Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στην ΤΕΧΝΗ ‘‘Η συμμετοχή των Θρακών στην Επανάσταση του 1821’’

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα ‘’Μ. Ανδρόνικος’’ της ΤΕΧΝΗΣ, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελευθέριο Χατζόπουλο.  Η χιλιοτραγουδισμένη Θράκη, από τον αρχαίο Έλληνα τραγικό τον Σοφοκλή μέχρι και τη λαϊκή μούσα, έχει να επιδείξει μία πολυσήμαντη και πολυκύμαντη μακραίωνη ιστορία, και προπαντός σημαντικότατη συμμετοχή στους αγώνες του Έθνους. Δυστυχώς όμως, η ιστορία της Θράκης είναι προπαντός αποσιωπημένη και ελάχιστα μνημονευμένη από την Ελληνική ιστοριογραφία, αφού τα σχολικά εγχειρίδια ελάχιστα αναφέρουν. Η καθηγήτρια στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου επισημαίνει ότι:
«Η συμμετοχή των Θρακιωτών στην Επανάσταση του 1821, δεν έχει μελετηθεί όπως των άλλων Ελλήνων ηρώων» και ότι « το θέμα της συμμετοχής των Θρακών στην Επανάσταση του 1821 και της εικαστικής καταγραφής της δεν έχει μέχρι σήμερα ερευνηθεί, μελετηθεί και παρουσιαστεί συνολικά.»
Η συγκεκριμένη εκδήλωση στοχεύει στην ανάδειξη ενός μέρους της ιστορίας της Θράκης και του Θρακικού Ελληνισμού, που ουσιαστικά είναι άγνωστο στο πλατύ κοινό, ακόμη και σε αυτούς τους Θρακιώτες.
Τα γεγονότα της εποχής εκείνης που συντάραξαν το Ελληνικό γένος δεν μπορούσαν να αφήσουν αμέτοχους τους Θρακιώτες.
Ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων στο ‘’Δοκίμιο παρά της Φιλικής Εταιρίας’’ αναφέρει: «Εάν οι Έλληνες έμποροι της Δύσης και του Βορρά εκυοφόρησαν την επανάσταση του 21 και οι Έλληνες της Οδησσού την εγέννησαν, οι Έλληνες της Θράκης την εθήλασαν» και απαριθμεί 700 ονόματα Φιλικών από τα οποία τα 31 ήταν Θρακιώτες.
Οι Θρακιώτες πιστεύουν ότι θα πετύχουν με τη βοήθεια της δικιάς τους Παναγίας, της Παναγίας της Κοσμοσώτηρας, να αναδείξουν την ιστορία τους σε πείσμα της ‘’Επίσημης Ιστορίας’’, που παρόλα τα τρανταχτά τεκμήρια, αφήνει αμνημόνευτους τους Θρακιώτες αγωνιστές. Τα όσα δημοτικά ποιήματα και τραγούδια έχουν γραφεί θα γίνουν το δικαστήριο του χρόνου, αφενός, και αφετέρου το αλάνθαστο κριτήριο του λαού θα συνεχίζει να αναγνωρίζει πως η προσωπικότητα και η ψυχή όλων των αγωνιστών της Θράκης διέθετε το αληθινό, το ωραίο και το μεγαλειώδες.
Την εισήγηση του κ. Ελευθέριου Χατζόπουλου θα πλαισιώσουν λογοτεχνικά κείμενα, που θα αποδώσουν μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία ΤΕΧΝΗΣ και Θρακικής Εστίας, με την ευκαιρία της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Μετά την εισήγηση θα επακολουθήσει συζήτηση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.