Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Δύο νέα προγράμματα στο Πολυάνειο Ωδείο Κιλκίς για νήπια και βρέφη από 10 μηνών ως και 5 ετών

Μουσικοκινητική βρεφών και νηπίων από 10 μηνών ως και 5 ετών Η μεγάλη ανάγκη των παιδιών να εκφραστούν γίνεται εμφανής από τα πρώτα λεπτά που γεννιούνται, με το κλάμα και το γέλιο λίγο αργότερα. Aπό τα αρχαία χρόνια ως και σήμερα, έχει διαπιστωθεί ότι η Μουσική κάθε είδους προσφέρει φυσική ευχαρίστηση, γι` αυτό και είναι τόσο αγαπητή σε όλες τις ηλικίες.
Σύμφωνα με επίσημες παιδαγωγικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η μουσικοκινητική, η μουσική προπαιδεία όπως και η διδασκαλία οργάνων σε πολύ μικρές ηλικίες, ευνοούν την ανάπτυξη των νοητικών και κινητικών ικανοτήτων του, διαμορφώνουν το χαρακτήρα, και καλλιεργούν την ψυχή και το σώμα του παιδιού. Το παιδί μαθαίνει να συλλέγει πληροφορίες και βιωματικά ερεθίσματα μετατρέποντας τα σε απαραίτητα εφόδια για την αρμονική εξέλιξη στη ζωή του.
Το τμήμα Μουσικοκινητικής, αποτελεί ένα καινούργιο πρόγραμμα μουσικής αγωγής στην Ελλάδα, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς. Και αυτό γιατί πρόκειται για μία δημιουργική ενασχόληση που αρέσει πολύ στα παιδιά αλλά και στους γονείς.
Μέσω του ομαδικού παιχνιδιού, μαθαίνουν πως μπορούν να ελέγχουν τον ήχο παρατηρώντας την κίνηση τους να εναλλάσσεται και να μεταμορφώνεται, αλληλεπιδρούν με τη μουσική και αποκτούν τις δικές τους απόψεις για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους .
Παραδοσιακοί και σύγχρονοι ρυθμοί, τραγουδοπαιχνίδια - Ηχοϊστορίες, τραγούδια και παιχνίδια έκφρασης, μουσικής αλλά και αυτοσχεδιασμού.
Στόχος του μαθήματος είναι μέσα από το παιχνίδι, την μίμηση και την συνεχή επανάληψη, να ανακαλύψουν τα παιδιά το προσωπικό τους ρυθμό, αλλά και δικιά τους φωνή. Καλλιεργούνε το ένστικτο και την αντίληψή τους, οξύνεται η μνήμη τους, πολύ περισσότερο όμως ψυχαγωγούνται ευφάνταστα και δημιουργικά. Η σταθερή επανάληψη των μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων του προγράμματος, και στο σπίτι, με κάθε ευκαιρία λειτουργεί δραστικά στη αφομοίωση των πληροφοριών που δέχεται το παιδί σε κάθε συνάντηση.
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη μουσική μαθαίνουν να επικοινωνούν και να εκφράζονται, μαζί της, αναπτύσσουν πρωτοβουλία, και ομαδικότητα, αντιμετωπίζοντας με φαντασία και δημιουργικότητα όλα τα περίεργα του κόσμου που κάθε μέρα γνωρίζουν.
Τα μαθήματα διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα για 45΄ λεπτά της ώρας, στην αίθουσα συναυλιών του Πολυάνειου Ωδείου στο Κιλκίς. Το έτος χωρίζεται σε δυο κύκλους 12 συναντήσεων εκ των οποίων κυρίως η πρώτη και η τελευταία συνάντηση, αφορά τους γονείς. Στις υπόλοιπες 10 συναντήσεις συμμετέχουν τα παιδιά με τον γονέα τους. τα δίδακτρα για τον κύκλο είναι 150 ευρώ.

