Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Δημήτρης Δρούτσας σε γερμανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς: "Δεν μπορεί η Ευρώπη να επιθυμεί την εξαθλίωση μίας ολόκληρης χώρας και ενός ολόκληρου λαού"

Σημεία συνεντεύξεων προς γερμανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς Radio Bremen και Hessischer Rundfunk:
Η συνέντευξη στο Radio Bremen: http://www.radiobremen.de/mediathek/index.html
Για την κριτική στην Ελλάδα ότι δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα: Πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις και ελλείψεις στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα.
Οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας έδωσαν δυστυχώς, με την στάση που επέδειξαν στο παρελθόν, τη δυνατότητα να ασκηθεί αυτή η κριτική στην Ελλάδα. Με την στάση τους αυτή δυσφήμισαν χώρα και λαό. Αυτό μπορείτε να το εκλάβετε ως ανοιχτή κριτική και αυτοκριτική.
Ταυτόχρονα θέλω να τονίσω ότι χρειάζεται από όλους κατανόηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός. Ένας ολόκληρος λαός υποφέρει, ένας ολόκληρος λαός "ματώνει" εάν θέλετε. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι ιδιαίτερα σκληρά και είναι αβέβαιο τι παραπάνω μπορεί να επωμιστεί ο ελληνικός λαός. Ήδη φτώχεια και ανεργία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, έχουν αυξηθεί δραματικά. Δεν μπορεί η Ευρώπη να επιθυμεί την εξαθλίωση μίας ολόκληρης χώρας και ενός ολόκληρου λαού. Έχω δηλώσει επανειλημμένα, και δεν διστάζω να το επαναλάβω, ότι για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ευθύνονται οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας των τελευταίων δεκαετιών. Δεν πρέπει όμως να κατηγορείται ο ελληνικός λαός, για τον οποίο και για τις θυσίες του οποίου παρακαλώ και απαιτώ τον απαραίτητο σεβασμό.

Για το θέμα "Επιτρόπου Λιτότητας" ή "Ειδικού Λογαριασμού" για την Ελλάδα:
Το θέμα του "Επιτρόπου Λιτότητας" για την Ελλάδα δεν τίθεται - οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες της Ε.Ε. καθώς και πολιτικοί από την Γερμανία το έχουν απορρίψει απαξιωτικά.
Η νέα σκέψη για έναν "Ειδικό Λογαριασμό" για την Ελλάδα είναι απλώς μία προσπάθεια να επανέρθει το θέμα "από την πίσω πόρτα". Είναι κατανοητό ότι οι πιστωτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τον τρόπο χρησιμοποίησης των δανείων - και ναι, δεν διστάζω να το πω, η ελληνική πολιτική έχει δώσει αφορμές για την άσκηση κριτικής και για δυσπιστία. Αλλά η γραμμή του τι μπορεί να είναι αποδεκτό είναι ξεκάθαρη: Σεβασμός στην αξιοπρέπεια της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς και λειτουργίες. Μην ζητάτε από την Ελλάδα κάτι, το οποίο δεν θα αποδεχόσαστε οι ίδιοι. Εξάλλου, αυτοί που "γεννούν" τέτοιες ιδέες θα πρέπει να αναλογιστούν πως μία τέτοια αξίωση μπορεί να ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας", τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Πρέπει να υπάρχει, και υπάρχει, άλλος δρόμος.

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα: Είναι απολύτως θεμιτό, η ελληνική κυβέρνηση - όπως κάθε κυβέρνηση - να προσπαθεί να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό για την χώρα και τους πολίτες μέχρι την τελευταία στιγμή.
Δεν πρέπει να γίνει το λάθος να ζητηθούν από την Ελλάδα υπερβολικά μέτρα, τα οποία αντικειμενικά δεν μπορούν να υλοποιηθούν, είτε πολιτικά είτε οικονομικά.
Πρόκειται για έναν "φαύλο κύκλο", από τον οποίο πρέπει να δραπετεύσουμε το συντομότερο δυνατόν.
Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την σωστή ισορροπία μεταξύ εφικτών μέτρων και μεταρρυθμίσεων και την απαραίτητη τόνωση της ελληνικής οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη και απασχόληση.
Πάνω σε αυτό πρέπει όλοι να συγκεντρωθούμε, όχι στην συνεχή κριτική στην Ελλάδα για λάθη και παραλείψεις, τις οποίες εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε και έχουμε αποδεχτεί.
Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές ηγεσίες και προσωπικότητες, οι οποίες δεν θα διστάσουν να πούνε στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια και να προωθήσουν αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει από αυτήν την βαθιά κρίση - να φτιάξουμε μία "νέα Ελλάδα", εάν θέλετε. Χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν το λεγόμενο "πολιτικό κόστος", χωρίς το βλέμμα στραμμένο στο προσωπικό πολιτικό μέλλον. Η Ευρώπη πάλι χρειάζεται πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι δεν θα διστάσουν να ζητήσουν από την κοινή γνώμη στις χώρες τους την απαραίτητη αλληλεγγύη απέναντι στον κάθε εταίρο στην Ε.Ε., χωρίς να ακούν και να επηρεάζονται από τις φωνές του λαϊκισμού ή να υποχωρούν στο κάλεσμα αυτού του εύκολου λαϊκισμού για την αλίευση εύκολων και φτηνών ψήφων.
Η πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από ακραίες δυνάμεις και τις δυνάμεις του λαϊκισμού - αυτό είναι λάθος και επικίνδυνο για όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.