Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Ξεκινά το πρόγραμμα αυτεπιστασίας στους δήμους

Tην έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας που αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στα δημοτικά έργα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, σε μια περίοδο που η ανεργία πλήττει σημαντικά την ελληνική περιφέρεια, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη. Όπως επεσήμανε ο κ. Τ. Γιαννίτσης, τα δυο υπουργεία εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα καλύψει 100 έως 120.000 άτομα.
O κ. Τ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση , στην ουσία, του θεσμού της αυτεπιστασίας καθώς , όπως είπε, αν και ως δυνατότητα υπήρχε εδώ και δυο δεκαετίες , ατόνησε γιατί η υπαγωγή του σχετικού προσωπικού στο σύστημα προσλήψεων βάσει των νόμων του 1994 και του 2009, την κατέστησε ασύμφορη για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι :
1. Για πρώτη φορά προβλέπεται η άντληση εκτάκτου προσωπικού αυτεπιστασίας από τους πίνακες ανέργων του ΟΑΕΔ, έπειτα από δημόσια πρόσκληση και υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
2. Ο καθορισμός των ειδικοτήτων του εν λόγω προσωπικού έχει γίνει με γνώμονα την εμπειρία του Υπουργείου Εσωτερικών στον τομέα αυτό, σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: εργάτες γενικών καθηκόντων, ηλεκτρολόγους, οδηγούς, οικοδόμους, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, υδραυλικούς και διαχειριστές μηχανημάτων.
3.Ο καθορισμός σαφούς μοριοδότησης, βασιζόμενης σε κοινωνικά κριτήρια διασφαλίζει τη διαφάνεια στην επιλογή του προσωπικού. Η επιλογή των απασχολουμένων γίνεται με απολύτως διαφανείς και συγκεκριμένες διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια στα οποία σημαίνοντα ρόλο παίζει ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση (δηλ. ανήλικα τέκνα και ανεργία συζύγου) και η ειδικότητα.
4. Η κλιμάκωση της μοριοδότησης ανάλογα με την ηλικία και το χρόνο ανεργίας , όπως και η δυνατότητα τριών ιεραρχημένων επιλογών (προτίμηση οικείου φορέα), σε συνδυασμό με την πρόβλεψη διαδικασίας ενστάσεων επιτρέπουν τη εφαρμογή δίκαιου συστήματος.
5. Η υλοποίηση των αναγκαίων έργων αυτεπιστασίας θα μπορεί να γίνεται άμεσα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντίστοιχος ενδιαφερόμενος.
6. Η ευρύτητα της δημοσιότητας της πρόσκλησης (βλ. έντυπα, ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα), σε συνδυασμό με την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων (και την υποστήριξη από τους Δήμους για όσους δεν έχουν οι ίδιοι άμεση πρόσβαση σε internet ή σχετική τεχνογνωσία) ενθαρρύνει τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.
7. Παρέχεται μια ευελιξία που διευκολύνει τόσο τους φορείς υλοποίησης έργων αυτεπιστασίας, όσο και τους ενδιαφερόμενους ανέργους καθώς δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο διαρκούς απασχόλησης, αλλά και διακεκομμένης κατά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, διατηρώντας το πλαφόν των 135 εργάσιμων ημερών ετησίως.
Η περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση του προγράμματος αυτεπιστασίας, σε συνδυασμό με την οικονομική κατοχύρωση έχουν προβλεφθεί με σχετικές ρυθμίσεις στο επικείμενο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και την ένταξή του στο Πρόγραμμα Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ).

6 σχόλια:

 1. Από τις 25 που έγινε η σχετική ανακοίνωση ψάχνουμε για την αίτηση. Η ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ είναι ανενημέρωτη και κανείς στον ΟΑΕΔ δεν ξέρει τίποτα. Παρακαλούμε για τα φώτα σας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παρακαλώ δείτε εδώ:
  http://gnomikilkis.blogspot.com/2012/01/blog-post_1559.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πρωτος ο κ.Ν.Αφεντουλιδης περιελαβε στο προεκλογικο του προγραμα την δι αυτεπιστασιας εκτελεση δημοτικων εργων. Ακολουθησε ο υπουργος κ. Γιαννιτσης. Μπραβο Κε Αφεντουλιδη. Παντα πρωτοπορος κι εμεις διπλα σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπράβο Βούδα αφεντουλίδη. Θα λύσεις το πρόβλημα της ανεργίας στο Κιλκίς. Άντε και πάλι βουλευτής να κατέβεις να σε μουντζώσουμε μια φορά ακόμη δεν μας έφτασε που σε φτύσαμε στις δημοτικές εκλογές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. χαχαχαχαχχαχαχαχαχχα καλο εεεεεεεεεεεεεεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Προς ανωνυμο αpr5,201207;04AM Φτυσε τα μουτρα σου κλανιαρη

  ΑπάντησηΔιαγραφή