Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Στην ΤΕΧΝΗ ‘‘Το γύρισμα της μανιβέλας’’ του Ζυλιέν Κιλάνγκα – Μουζέντ/Βιβλιοπαρουσίαση

«’’Γιε μου, πρέπει ν΄ αφομοιώσεις τον δικό σου πολιτισμό, πριν πας να γνωρίσεις τους άλλους’’, είπε ο πατέρας του στον Ζοζουέ, καθώς περπατούσανε μέσα στο δάσος.
‘’Μάθε ν' ακούς τη φωνή των προγόνων σου’’, τον συμβούλεψε η μητέρα του, που δεν ήτανε χριστιανή, όταν έφευγε από το χωριό του για σπουδές.
Σε μία χώρα εμπόλεμη, κάπου στα βάθη της Αφρικής, ένα δωδεκάχρονο αγόρι ανδρώνεται. Νέος πια, ψάχνει ν' ανακαλύψει το ανεξιχνίαστο της ύπαρξής του, το ανεξερεύνητο της αγάπης. Χαρακτήρας ακέραιος, επάξια κατακτά ανώτατα αξιώματα στη χώρα του, μάχεται για τα πιστεύω του, αλλά μέσα από ένα επικίνδυνα ταραγμένο καθεστώς, το πεπρωμένο του τον επαληθεύει επαγγελματικά και κάτω από τον ουρανό της πολύπληθης πόλης του Βουγιέ.
Η ιδέα της επιστροφής τον βασανίζει, του φέρνει την εικόνα της πεταλούδας που ψάχνει, ψάχνει ένα ειδικό λουλούδι...»
Μ΄ αυτά τα λόγια προλογίζει το βιβλίο του Ζυλιέν Κιλάνγκα - Μουζέντ, ποιητή και πανεπιστημιακού, η μεταφράστρια του βιβλίου του στα ελληνικά Μελίτα Τόκα - Καραχάλιου. Με τίτλο ‘‘Το γύρισμα της μανιβέλας’’. Το βιβλίο του σπουδαίου Αφρικανού λογοτέχνη, περιγράφει την επίμονη και διαρκή προσπάθεια ενός νέου Αφρικανού να γνωρίσει τη χώρα του, να μορφωθεί και ν΄ απλώσει τα φτερά όσο πιο μακριά μπορεί.
Η παρουσίαση αυτού του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα ‘‘Μ. Ανδρόνικος’’ της ΤΕΧΝΗΣ.
Την παρουσίαση και σχολιασμό του σημαντικού αυτού βιβλίου θα κάνουν: ο Βασίλης Καραγιάννης, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού ‘’Παρέμβαση’’, ο Γιάννης Τζανής, φιλόλογος και συγγραφέας, και η Μελίτα Τόκα - Καραχάλιου, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, Λογοτέχνις και μεταφράστρια του εν λόγω μυθιστορήματος στα ελληνικά.
Ο Δημήτρης Νατσιός, υπεύθυνος του Τμήματος Λόγου της ΤΕΧΝΗΣ, θα προλογίσει την έκδοση και θα συντονίσει την εκδήλωση.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Ζυλιέν Κιλάνγκα - Μουζέντ γεννήθηκε στο Κονγκό και έζησε και δημιούργησε στη Γαλλία. Έχει να παρουσιάσει ένα πλουσιότατο συγγραφικό έργο.
Η Μελίτα Τόκα - Καραχάλιου, μεταφράστρια του βιβλίου ‘’Το γύρισμα της μανιβέλας’’, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, πήρε το πτυχίο της Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και έχει επίσης στο ενεργητικό της ένα πολύ πλούσιο ποιητικό και συγγραφικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.