Μικρός πιανίστας Το Τμήμα Μικρός πιανίστας είναι μαθήματα πιάνου, εξειδικευμένα για πολύ μικρές ηλικίες νηπίων (από 3,5 χρονών) με βάση την μέθοδο Shinihi Suzuki
Παρατηρείται στα παιδιά έντονη ευχαρίστηση να ανακαλύπτουν καινούργιους συνδυασμούς ήχων και φανταστικές ιστορίες μέσα από αυτούς , μαθαίνοντας να πιέζουν τα πλήκτρα, με ποικίλους τρόπους ,επαναλαμβάνοντας μοτίβα και κατέχοντας το κομμάτι όλο και περισσότερο με τον ίδιο τρόπο μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα. Στην πορεία των μαθημάτων βέβαια, με απόλυτο σεβασμό στο χρόνο που χρειάζεται το κάθε παιδί, αυτές οι ιστορίες και τα μοτίβα βήμα -βήμα αποκτούν νόημα και μουσική υπόσταση, έτσι η εκμάθηση του οργάνου γίνεται ευχάριστα και ρυθμιζόμενη από τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά.
Λίγα λόγια για τη μέθοδο Η μέθοδος Suzuki ξεχωρίζει για τη μεγάλη της επιτυχία σε πολλές χώρες στο κόσμο, καθώς το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεθόδου, πέρα του ότι διδάσκεται από μικρές ηλικίες ή σε παιδιά που δεν γνωρίζουν ανάγνωση μουσικής, είναι ότι είναι βήμα – βήμα φτιαγμένη, με πολύ αγάπη και σεβασμό, για τα παιδιά και τη ίδια τη μουσική.
Η δημιουργία της μεθόδου αυτής βασίστηκε στη ευκολία των παιδιών να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα, ο μουσικοδιδάσκαλος S. Suzuki, θεώρησε ότι με τον ίδιο φυσικό τρόπο, μπορούν, από πολύ μικρές ηλικίες ,να μάθουν να κατανοούν ,να επικοινωνούν και να παίζουν μουσική, εφόσον περιβάλλονται από ένα θετικό περιβάλλον επιβράβευσης και επανάληψης όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη εκμάθηση της γλώσσας (ονομάστηκε μέθοδος της μητρικής γλώσσας -mother tongue approach).
Ο στόχος Το τμήμα αυτό δεν αποσκοπεί να παράγει αποκλειστικά και μόνο, σπουδαίους καλλιτέχνες , αλλά στην ανάπτυξη των φυσικών δυνατοτήτων εκμάθησης ,στην ολοκλήρωση του παιδιού ως άτομο, και κυρίως , να βοηθήσει το κάθε παιδί να ανακαλύψει τη χαρά που έρχεται μέσα από τη μουσική. Τα παιδιά αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον υποστήριξης και έτσι καλλιεργείται η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση, η αποφασιστικότητα του να δοκιμάσουν πιο δύσκολα πράγματα, η αυτοπειθαρχία και συγκέντρωση για να τα αντιμετωπίσουν, και συγχρόνως η ευαισθησία και η ικανότητα να κάνουν μουσική.
Τα μαθήματα Το τμήμα περιλαμβάνει ατομικά και ομαδικά μαθήματα, μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των (3,5) 4 - 6 ετών ή και παραπάνω, κατά προτίμηση που δεν έχουν διδαχθεί ανάγνωση ή γραφή της μουσικής.
Τα μαθήματα ξεκινάνε όλο τον χρόνο, ο μαθητής έχει, 1 ή 2 ατομικά μαθήματα την εβδομάδα, η παρουσία και η συμμετοχή του γονέα είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια του μαθήματος.
Επίσης κάθε μήνα διεξάγεται ένα ομαδικό μάθημα την εβδομάδα όλου του γκρούπ, με ακροάσεις και μουσικά παιχνίδια, το όργανο και στο χώρο, όπου τα παιδιά παίζουν πιάνο μεταξύ τους και εξοικειώνονται με το κοινό.

ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ Εργαστήρι μουσικής αγωγής και χορού
Τίνα Μαργαρίτη – Νταβίνα Φλωρεντίν
mousikokinitiki@hotmail.com
πληροφορίες: 6976092080
Εγγραφές- Δελτία εγγραφής:
Πολυάνειο Ωδείο Ι. Μητροπόλεως Κιλκίς
Μητρ. Χαρίτωνος 10
611 00 Κιλκίς
Κα Ζωή Νάνου
Τηλ. 2341028623 , γραμματεία, 15.00-20.00 καθημερινά





3 σχόλια:

  1. Όλα καλά,πως εξηγείται όμως ο κύκλος των 12 μαθημάτων της μίας ώρας να κοστίζει 1500 ευρώ για 10 παιδιά;;;Δηλαδή 150 για κάθε παιδί;Για σύγκριση στο φροντιστήριο στον ίδιο χρόνο χρεώνουν περίπου 60 ευρώ!!! στον πρώτο κύκλο δείξαν ενδιαφέρων μόνο 9 οικογένειες! προβληματίστηκε κανείς από τους υπευθύνους;;;Πόσοι μπορούν να πληρώσουν τόσα χρήματα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, και ευχαριστουμε για το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μας,

    Το κόστος των μαθημάτων του προγραμματος Μουσικοκινητικής Βρεφών και νηπίων ,αντιστοιχεί στη τιμή γνωριμίας των 150 ευρώ για το κάθε παιδί ,η οποία και θα παραμείνει για λίγο καιρό ακόμα,


    Ο λόγος που αναφέρεται οτι ο κάθε κύκλος αποτελείται από 12 συναντήσεις ,είναι για να γνωρίζει αρχικώς ,ο γονέας πως δεν πρόκειται να χάσει κανενα μάθημα από αργίες ή ακόμα και από τυχόν κακοκαιρίες ,όπως συμβαίνει σε αλλες περιπτώσεις προγραμμάτων μουσικών ή σχολικών, και σε κάθε περίπτωση τα 12 μαθήματα θα υλοποιηθούν. όπως και οτι του δίνεται η δυνατότητα να αποφασίσει αν θα συνεχίσει και στο δευτερο κύκλο έχει μείνει ευχαριστημένος και το επιθυμει.
    Τα μαθήματα είναι αυτοτελή, ετσι ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει μονο το δεύτερο κύκλο, έστω και αν δεν έχει παρακολουθήσει τον πρώτο.ή και αντίστροφά.
    Τα εβδομαδιαία μαθήματα αυτά, διαρκούν περιπου 3 με 4 μήνες του έτους,
    ο πρωτος κύκλος που ξεκινάει τον Οκτώμβριο-Φεβρουάριο και
    ο δευτερος κύκλος που ξεκινάει τέλη Φεβρουαρίου - Ιούνιο ,αυτο σημαίνει οτι ουσιαστικά ο γονέας καταβάλει 12,5 ευρω για το κάθε μάθημα του κύκλου.
    Κατί επίσης πολύ σημαντικό που πρεπει να γνωρίζει ο γονέας , πως για να καλύπτονται οι απαιτήσεις του προγράμματος Μουσικοκινητικής, αλλά κυρίως της ασφάλειας των πολύ μικρής ηλικίας παιδιών , διδάσκουν 2 Μουσικοπαιδαγωγοί σε κάθε μάθημα της Μουσικοκινητικής .
    Σε κάθε περίπτωση όμως ,δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλου είδους μάθημα φροντιστηρίου ή εκμάθηση γλώσσας καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα Μουσικοκινητικής Αγωγής βρεφών και νήπιων , κατι εντελώς διαφορετικό.

    Εργαστηρι μουσικοκινητικής
    πληροφορίες:6976092080
    www.mousikokinitiki@hotmail.com


    Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα χαμόγελα των παιδιών είναι αδιάψευστη μαρτυρία ότι κάτι πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο γίνεται εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.