Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Σε χαμηλά επίπεδα η συγκέντρωση ρύπων στον ΧΥΤΑ

Μετρήσεις στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του Κιλκίς πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας από αέριους και σωματιδιακούς ρύπους και συγκεκριμένα από τοξικές οργανικές ενώσεις. Οι μετρήσεις, που διενεργήθηκαν φέτος από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έδειξαν ότι η συγκέντρωση τόσο των αιωρούμενων σωματιδίων όσο και των αερίων δεν είναι επιβλαβής για τη δημόσια υγεία, καθώς βρίσκεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το επιτρεπομένο όριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες μετρήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, με σκοπό να εκτιμάται συνεχώς η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και έτσι να προλαμβάνονται τυχόν αρνητικές και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον.
Οι μετρήσεις αερίων (οργανικές ενώσεις) πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του κυττάρου όπου γίνεται η υγειονομική ταφή των σκουπιδιών. Η δειγματοληψία του αέρα πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2011 από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου με τεχνικές ενεργής δειγματοληψίας, ενώ η ανάλυση των δειγμάτων και ο ποσοτικός προσδιορισμός των χημικών ουσιών έγινε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τεχνικές αέριας χρωματογραφίας – φασματοσκοπία μάζας. Με βάση λοιπόν τις μετρήσεις, οι συγκεντρώσεις των χημικών ενώσεων που μετρήθηκαν βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα επίπεδα μιας αγροτικής περιοχής χωρίς αστική ρύπανση.
Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα του Χ.Υ.Τ.Α., η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 2011 και για διάστημα τεσσάρων ημερών στο χώρο της ζύγισης των απορριμματοφόρων κοντά στην είσοδο του Χ.Υ.Τ.Α., με την βαρυμετρική μέθοδο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 12341.
Η ανάλυση των δειγμάτων και ο ποσοτικός προσδιορισμός της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων έγινε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Όπως έδειξαν οι μετρήσεις, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από το όριο των 50 μg/m3 που έχει ορίσει η Ε.Ε. για την ημερήσια τιμή και για τις τέσσερις μέρες δειγματοληψίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.