Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Κουρεύουν» δόσεις και οφειλές οι τράπεζες

Οι δόσεις με τις ρυθμίσεις οφειλών μπορούν υπό προϋποθέσεις να μειωθούν ακόμα και στο μισό, ενώ το «κούρεμα» οφειλής φτάνει και στο 60%. Από τα μέσα του 2010 και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2011 οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις 689.000 δανείων συνολικού ποσού άνω των 20δισ ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών από τα δάνεια αυτά τα 126.000 ήταν στεγαστικά, τα 68.000 επιχειρηματικά και τα 495.000 καταναλωτικά (και πιστωτικές κάρτες).

Οι μέθοδοι ρύθμισης που ακολουθούν οι τράπεζες, εξαρτώνται από το δάνειο. Για παράδειγμα στα στεγαστικά εφαρμόζουν τη λύση της περιόδου χάριτος, δηλαδή για διάστημα 3 ή 6 μηνών ο δανειολήπτης δεν πληρώνει καθόλου δόση ή καταβάλλει μόνο τόκους. Επίσης αν το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου επιμηκύνεται ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση. Στα επιχειρηματικά η λύση είναι η αναχρηματοδότηση. Ενώ στα καταναλωτικά που έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» προχωρούν σε «κούρεμα» της συνολικής οφειλής ακόμα και κατά 60%. Στην περίπτωση όμως αυτή ο δανειολήπτης θα πρέπει να εξοφλήσει άπαξ το υπολειπόμενο 40%.
Συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις των τραπεζών, αφορούν σε γενικές γραμμές:
1. Αναστολή πληρωμής δόσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, για τους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ.
2. Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων. Η διάρκεια αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου μπορεί να παραταθεί μέχρι και 12 χρόνια, με μέγιστη συνολική διάρκεια τα 40 έτη, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη (ή του εγγυητή).
3. Ρύθμιση οφειλών από πιστωτική κάρτα σε άτοκες δόσεις (μέχρι 24 δόσεις). Στην περίπτωση αυτή η πιστωτική κάρτα καταργείται.
4. Ρύθμιση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια. Η ρύθμιση γίνεται από την τράπεζα που τα έχει χορηγήσει με νέο προϊόν, μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμής. Στην περίπτωση που υπάρξει εμπράγματα εξασφάλιση το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
5. Προγράμματα ρυθμίσεων για στεγαστικά δάνεια με περίοδο χάριτος 6 ή 12 μηνών, ή με πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα ενός έτους.
6. Προγράμματα που απευθύνονται σε δημοσίους υπαλλήλους ή συνταξιούχους του δημοσίου και παρέχουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας, ή προσφέρουν περίοδο χάριτος ή πληρωμής μόνο τόκων.
7. Μέχρι το τέλος του έτους έχουν «παγώσει» οι πλειστηριασμοί που αφορούν την πρώτη και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη, ακόμα και αν το δάνειο υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.


Δημόσιοι υπάλληλοι
Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια υπολογίζεται στις 300.000, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν και καταναλωτικά ή επισκευαστικά δάνεια.
Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς το Ταμείο εισπράττει απευθείας από τη μισθοδοσία τους το ποσό της μηνιαίας δόσης. Μάλιστα το ΤΠκΔ ανακοίνωσε πως παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους τα προγράμματα ρυθμίσεων εξυπηρετούμενων δανείων. Το μέτρο αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά δάνεια με προσημείωση και δάνεια μικροεπισκευών.

ΚαταναλωτικάΗ πλέον έωλη κατηγορία είναι αυτή της καταναλωτικής πίστης καθώς οι καθυστερήσεις προσεγγίζουν το 25% (στο 20,5% έκλεισαν το 2010) και ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη άνοδος φέτος στα «κόκκινα» δάνεια με κορύφωση το πρώτο εξάμηνο του 2012, οι τράπεζες εφαρμόζουν την πολιτική του hair cut στα χρέη των πελατών τους από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Για παράδειγμα ένας καταναλωτής που χρωστάει καταναλωτικό δάνειο 6.000 ευρώ και λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν καταβάλει τις δόσεις, μπορεί ύστερα από συμφωνία με την τράπεζα να προχωρήσει στην εξής ρύθμιση:
Πληρώνει το 30% της οφειλής, δηλαδή 2.000 ευρώ. Η τράπεζα αυτομάτως διαγράφει άλλα 2.000 ευρώ από το δάνειο του. Το υπόλοιπο της οφειλής του διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ, τα οποία μπορεί να εξοφλήσει σε βάθος χρόνου με μικρή μηνιαία δόση της τάξης των 30 με 40 ευρώ.
Και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, που ανέφερε στέλεχος μεγάλης τράπεζας: Ζητάμε από τους πελάτες να καταβάλλουν έστω και ένα μικρό μέρος της δόσης ώστε να φαίνεται στο σύστημα ότι το δάνειο κινείται. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα στις πιστωτικές κάρτες που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις καθυστερήσεις, οι τράπεζες έχουν μειώσει στο ελάχιστο το ποσοστό επί τοις % με το οποίο υπολογίζουν την ελάχιστη δόση.
Την ίδια ώρα τα «κόκκινα δάνεια» έχουν υπερβεί τα 35δισ ευρώ. Οι καθυστερήσεις έχουν φτάσει το 10% στα στεγαστικά, προσεγγίζουν το 25% στην καταναλωτική πίστη και κυμαίνονται στα επίπεδα του 17% στην επιχειρηματική πίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.