Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Οι οκτώ εντολές της τρόικας Υπόμνημα - Μνημόνιο 2 προς τη κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς - Αφόρητη πίεση για περικοπές σε μισθούς, επικουρικές συντάξεις και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Μείωση επικουρικών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και «ευελιξία» στους μισθούς ζητά μεταξύ άλλων η τρόικα στο υπόμνημά της που παρέδωσε στη κυβέρνηση ενόψει του νέου δανείου, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνουν οι νέες εντολές της τρόικας                                                                  1. Επικουρικές: να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει ενιαίο ταμείο, νέο σύστημα εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013 - 2014.
2. Ανοιγμα επαγγελμάτων: επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πολυνομοσχεδίου, να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου απαιτείται και συμβολαιογράφος, να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις στους μηχανικούς που συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές τιμές», να αρθούν με νέα νομοθεσία οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα, όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ., να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών σε εφημερίδες.

3. Δημόσιοι Υπάλληλοι: αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5» με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015.
4. Μειώσεις μισθών: με ήπιο τρόπο το κείμενο ζητά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρόικα αναιρεί τη θέση της για την κατάργηση του κατώτατου μισθού καθώς και ο 13ος - 14ος μισθός.
5. Μείωση εισφορών: κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.
6. Φορολογία: αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, ανάκληση ευνοϊκών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή των προϊσταμένων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν πιάνουν τους στόχους, τοποθέτηση γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων με εξειδίκευση στο αντικείμενο, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, εκδίκαση του 50% των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια έως το τέλος Ιουλίου 2012 και του υπολοίπου 50% έως τον Μάρτιο του 2013, προστασία πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς.
7. Τράπεζες: να μειωθούν μισθοί και προσωπικό στις τράπεζες, να παρουσιασθεί σχέδιο για την Αγροτική έως τον Μάρτιο και να αλλάξει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
8. Ιδιωτικοποιήσεις: να πωληθούν δύο ή τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον ΠρωθυπουργόΤο σύνολο των παρεμβάσεων στα εργασιακά και η κάλυψη της μαύρης τρύπας του 2011, που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα ζητήματα συζήτησης στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οπως αποφασίστηκε, η μαύρη τρύπα των 2 δισ. ευρώ για το 2011 θα καλυφθεί από περιστολές στην δαπάνη για τα φάρμακα, καθώς και από τον τομέα της Αμυνας.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος έδωσε στους υπουργούς και έχει ήδη αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς το 10σέλιδο κείμενο με τις βασικές αρχές του νέου μνημονίου, το οποίο και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛαΟΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σύσκεψη κατέστη σαφές ότι τα διαπραγματευτικά περιθώρια της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά στενά και οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών (όχι μόνο του ΔΝΤ, αλλά και της Επιτροπής) είναι έντονες, ειδικώς στο θέμα της μείωσης των μισθών, όπου εμφανίζονται αμετακίνητοι. Χαρακτηριστικό ήταν ότι κορυφαίος υπουργός κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι η πίεση της τρόικας είναι αφόρητη στην κατεύθυνση κατάργησης έστω και ενός μισθού.
Για τα επικουρικά ταμεία αναφέρθηκε ότι για την επόμενη 3ετία απαιτούνται 650 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Οι επόμενες κινήσεις Υπό αυτήν την έννοια, αν και εκ μέρους του Πρωθυπουργού δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στο πολιτικό πλαίσιο που θα πρέπει να διασφαλιστεί για την πρόοδο στην χρηματοδότηση της χώρας, για τους περισσότερους είναι σαφές ότι: βασική προϋπόθεση για τις περαιτέρω εξελίξεις είναι η συμφωνία των κομμάτων ώστε να περάσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τις βασικές αρχές του οποίου (ένα 10σέλιδο κείμενο) μοίρασε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης θα προσέλθει στις συναντήσεις με την τρόικα με δύο άξονες επιχειρηματολογίας: α) την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, χωρίς δηλαδή μειώσεις στον κατώτατο μισθό και με διατήρηση 13ου και 14ου και β) την ισχύουσα νομοθεσία περί υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ούτως ώστε να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός.
Τριήμερο εξελίξεων
Κατόπιν αυτών, η πίεση αναμένεται ότι θα μεταφερθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικότερα στους κκ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη, προκειμένου να συμφωνήσουν στο νέο μνημόνιο και να διασφαλίσουν την ψήφισή του από τις Κοινοβουλευτικές τους ομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «είναι σημαντική η πίεση του χρόνου και αυτήν την περίοδο κρίνεται η χρηματοδότηση της χώρας». Ζήτησε μάλιστα ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου για την λήψη αποφάσεων σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα, εντός του Σαββατοκύριακου και αναλόγως των εξελίξεων στις συζητήσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων και την πιθανολογούμενη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος θα είναι, σε περίπτωση ομαλών εξελίξεων, η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο ενός πλαισίου για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, ει δυνατόν πριν τη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.