Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Παραστατίδης: Να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία προς γείτονες

Ο Βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης συνυπέγραψε ερώτηση, με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προς τον υπουργούς, Οικονομικών Ε. Βενιζέλο και Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, με θέμα την διαρροή καταναλωτών προς γειτονικές χώρες. Οι βουλευτές ρωτούν αν πρόκειται να μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις των ακριτικών περιοχών και επεκταθεί η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.
Η ερώτηση έχει ως εξής:

Η οικονομική κρίση και η μείωση του εισοδήματος των πολιτών έχουν οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις για την αγορά των βασικών προϊόντων και αγαθών που καταναλώνουν. Η εμπορική επιχειρηματικότητα συμπιέζεται λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών με τα λουκέτα στην αγορά να είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο.


Ειδικότερα στις παραμεθόριες περιοχές το φαινόμενο της μετανάστευσης των καταναλωτών της μιας ημέρας προκαλούν μια ακατάσχετη αιμορραγία στην τοπική αγορά, στερώντας την από αναγκαίους πόρους για την επιβίωση της. Η εύκολη πρόσβαση πολιτών σε αγορές των γειτονικών χωρών και ιδίως προς τη Βουλγαρία και τα Σκόπια έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, ενώ ακόμη και τα προϊόντα πρώτης κατανάλωσης όπως γάλα και ψωμί αγοράζονται από τις γειτονικές χώρες σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές έχουν βάλει λουκέτο, ενώ σύμφωνα με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ ελληνικού χρήματος διαρρέουν κάθε χρόνο μόνο προς τη Βουλγαρία. Στην κορυφή των προτιμήσεων των «ξενιτεμένων» καταναλωτών της μιας μέρας βρίσκονται τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, τα ποτά, τα τσιγάρα, οι επισκευές αυτοκινήτων καθώς και οδοντιατρικές υπηρεσίες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι πως η προτίμηση στη Βουλγαρική βενζίνη οδήγησε τον τελευταίο χρόνο σε μπαράζ λουκέτων βενζινάδικων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει τουλάχιστον 0,50€ το λίτρο φθηνότερα από όσο κοστίζει στη χώρα μας.
Όπως επίσης, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αφού στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια, η βενζίνη κοστίζει 0,45€ το λίτρο φθηνότερα απ’ όσο κοστίζει στη χώρα μας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποια μέτρα και ποιες πολιτικές σκοπεύετε να υιοθετήσετε προκειμένου να σταματήσει αυτή η αιμορραγία;
2. Σκοπεύετε να υιοθετήσετε πολιτικές ούτως ώστε να μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις των ακριτικών περιοχών και να επεκταθεί η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές;

44 σχόλια:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ώρα είναι να μας απαγορεύεται και η έξοδος από τη χώρα. Γιατί για μείωση τιμών ούτε συζήτηση. Από την πλευρά μου θα συνεχίσω να γεμίζω το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου με βενζίνη από τα Σκόπια σε πείσμα αυτών που εξακολουθούν να κάνουν ρητορικές ερωτήσεις σε υπουργούς για να δικαιολογούν την (ανύπαρκτη) παρουσία τους στο κοινοβούλιο.

