Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ομόφωνο το ΟΧΙ του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς στη δημιουργία Μεταλλείων στα Κρούσια

Ένα βροντερό όχι στη δημιουργία μεταλλείων στη Δημοτική Ενότητα Κρουσίων είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, που έλαβε χώρα στο δημοτικό κατάστημα. Ειδικότερα, με ομόφωνη απόφασή του το σώμα τάσσεται κατά σε κάθε μορφή μεταλλευτικής δραστηριότητας (έρευνας και εξόρυξης) στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας, ζητά την ακύρωση του τρέχοντος δημόσιου διεθνούς ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, ενώ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια απαιτηθεί προκειμένου να στηριχθούν τα συμφέροντα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανάγνωση ψηφίσματος από τον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Π. Κολότσιο, στο οποίο τονίστηκε ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να συναινέσει στη δημιουργία μεταλλείων για μια σειρά λόγων. Αιτιολογώντας την εν λόγω απόφαση της διοίκησης, ανέφερε ότι σε αυτήν καθοριστικό ρόλο έπαιξε η καθυστερημένη αλλά και τελικά η γεμάτη ασάφειες ενημέρωση ως προς τη μεταλλευτική δραστηριότητα που είχε από τον καθύλην αρμόδιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και ο εμπαιγμός τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της τοπικής κοινωνίας στο όλο θέμα. Ειδικότερα, έκανε λόγο για ανακολουθία και αναξιοπιστία από πλευράς του Υπουργείου και του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Μανιάτη, καθώς οι διαβεβαιώσεις ότι εφόσον η τοπική κοινωνία δεν συμφωνεί με τη δημιουργία μεταλλείων στην περιοχή, τότε και η όποια επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει, όπως και το ότι αν η δημιουργία μεταλλείων καταψηφιστεί στο δημοτικό Συμβούλιο τότε ο διαγωνισμός γι' αυτά θα κηρυχθεί άγονος, απεδείχθησαν άκρως παραπλανητικές για το λόγο ότι το Υπουργείο ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ότι το θέμα θα παραπέμφθει στη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο, όπως προσέθεσε, επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου παράκαμψη και απαξίωση της τοπικής κοινωνίας και του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου σε ένα τόσο μείζον και ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.
Κλείνοντας, έδωσε το στίγμα της δημοτικής αρχής με τη δήλωση ότι “για εμάς η ανάπτυξη του τόπου είναι αλληλένδετη πάνω από όλα με τον άνθρωπο και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Και η θέση μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη.”
Ακολούθησαν τοποθετήσεις συμβούλων, όπου υπήρξε ομοβροντία απόψεων. Συγκεκριμένα, όλοι όσοι έλαβαν το λόγο συμφώνησαν στην καθυστέρηση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας από το αρμόδιο Υπουργείο, στις ανυπολόγιστες καταστροφές που θα επιφέρει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή και στο ευρύτερο περιβάλλον, στις παράπλευρες συνέπειες σε παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, όπως, μεταξύ άλλων, σε γεωργία και κτηνοτροφία, στο ότι δεν εξασφαλίζεται η υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, και τέλος στο ότι η επένδυση δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα οφέλη για την τοπική κοινωνία, αλλά αντίθετα θα συμβάλλει στον μαρασμό της ακριτικής υπαίθρου.
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, στο όνομα της οποίας προωθείται η δημιουργία μεταλλείων από το ΥΠΕΚΑ, τονίστηκε ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί στην εν προκειμένω περιοχή από την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει και ειδικότερα από την ανάπτυξη του τουρισμού, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και άλλων εναλλακτικών επενδύσεων.
Στη συνεδρίαση παρών ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας την αρνητική στάση του δημοτικού συμβουλίου στο θέμα των μεταλλείων, τόνισε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των πολιτών.
Κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν για το θέμα όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι όλων των συνδυασμών, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Τερπύλλου, εκπρόσωποι από το Μέτωπο Κατά των Μεταλλείων, τη Ν.Ε. Κιλκίς του Τ.Ε.Ε., τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πρασίνων Κεντρικής Μακεδονίας, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.