέσω του ΣΕΠΕ ζητώντας να ακυρωθούν ακόμα και αυτές οι συμβάσεις που υπογράφηκαν, αφού δεν ήξεραν ότι υπέγραφαν την καταδίκη τους κάτω από τον τρομερό εκβιασμό της εργοδοσίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριος Γεώργιος Κουτρουμάνης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, η συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως είπατε κι εσείς, είναι μία μεγάλη επιχείρηση στο συγκεκριμένο κλάδο και απασχολεί περισσότερους από δύο χιλιάδες εργαζόμενους.
Τα τμήματα των εργασιακών σχέσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΕΠΕ έκαναν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 μέχρι τις 5 Μαρτίου του 2012 39 ελέγχους στα καταστήματα της συγκεκριμένης επιχείρησης που λειτουργούν όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στους υπόλοιπους νομούς κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν τα εξής: Πρώτον, καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών μηνός Ιανουαρίου για την οποία καθυστέρηση υποβλήθηκαν μηνύσεις προς τους αρμόδιους εισαγγελείς πλημμελειοδικών. Δεύτερον, δεν έχουν καταβληθεί οι αποδοχές του Φεβρουαρίου, όμως σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό που υπάρχει στην επιχείρηση, οι αποδοχές αυτές μπορούν να καταβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα, δηλαδή μέχρι τις 20 Μαρτίου. Σε περίπτωση που αυτές δεν καταβληθούν την ορισθείσα ημερομηνία, θα υποβληθούν ανάλογες μηνύσεις. Τρίτον, σε δύο ελέγχους από τους 39 διαπιστώθηκε απασχόληση σε μέρα ρεπό και ζητήθηκαν γραπτές εξηγήσεις, από την προσκόμιση των οποίων θα εξαρτηθεί η επιβολή ή μη προβλεπομένων από το νόμο κυρώσεων.
Σε ό,τι αφορά την πίεση που ασκήθηκε στους εργαζόμενους για να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μείωση αποδοχών διαπιστώθηκε ότι μετά τις αντιδράσεις και των εργαζομένων και του Σωματείου, η επιχείρηση απέσυρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει.
Για τη μη καταβολή υπερωριακής εργασίας και για την εκτός έδρας αποζημίωση κανένας εργαζόμενος, ούτε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων δεν προσέφυγε στις τοπικές υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με τα συγκεκριμένα αιτήματα.
Σε ό,τι αφορά την ορισθείσα συζήτηση δύο εργατικών διαφορών στις 26 /01 και 22/02 στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη μη καταβολή αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση και τη μη χορήγηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης, οι καταγγέλλοντες δεν προσήλθαν.
Θέλω να πω ότι η συνδικαλιστική δράση και η ελευθερία κατοχυρώνονται απόλυτα με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας και το οποίο είναι από τα, πλέον, προοδευτικά που υπάρχουν στην Ευρώπη. Η πολιτεία διασφαλίζει τη λειτουργία των συνδικάτων και βεβαίως, ταυτόχρονα, προστατεύει τη συνδικαλιστική δράση. Άρα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, μπορούν να λειτουργούν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα και μπορούν να παίρνουν τις όποιες αποφάσεις τους. Αυτά που λέτε για καταστολή, δεν αφορούν την Κυβέρνηση, δεν αφορούν το Υπουργείο Εργασίας. Το αντίθετο, οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει πάντοτε ανοιχτές τις πόρτες και εγώ προσωπικά για να βλέπω προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε χώρο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Σοφία Καλαντίδου, έχει το λόγο για την ανάπτυξη της ερωτήσεως της.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, πως διασφαλίζει η πολιτεία τη συνδικαλιστική δράση όταν εχθές Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η επιχείρηση ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, δώρισε σε μια εργαζόμενη δέκα χρόνων, τρίτεκνη, ακριβώς μετά τους 18 μήνες προστασίας της μητρότητας την απόλυση; Η απόλυση αυτή ήρθε στην Ειρηνούπολη Νάουσας, γιατί η εργαζόμενη αυτή πρωτοστάτησε στο να οργανωθούν οι συνάδελφοί της και αυτή η ίδια και να αντιδράσουν στην κατάπτυστη πραγματικά και εκβιαστική τροποποίηση της σύμβασης. Έτσι απάντησε ο εργοδότης.