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με την ενίσχυση της οικονομίας των Σκοπίων, θα ξυμπνήσουμε ένα πρωί και θα πάμε μετανάστες για δουλειά στα Σκόπια.
    Το ίδιο θα γίνει και με την Βουλγαρία, όπου θα πάμε μάλλον νωρίτερα. Λίγο αργότερα θά΄μαστε μετανάστες και στην Αλβανία, όπου θα έχουμε αφεντικά αυτούς που τώρα δουλεύουν εδώ και μαζεύουν το χρήμα "φασούλι το φασούλι".
    Χρόνια νά'χουμε να τα δούμε να γίνονται πραγματικότητα κι'άν όχι εμείς οι ξεφτίλες, σίγουρα τα παιδιά μας που τους ξεπουλάμε στα παζάρια των γειτόνων το μέλλον τους, με τα μυαλά που κουβαλάμε. Και θα ντρεπόμαστε να λέμε οτι είμαστε Ελληνες.
    Καληνύχτα ωρέ..."ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κλασσικά ευχολόγια σαν και του Τονικίδη που κάνει διαβήματα στα υπουργεία για την οικονομική αιμοραγία και τα καζίνα.
    Ακριβώς επειδή ξέρουν ότι δεν γίνεται τίποτα γι αυτό και κάνουν τετοιες παραμβάσεις για να χουμε να λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού το ίδιο προϊόν το βρίσκει κάποιος πιο φθηνά έξω (όχι μόνο στα Σκόπια αλλά ακόμα και στην Γερμανία) γιατί να μην το αγοράσει απο εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξήγησα παραπάνω το γιατί. Πως να το πώ αλλιώς;
    Ασχέτως ποιοί ευθύνονται για το χάλι μας, η πραγματικά πατριωτική συμπεριφορά μας ξεπουλήθηκε κι'αυτή στο βωμό του εφήμερου οφέλους; Το μέλλον των παιδιών μας έχουμε το δικαίωμα να το ξεπουλάμε κι'αυτό;
    Μόνον για την τσεπούλα μας ρε γαμώτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και τι θες να κάνουμε ρε λουκ δηλαδή? Να μην πηγαίνουμε στα Σκόπια που είναι πάμφθηνα επειδή έτσι ικανοποιείται ο πατριτωτισμός μερικών?
    Μήπως να βάλουμε την τροχαία να κόβει κλήση σε όσους περνούν τα σύνορα και επιστρέφουν από Σκόπια?
    Ο κόσμος πάει εκεί γιατί είναι πιο φτηνά και συμφέρει.
    Τώρα αν εσύ το θεωρείς αυτό πρόσκαιρο όφελος δικαίωμα σου αλλά με παπατζιλίκια πατριωτισμός δεν γίνεται.
    Και ο βουλευτής τώρα θυμήθηκε να κάνει μια ερώτηση για την οικονομικλη αιμοραγία.
    Όταν ψηφίζει αύξηση φόρων αυτό τότε δεν είναι αιμοραγία Παραστατίδη.
    Που είσαι και δεν φαίνεσαι καθόλου στην πιάτσα να μας εξηγήσεις για τη στάση σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν τα παιδιά ή τα εγγόνια σου γίνουν μετανάστες σ'αυτές τις χώρες που εσύ εκθειάζεις για την φτήνια τους και που τώρα δεν μπορείς να φανταστείς τον κίνδυνο, τότε να δω τι θα έχεις να πείς.
    Γιατί φίλε μου το θέμα είναι να προβλέπεις τις δυσάρεστες συνέπειες και να τις προλαμβάνεις, όχι να τρέχεις μετά για να τις θεραπεύσεις.
    ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ με τον Λούκυ Λουκ. Για να κάνεις ομελέτα, πρέπει να σπάσεις αυγά.

    Ολοι γκρινιάζουμε για την πολιτική, τους πολιτικούς κλπ., αλλά στο τέλος-τέλος πάμε εκεί που μας δείχνουν, και μας στρίβουν το κεφάλι, σαν τα βόδια. Ακριβή η ζωή; πάμε να ψωνίσουμε όπου είναι πιο φτηνά (LIDL για παράδειγμα, για να τα παίρνει ο 'γερμανός' ΚΑΙ από εκεί).

