Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση ΕΣΕΕ σε εργοδότες και εργαζόμενους για την αργία της Καθαρής Δευτέρας

Δεδομένου ότι, πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας και τίθενται από τα μέλη ερωτήματα σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή, η ΕΣΕΕ γνωστοποίησε στις εμπορικές επιχειρήσεις τα κάτωθι:
1. Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), ως εκ τούτου η λειτουργία των καταστημάτων κατά την ημέρα αυτή είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο κάθε έμπορος – επιχειρηματίας. Συνακόλουθα, η Καθαρή Δευτέρα είναι εργάσιμη ημέρα και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Είναι όμως δυνατόν η ανωτέρω εορτή να οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. με συλλογική σύμβαση, υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), επιχειρησιακή πρωτοβουλία κ.λπ..


2. Δεδομένου ότι, ειδικότερα στην περιφέρεια, υπάρχουν μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ ενταγμένα στην δύναμη των Εμπορικών Συλλόγων, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 7-9-2006 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, η Καθαρή Δευτέρα καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ. Εξαιρούνται τα Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε Δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων, όπου η αργία καθιερώνεται ως προαιρετική. Στην περίπτωση αυτή (τη δεύτερη), εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργήσουν, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75%.
3. Η από 7-9-2006 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τροποποιεί το πλαίσιο για το ωράριο των καταστημάτων αλλά αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Θεωρητικά λοιπόν, εάν ένα Σούπερ Μάρκετ ανοίξει την Καθαρή Δευτέρα σε Δήμο άνω των 7.000 κατοίκων χωρίς να απασχολήσει εργαζόμενους, τότε θα λειτουργήσει νόμιμα.
4. Οι ρυθμίσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το όριο των Δήμων με πληθυσμό άνω των 7.000 κατοίκων αφορούν μόνο σε επιχειρήσεις Σούπερ Μάρκετ. Ως εκ τούτου, τα λοιπά εμπορικά καταστήματα τροφίμων, που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν την Καθαρή Δευτέρα, οπουδήποτε στην επικράτεια, θα ανοίξουν νόμιμα και δεν οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις. Η προσαύξηση οφείλεται μόνο στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που θα λειτουργήσουν την ημέρα αυτή σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 7.000 κατοίκων. Η Καθαρή Δευτέρα μπορεί να μην αποτελεί επίσημη αργία του Κράτους και η υποχρεωτικότητά της να καθιερώνεται μόνο με ειδικές διατάξεις ή ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μπορούμε να διατηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.