Πως θα την προφυλάξουμε; Θα την γυρίσει ο ΣΕΠΕ στη δουλειά ή θα μας στείλετε ξανά στα δικαστήρια μετά από τέσσερα - πέντε χρόνια; Είναι ένα ζήτημα αυτό.
Ύστερα, κοιτάξτε να δείτε. Ναι, τη Δευτέρα 20 του μήνα με πίεση του Σωματείου συναντηθήκαμε με τον ίδιο τον εργοδότη, τον Γιώργο τον Αρβανιτίδη και το δικηγόρο του, τον Τάσο Ταρπινίδη, στα κεντρικά γραφεία του ΣΕΠΕ της Κεντρικής Μακεδονίας. Ναι, εκεί δήλωσε ότι το αποσύρει. Και το έκανε ξεκάθαρα, κύριε Υπουργέ, για να κερδίσει χρόνο και να εξαπολύσει εκβιαστικά διλήμματα που πατάνε και πάνω στη δική σας πολιτική και θα σας πω γιατί. Γιατί και εσείς παρουσιάζεται τη μείωση των μισθών στους νέους σαν μια προσπάθεια να βοηθήσετε στην εύρεση νέων θέσεων εργασίας ή να βάλετε φρένο στην ανεργία.
Η μείωση όμως των μισθών, κύριε Υπουργέ, ξέρετε πολύ καλά ότι είναι πρωταρχική μορφή έντασης της εκμετάλλευσης. Σε συνθήκες κρίσης οι καπιταλιστές αντισταθμίζουν τη χασούρα των κερδών τους, σε συνθήκες ανάκαμψης πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Η μείωση των μισθών δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, επιβάλει εργασιακή ζούγκλα και στην ουσία με παράδειγμα αυτήν την επιχείρηση -και δεν είναι η μόνη- καταργεί θέσεις εργασίας, αφού ταυτόχρονα μειώνει και τις αποζημιώσεις των εργαζόμενων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Λοιπόν, τι θα κάνουμε; Ο κ. Αρβανιτίδης, έχει πλάτες στην πολιτική σας. Αυτό είναι κατανοητό και οι εργαζόμενοι, οι πολίτες θα κρίνουν. Ωραία. Ο ίδιος διατείνεται ότι έχει και άλλες πλάτες, συγκεκριμένες πλάτες πολιτικών. Πως, τουλάχιστον, θα περιφρουρήσετε αυτό;
Κοιτάξτε, τώρα τι προσπαθεί να κάνει. Προσπαθεί με δημιουργία στημένου εργοδοτικού σωματείου ή ένωσης προσώπων να πάει ξανά σ’ αυτές τις μειώσεις. Πως θα αντιδράσουμε σ’ αυτό; Θα βγείτε και θα πείτε ότι κατοχυρώνουμε τη συνδικαλιστική δράση; Υπάρχει, όμως, επιτροπή των εργαζόμενων σ’ όλο τον ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, υπάρχει ξεσηκωμός.
Σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έξω από το κατάστημα της Ειρηνούπολης στη Νάουσα γίνεται κινητοποίηση. Ξέρετε πώς αντιδράει ο εργοδότης; Φέρνοντας μέσα στους εργαζόμενους –που κανονικά είναι τρία άτομα στην πρωινή βάρδια- άλλους εργαζόμενους από άλλους χώρους –από τη Θεσσαλονίκη, από τη Βέροια- για να δείξει ότι αυτοί είναι υπέρ του εργοδότη και ταυτόχρονα φέρνει και τραμπούκους έξω για να αντιμετωπίσει τη συγκέντρωση των σωματείων, των εργαζομένων, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.