    Δηλαδή, δεν είναι καλύτερα να πληρώσεις το ελληνικό τυράκι ή το ψωμάκι π.χ. 5-10% ακριβότερα, και να βοηθήσεις έτσι την ελληνική οικονομία; Και μη μου πείτε "στεγνώσαμε", γιατί εκεί που κάνουμε οικονομία στα 10 λεπτά διαφορά του ενός προϊόντος απ' το άλλο, την ίδια μέρα βγαίνουμε και σε ένα μπαράκι και "αφήνουμε" κανένα 20-ευρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε μάγκες ελεύθερη οικονομία έχουμε τί θέλεις να κάνουμε?
    Να βάλουμε το στρατό να κλείσει τα σύνορα?
    Για σοβαρευτείτε επιτέλους.
    Ας ήταν σωστοί οι δικοί μας επιχειρηματίες να τους στηρίζαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε μάγκα, είναι πραγματικά πολύ λυπηρό άλλα να γράφω και άλλα εσύ να καταλαβαίνεις.
    Σοβαρέψου λίγο επιτέλους και βάλε το μυαλό σου να δουλέψει, που έχεις φάει κόλλημα με το κλείσιμο των συνόρων και που κανείς δεν ζήτησε!
    Αμάν πιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λουκυ Λουκ αυτά που λες είναι αοριστίες και πομφόλυγες. Να 'χαμε να λέγαμε δηλαδή. Εσύ να σοβαρευτείς και πες επιτέλους κάτι συγκεκριμένο.
    Το να επαναλαμβάνεις αυτονόητα πράγματα δεν σε κάνει να διαφέρεις σε τίποτα από τους πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν είναι να δώσω συγκεκριμένες λύσεις τότε να με εκλέξετε βουλευτή, γιατί πολύ απλά αυτοί νομοθετούν. "Ετζι λέει το σύνταμά μας", όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Μακρυγιάννης... για το σύνταγμα. Αυτοί λοιπόν δίνουν λύσεις σε όλα τα εθνικά θέματα και όχι ο απλός πολίτης, όπως εγώ. Κι'αν ακόμα προτείνω κάτι, ποιός θα με ακούσει; αν και το έχω κάνει πολλές φορές, εμμέσως πλήν σαφώς σε επιμέρους θέματα, αλλά δεν φταίω αν δεν προσέχεις τί γράφω, ή μάλλον προσέχεις ό,τι θέλεις εσύ.
    Και επειδή διακρίνω οτι αμφισβητείς την σοβαρότητα των λόγων μου και νιώθεις κάπως "περίεργα" μαζί μου, σ'αυτό ειλικρινά δεν μπορώ να κάνω κάτι, είναι δικό σου καθαρά πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένας μεσίληκας είσαι που κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου και μη έχοντας κάτι καλύτερο να κάνεις, πληκτρολογείς τα απελοφυλοσοφήματα σου.
    Μάλλον για δημοσιο υπάλληλο κατώταρης βαθμίδας σε κόβω, που είναι αγανακτησμένος πλέον αλλά και στις πλατείες βαριέται να κατέβει.
    Την προηγούμενη φορά ψήφισες ΓΑΠ και τώρα θα ψηφίσεις Σαμαρά και πάλι θα βρίζεις σε κανα τρίμηνο από τώρα όταν θα χεις απολύτως απογοητευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αστόχησες εντελώς σε σχέση με αυτά που είμαι, όπως δυστυχώς και σ'αυτά που καταλαβαίνεις.
    Τρικυμία εν κρανίω σ'έχει κυριεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ σωστά τα λες λούκυ λουκ και ας μην καταλαβαίνουν τους κινδύνους, (ή μαλλον ας μην θέλουν να τους καταλάβουν)...αγοράστε βενζίνη από τα σκόπια, αχλάδια από την αργεντινή, λάδι από το lidl και το βράδυ καθήστε να δείτε τη ναζιρέ και τη σεχραζάτ....την επόμενη μέρα όμως μην ξεχάσετε και να κατεβείτε στις πλατείες των αγανακτισμένων!

    λούκυ λουκ,επειδή διαβάζω καιρό τις απαντήσεις σου στα διάφορα θέματα θέλω να σου πω ότι σε καμία περίπτωση δεν μου έχεις δώσει την εντύπωση του βαριεστημένου μεσήλικα αμπελοφιλόσοφου...

