Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Οι καπνιστές κινδυνεύουν από σχιζοφρένεια!

Συνεχής είναι το «πρέσινγκ» των ιατρών στους καπνιστές να το κόψουν, επισημαίνοντάς τους τις θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος. Τώρα όμως έρχεται μαζί με τον κίνδυνο του καρκίνου και των αναπνευστικών προβλημάτων, να προστεθεί και ο κίνδυνος της σχιζοφρένειας. Όπως δημοσιεύει το iatropedia.gr, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα Γερμανών και Ελβετών ιατρών, το κάπνισμα θα πρέπει να θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου -και μάλιστα σημαντικός- για την εκδήλωση σχιζοφρένειας. Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνει ο σχετικός κίνδυνος.
Οι ερευνητές από το πανεπιστημιακό ψυχιατρικό νοσοκομείο της Ζυρίχης, υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα έχει επίπτωση στα γονίδια κινδύνου που σχετίζονται με την σχιζοφρένεια. Η συγκεκριμένη ψυχική νόσος θεωρείται ότι έχει γενετικές αιτίες, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ανακαλύψουν το βασικό γονίδιο που ευθύνεται γι' αυτήν. Μελετώντας, πάντως, το γενετικό υπόβαθρο της σχιζοφρένειας, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορισμένα γονίδια που θεωρούνται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης, ένα από τα οποία είναι το γονίδιο TCF4.
Η έρευνα περιέλαβε περισσότερα από 1.800 άτομα και, μέσα από κυρίως ακουστικά πειράματα με τη βοήθεια της τεχνικής του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα επιδρά στην εκδήλωση του συγκεκριμένου γονιδίου TCF4, το οποίο ρυθμίζει μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και έχει σχετιστεί με την εμφάνιση της σχιζοφρένειας.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδρά και σε άλλα γονίδια που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας. Επισήμαναν, επίσης, ότι οι ασθενείς με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια συνήθως καπνίζουν πολύ.

http://www.iefimerida.gr

2 σχόλια:

  1. πειτε στα ξεφτερια της Ζυριχης οτι, οταν σε πλακωνουν στα ψυχοφαρμακα το καπνισμα ειναι διεξοδος για τους αρωστους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=PtTKL1szd-M
    Πως οι ψυχίατροι έγιναν "γιατροί";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.