Δεν είναι κατάσταση αυτή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Αλλιώς, αλλάξτε τίτλο στο Υπουργείο και κάντε το «Υπουργείο Εργοδοτικής Ασυδοσίας», «Υπουργός Εργοδοσίας» και τελειώσαμε. Να τα έχουμε καθαρά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο κ. Κουτρουμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αναμφίβολα οι συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά είναι πάρα πολύ σκληρές, στις συνθήκες της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Νομίζω ότι πάνω απ’ όλα αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι ενεργά, μαζικά σωματεία, για να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Στηρίξτε τα, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Και βέβαια τα στηρίζουμε. Και αυτό που αναφέρατε για «πλάτες» σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε όρους ομαλής λειτουργίας, να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων για να υπάρχουν θέσεις εργασίας.
Από εκεί και μετά, σας είπα και πάλι –και επαναλαμβάνω- ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας για τη διευκόλυνση της συνδικαλιστικής δράσης και την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων είναι από τα πλέον προοδευτικά που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Η χώρα μας έχει ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο όλες τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας με τα Νομοθετικά Διατάγματα 4204 και το 4205, αρχικά. Όλοι όμως, γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ότι ο ν. 1264/1982 είναι ένας δημοκρατικός νόμος, ο οποίος διασφαλίζει τη λειτουργία των συνδικάτων και την ενίσχυση της συνδικαλιστικής δράσης. Έχουν περάσει περίπου τριάντα χρόνια από τότε και κανένας δεν έχει αμφισβητήσει το συγκεκριμένο νόμο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του και την εφαρμογή του στη λειτουργία των συνδικάτων.
Υπάρχουν πιέσεις από τις επιχειρήσεις. Το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Πρέπει όμως, να μπούμε σε μια καινούρια λογική. Υπήρξαν, δηλαδή, περιπτώσεις όπου η άρνηση να υπάρξει μια νέα επιχειρησιακή ή κλαδική σύμβαση οδήγησε σε απώλεια θέσεων εργασίας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την ίδια λογική.
Εκείνο που λέμε εμείς –και το λέμε πολύ περισσότερο αυτές τις μέρες μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις- είναι ότι και η μία και η άλλη πλευρά πρέπει να δουν μέσα από την καινούρια οπτική τη θέση τους. Βέβαια, η υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων μπορεί να διασφαλίσει ένα επίπεδο αξιοπρεπές σε ό,τι αφορά τους μισθούς, ταυτόχρονα, όμως –και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία- να διατηρήσει θέσεις εργασίας. Σε αυτή τη συγκυρία, αυτή είναι η προτεραιότητα.
Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες σε πολλές επιχειρήσεις. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες σε πολλές περιοχές. Νομίζω ότι πρέπει να επικρατήσει υπευθυνότητα για να οδηγηθούμε σε συμβάσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο οδηγούν στη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Ευχαριστώ πολύ.

4 σχόλια:

  1. Τουλάχιστον υπάρχει και ένα κόμμα που ρωτάει για τους απλούς εργαζόμενους. Βαράτε παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. AS GELASOYME ! TO KOMMA THS PLAKAS ! VAZOYN THN KASETA NA PAIZEI MERA-NYHTA! KAI OTI DEN ELEGXOYN TO KYNHGANE !

      Διαγραφή
  2. Πάντως όταν ήταν να μας αλλάξουν σύμβαση στο εργοστάσιο, μόνο αυτοί ήρθαν και αγωνίστηκαν. Τα "σοβαρά" κόμματα ήταν από απέναντί μας. Προτιμώ αυτούς και ας έχουν και κασέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιοί αυτοί που πρώτοι περιόρισαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και έκαναν απολύσεις στο κανάλι και στην εφημερίδα τους ??

      Διαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.