    καλημέρα σε όλους

    Αναγνώστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σ'ευχαριστώ για την κατανόηση προς το πρόσωπό μου και αυτό με συγκινεί.
    Το μόνο που πραγματικά προσπαθώ, είναι να εκφράζω αποστασιοποιημένα την γνώμη μου, γιατί εδώ και πάρα πολύ καιρό παρακολουθώ τα πράγματα, μη ενταγμένος πουθενά και απλά μου δημιουργήθηκε αυτή η ανάγκη της απόλυτα ελεύθερης έκφρασης, που τυγχάνει να "απολαμβάνω" μέσω της φιλοξενίας, που παρέχει σε όλους η "γνώμη". Και για να μην παρεξηγηθώ δηλώνω κατηγορηματικά πως με αυτήν την ηλεκτρονική διαδραστική(interactive) εφημερίδα, η μόνη σχέση που έχω, είναι τα γραφόμενά μου.
    ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
    Νά'σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ Λούκυ Λουκ. Θα μου επιτρέψεις όπως εσύ εκφέρεις τις απόψεις σου σε αυτό το Blog, να σέβεσαι και τις απόψεις και των υπολοίπων που γράφουν εδώ. Και εξηγούμαι: Κορώνες του τύπου "πατριώτες" σε εισαγωγικά, "Μόνον για την τσεπούλα μας ρε γαμώτο" κλπ επειδή τόλμησα να γράψω ότι θα συνεχίσω να γεμίζω το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου από τα Σκόπια δεν τις δέχομαι και στις επιστρέφω.
    Είμαι άνεργος (απολυμένος μέσα στο προγκρόμ των απολύσεων στην ΒΙΠΕ Κιλκίς με άλλοθι την κρίση), έχω 2 παιδιά, έχω κόψει τις ασφάλειες ζωής τους, τις εξόδους, τα περιττά έξοδα και πολλά άλλα. Δεν επιτρέπω σε κανένα να μου υποδεικνύει το πως θα βρω τρόπους να ζήσω. Φυσικά και οργίζομαι από κορώνες τύπου Παραστατίδη για να δικαιολογήσει την ανύπαρκτη παρουσία του στη Βουλή και δεν είναι καθόλου άσχετο το "ποιοί ευθύνονται για το χάλι μας". Για ποιά "πραγματικά πατριωτική συμπεριφορά μας που ξεπουλήθηκε κι'αυτή στο βωμό του εφήμερου οφέλους;" μιλάς όταν το κράτος είναι ο πρώτος διδάξας με το περιβόητο εμπάργκο στα Σκόπια τη δεκαετία του 90.(Ξέρω τουλάχιστον 10 άτομα που πλούτισαν την περίοδο εκείνη από το λαθρεμπόριο καυσίμων από το Κιλκίς). Όσο για "το μέλλον των παιδιών μας που έχουμε ή όχι το δικαίωμα να το ξεπουλάμε κι'αυτό;" είναι καθαρά δική σου αυθαίρετη τοποθέτηση και ίσως θα ήταν φρόνιμο να μιλάς για τα δικά σου παιδιά (αν έχεις).
    ΧΕΣΤΗΚΑ για το Ελληνοπρεπές της χαζής έννοιας του πατριωτισμού όπως την εννοείς κινδυνολογώντας περί μετανάστευσης σε Αλβανίες, Βουλγαρίες κλπ. Που τα στηρίζεις όλα αυτά; Υποθέσεις και διαπιστώσεις κάνεις όπως όλοι. Να συμπληρώσω εδώ πριν βιαστεί κανείς άλλος ελληνοβαρεμένος, ότι υπηρέτησα την θητεία μου κανονικά, 18 μήνες εκ των οποίων τους 15,5 στην Καρωτή Έβρου και έζησα την νύχτα των Ιμίων όντας απλός στρατιώτης.

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πέτρο έχεις δίκιο.
    Αυτά τα παιδιάστικα σχόλια περί ψευτοπατριωτισμού δεν βοηθούν κανέναν.
    Ελεύθεροι οικονομια έχουμε και θα αγοράσουμε από όπου θέλουμε καύσιμα.
    Εάν ήταν έτσι όπως τα λέει ο Λουκυ Λουκ τότε και οι Σκοπιανοί θα έπρεπε να βρίζουν τους δικούς τους που αγοράζουν από την Ελλάδα.
    Ας αφήσουμε τις χαζομάρες κατά μερους κυριε Λουκυ Λουκ και ας προτείνουμε κάτι καλύτερο.
    Ουσιαστικά με αυτά που λες είναι σαν να αβαντάρεις το άρθρο του ανύπαρκτου πολιτικού.
    Το πρόβλημα μας δεν είναι από που θα βάλουμε βενζίνα.
    Δεν μας ενδιαφέρει κύριοι το αν θα κλείσει ένα βενζινάδικο παραπάνω, άλλωστε δεν τα χρειαζόμασταν τόσα πολλά.
    Το πρόβλημα μας είναι οι δουλειές που δεν έχουμε.
    Όλα τα άλλα είναι για να αποπροσανατολίζουν την κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 1)Οταν διαφωνώ με κάποιον δεν σημαίνει οτι δεν τον σέβομαι και επιπλέον δεν υποδεικνύω σε κανέναν το πως θα ζήσει. Απλά μερικές φορές εξοργίζομαι με το τρόπο σκέψης ορισμένων. Πιστεύω πως έχω ακόμα αυτό το δικαίωμα, όπως εσείς έχετε το δικαίωμα να ψωνίζετε απο όπου θέλετε και να υπερηφανεύεστε γι'αυτό.
    2)Ασφαλώς και μπορείτε να συνεχίζετε να βάζετε βενζίνη απο τα Σκόπια. Απλά αυτοί που κλείνουν τα βενζινάδικά τους εδώ, όπως και πολλοί άλλοι τα μαγαζιά τους, τις δουλειές τους δηλαδή, γίνονται κι'εκείνοι άνεργοι. Οπότε άν δεν σας ενδιαφέρει αυτό, μην περιμένετε να ενδιαφερθούν ούτε εκείνοι για σας, άν θα χρειαστεί(έλλειψη κοινωνικότητας-αλληλουποστήριξης, προς δόξαν του νόμου της ζούγκλας)
    3).Την έννοια του πατριωτισμού ο καθένας την ερμηνεύει όπως νομίζει, ανάλογα με το πολιτιστικό του επίπεδο, ακριβώς επειδή ο καθένας κουβαλάει μέσα του διαφορετικές αξίες και εμπειρίες. Απλά είμαστε διαφορετικοί, οπότε σκεφτόμαστε διαφορετικά.
    4)Αν υπηρέτησες εσύ 18μηνη θητεία και'γώ που υπηρέτησα 24μηνη, δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτε και δεν χρειάζεται να καμαρώνεις σας "γύφτικο σκεπάρνι".
    Αλλοι σκοτώθηκαν κάνοντας την θητεία τους και κανείς δεν τους ξέρει κανείς.
    5)Με όσα γράφω δεν αβαντάρω κανένα πολιτικό, γιατί πρώτον δεν έχω ίδιον όφελος, δεύτερον δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, και τρίτον το έχω αποδείξει στα γραφόμενά μου, που άν μπείτε στον κόπο και τα διαβάσετε όλα και όχι αποσπασματικά, ίσως και να καταλάβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 1) Ο σεβασμός φάνηκε στους χαρακτηρισμούς και την απαξίωση στη διαφορετική άποψη.
    2) Ο νόμος της ζούγκλας είναι ο κανόνας στις μέρες μας. Και φυσικά δεν ζητώ την συμπάθεια κανενός. (πόσο μάλλον την δική σου)
    3) Ασφαλώς ο ορισμός "πατριωτισμός" ερμηνεύεται διαφορετικά από τον καθένα. Απόδειξη η διαφωνία μας.
    4) Αλήθεια είσαι "ελληνοβαρεμένος" και τσίμπησες???
    5) Αν μη τι άλλο, μόνο δικά σου σχόλια διαβάζουμε σε όλα τα άρθρα! (μάλλον σε έχουν σε αποκλειστικότητα!!!!)

