Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σε Iνδονησία, Θιβέτ, Κολομβία, ιθαγενείς σταματούν τα μεταλλεία χρυσού. H Kόστα Ρίκα επιμένει, στην Αργεντινή οι διαδηλώσεις επεκτείνονται και άλλα “μικρά” νέα…

Αναδημοσίευση από το http://antigoldgreece.wordpress.com                                               Από τη διεθνή ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών:
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ:Η κυβέρνηση της Ινδονησίας υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την άδεια που είχε χορηγήσει σε Ινδονησιακή-Αυστραλιανή εταιρεία για έρευνα και εκμετάλλευση χρυσού στο νησί Σουμπάβα, μετά από τις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων και τον εμπρησμό του γραφείου του Περιφερειακού Διευθυντή στις 26 Ιανουαρίου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι διαδηλώσεις των αγροτών και ψαράδων κατοίκων του νησιού κατέληξαν σε τραγωδία όταν η αστυνομία πυροβόλησε σχεδόν εξ’επαφής και σκότωσε δυο διαδηλωτές, ενώ τραυμάτισε άλλους οκτώ.
Indonesian protests force government to revoke gold mining permits – guardian.co.uk.
ΘΙΒΕΤ:
Οι χωρικοί κάτοικοι του Θιβέτ πέτυχαν να σταματήσουν πρόγραμμα μεταλλείας χρυσού από Κινεζική εταιρεία στο βουνό Kawagebo, που είναι τόσο ιερό για τους Βουδιστές του Θιβέτ που ακόμα και η ορειβασία απαγορεύεται. Οι χωρικοί δέχτηκαν απειλές και βίαιες επιθέσεις από τους ανθρώπους της εταιρείας, απάντησαν με καταστροφή μηχανολογικού εξοπλισμού, ακολούθησαν συλλήψεις και προσπάθειες εξαγοράς των ηγετών τους και στο τέλος …το ιερό βουνό νίκησε. Στις 23 Ιανουαρίου ενώ η ένταση ανέβαινε, η τοπική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του μεταλλείου και την απομάκρυνση των μηχανημάτων.
Tibetan Villagers Halt Mining Project on Sacred Mountain – intercontinentalcry.org
ΚΟΛΟΜΒΙΑ:
Τον ΕΞΑΝΤΑ τον είδατε. Η μικρή πόλη του Μαρμάτο κάθεται πάνω σε ένα βουνο από χρυσό και πολυεθνική μεταλλευτική εταιρεία θέλει να διώξει την πόλη για να πάρει το χρυσό. Παρά την εχθρική στάση της κεντρικής κυβέρνησης που ευνοεί την εκμετάλλευση, η πόλη του Μαρμάτο είπε “Όχι, ευχαριστώ” και ενσωμάτωσε στο σχεδιασμό χρήσεων γης την πλήρη απαγόρευση των επιφανειακών εξορύξεων.
EARTHWORKS | Colombia town bans open-pit mining, bucks displacement attempt from Gran Colombia Gold
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗEνώ οι διαδηλώσεις κατά του μεταλλείου χρυσού της Φαματίνα συνεχίζονται στην επαρχία La Rioja της Αργεντινής, επειδή “το νερό αξίζει περισσότερο από το χρυσό” (In Famatina, Water Is Worth Far More Than Gold), ένα νέο μέτωπο διαδηλώσεων έχει ανοίξει στην επαρχία Ρίο Νέγκρο.
Ένας νέος νόμος που ενεργοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου επιτρέπει τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία χρυσού που είχε απαγορευθεί στην επαρχία του Ρίο Νέγκρο από το 2005. Από τότε κάθε Τετάρτη γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις κατά του κυανίου με χιλιάδες ανθρώπους στο κέντρο μιας από τις πιο τουριστικές πόλεις της περιοχής, το Bariloche – απ’όπου και η φωτογραφία.
Massive protests against cyanide and open pit mining in Bariloche, Argentina
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑΟι αρμόδιοι της Κόστα Ρίκα αρνήθηκαν στην Καναδική εταιρεία B2Gold να ξαναλειτουργήσει το μεταλλείο χρυσού Μιραμάρ που είχε καταρρεύσει το 2007, μετά από μόλις δυο χρόνια λειτουργίας…
Το 2010, η Πρόεδρος Λάουρα Τσιντσιλά έκανε ένα γενναίο βήμα για την ανάδειξη της χώρας της σε πρότυπο περιβαλλοντικής προστασίας, απαγορεύοντας όλα τα νέα επιφανειακά μεταλλεία, ειδικά του χρυσού, και τη χρήση επικίνδυνων ουσιών όπως το κυάνιο (Κόστα Ρίκα: Tέλος σε ΟΛΑ τα επιφανειακά μεταλλεία!). Η Κόστα Ρίκα επιμένει.
Costa Rica denies Canadian firm right to resume mining

Άλλα νέα των ημερών: Συνεχίζονται οι απειλές και η βία κατά ακτιβιστών στο Ελ Σαλβαδόρ μετά από αρκετές, ήδη, δολοφονίες…
Threats and Violence Continue against Salvadoran Environmentalists

Στην Αμερική, οι οργανώσεις ιθαγενών του Ουσκόνσιν ενώνονται για να αγωνιστούν ενάντια στην προτεινόμενη τροποποίηση του μεταλλευτικού νόμου που, όπως λένε, οδηγεί στην απορρύθμιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και “δίνει το δικαίωμα στη βιομηχανία να καταστρέψει το περιβάλλον από το οποίο όλοι εξαρτώμαστε”…
Mines and Communities: Wisconsin Tribes unite against new mining bill

Η Αυστραλία προσπαθεί να ξανανοίξει ένα από τα πιο τοξικά της μεταλλεία…
Australian gold mines’ tarnished glitter
Και μια εταιρεία-κολοσσός της εξόρυξης και εμπορίας μετάλλων (και όχι μόνο), η Ελβετική Glencore απειλείται με αγωγές για τα περιβαλλοντικά της κατορθώματα στη Ζάμπια, όπου έχει μια τεράστια επιχείρηση εξόρυξης και μεταλλουργίας χαλκού και τα έχει κάνει επιεικώς μπάχαλο. Δώστε προσοχή στην Glencore, γιατί πιθανώς να είναι η νέα ιδιοκτήτρια της ΛΑΡΚΟ…
Glencore faces legal action over pollution caused by Zambian copper.

Συνηθισμένα πράγματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.