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 1)Επιμένω οτι σέβομαι την διαφορετικότητα του καθενός. Απλά δεν έμαθα να "χα'ι'δεύω αυτιά". Αλλά κι'εσύ όμως, "δεν πάς παρακάτω".
    2)Η δική μου "συμπάθεια" έχει άλλο "ειδικό βάρος", επειδή με αντιπαθείς; Δεκτόν. Πώς όμως έχω την εντύπωση οτι στο τέλος θα με συμπαθήσεις; Βλέπεις εγώ έχω την ανάγκη αυτή.
    3)Συμφωνώ.
    4)Αδυνατώ να το καταλάβω.
    5)Ευχαριστώ.(Εννοείς οτι "η γνώμη" μ'έχει κατ' αποκλειστικότητα; Α ναί, βέεεβαια. Μ'έχουν βάλει επίτηδες και με πληρώνουν αδρά γι'αυτό. Επρεπε να βρώ ένα τρόπο να θρέψω τα δύο παιδιά μου, τις μέρες που ζούμε).
    Α,ρε Πέτρο, νά'σαι καλά, μ'έκανες και γέλασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "και δεν δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου ελλάς που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς...."
    διαχρονικός ο γκάτσος, δεν βρίσκετε?
    είναι ειρωνικό, αλλά εσείς, η γενιά του πολυτεχνείου καταδικάζετε τη γενιά μου σε μία νέα χούντα..είμαι απογοητευμένη από τη γενιά σας γιατί το μόνο που λέει σήμερα είναι "νίπτω τας χείρας μου", και σαν άλλος πόντιος πιλάτος, αφήνει τη νεολαία να βγάλει το φίδι από την τρύπα...είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν καταλαβαίνετε πόσο κακό μας κάνατε , και είναι τουλάχιστον απογοητευτικό το ότι δεν μπορείτε να κάνετε μία συζήτηση χωρίς λεκτικές επιθέσεις...

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
    -Ν-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σου ζητώ δημόσια συγνώμη για την απογοήτευση που νοιώθεις ως νέος ανθρωπος, σχετικά με τις λεκτικές επιθέσεις μου και σ'ευχαριστώ που με "βάζεις στη θέση μου". Για τους άλλους κυρίους δεν έχω το δικαίωμα να πάρω θέση για λογαριασμό τους. Στα υπόλοιπα δεν είχα καμμία απολύτως συμμετοχή παρα μόνον ως ψηφοφόρος και άν σαν τέτοιος δεν είχα κάνει πάντα τις σωστές επιλογές αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί.
    Ομως καλά το είπες, οτι η νεολαία αναγκαστικά τώρα πρέπει να "βγάλει το φίδι απ'την τρύπα".
    Είστε αρκετά έξυπνοι για να τα καταφέρετε, αλλά χρειάζεται πολύ προσπάθεια και σκληροί αγώνες. Εύχομαι καλή δύναμη σ'εσένα και σ'όλη την δημιουργική νεολαία της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου Λούκυ Λουκ.
    Ήλπιζα σε απαντήσεις και από τους υπόλοιπους κυρίους(όχι απαραίτητα θετικές ,δεν θέλω να παρεξηγηθώ), αλλά δυστυχώς δεν είχαν κάτι να προσθέσουν. Πραγματικά λυπάμαι με την οπτική που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Έχω σταματήσει πλέον να εξοργίζομαι, απλά λυπάμαι....Λυπάμαι γιατί δυστυχώς η οικονομία δεν είναι κάτι το τόσο απλό όσο θα θέλαμε να είναι. Και αυτή η πριμοδότηση στα σκόπια, αύριο μεθαύριο θα στερήσει από τη δικιά μας τσέπη το εικοσάρικο που γλυτώσαμε από τη «φθηνή» βενζίνη. Ιδίως σε μικρές κοινωνίες όπως το Κιλκίς, η οικονομία κάνει κύκλο, όσα δίνεις τόσα παίρνεις (χονδρικά μιλάμε πάντα)…Αν αφήνεις ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό, αυτό το μηδενικό θα γυρίσει και στην τσέπη σου.

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
    -Ν-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα -Ν-
    Εδωσες την απάντηση του "ενός εκατομμυρίου δολλαρίων": Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΥΚΛΟ,... "κι'όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει"(στίχοι του Δ.Σαββόπουλου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν σκόπευα να συνεχίσω την ανταλλαγή σχολίων, (το θεωρώ πλέον ανούσιο και μη παραγωγικό στο συγκεκριμένο θέμα), αλλά επειδή η αναγνώστρια Ν ζητάει και την απάντησή μου θα τη δώσω και θα είναι η τελευταία φορά.
    Αγαπητή μου συν-σχολιάστρια έχεις βάλει τρία θέματα προς απάντηση. 1)Πολιτικό: Δεν ανήκω στη λεγόμενη "γενιά του Πολυτεχνείου", είμαι πολύ νεότερος. Αν ζητάς να πω "συγνώμη" για την απογοήτευση που νιώθεις σε σχέση με αυτά που διαβάζεις από μένα, ή για τις επιλογές μου σαν ψηφοφόρος, λυπάμαι αλλά δε θα στη δώσω γιατί α)δε νομίζω ότι έθιξα κάποιον από σας και β) η ψήφος δεν ενοχοποιείται.
    2) Οικονομικό: Αν θέλεις να μιλήσουμε για τον οικονομικό κύκλο, πολύ ευχαρίστως μιας που είναι το γνωστικό μου αντικείμενο. Πολύ σωστά αναφέρεις " η οικονομία δεν είναι κάτι το τόσο απλό όσο θα θέλαμε να είναι", αλλά και η απλοϊκότητα του επιχειρήματός σου δεν εξηγεί τον οικονομικό κύκλο. Γιατί ενώ όταν μειώνεται η ζήτηση ενός προϊόντος η τιμή του θα πρέπει να πέφτει, αυτό δεν γίνεται.(για την βενζίνη κ.α.)
    Επίσης η τοπική κοινωνία και οι αντιπρόσωποί της στη βουλή, θα έπρεπε να προβληματίζονται(οργίζονται, απογοητεύονται, διερωτώνται κλπ) περισσότερο για τις μεγάλες επιχειρήσεις που μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής τους στις γειτονικές χώρες αυξάνοντας την ανεργία στον τόπο μας, παρά να αναγάγουν σε εθνικό θέμα τον κοσμάκη που πάει να βάλει φθηνότερη βενζίνη στον γείτονα.
    3) Προσωπικό: Μπορείς να λυπάσαι με την οπτική που έχω στο ζήτημα αυτό, δε με ενοχλεί καθόλου. Ούτε με ενοχλεί η θέση του Λουκ. Με ενοχλεί περισσότερο η υπέρτατη υποκρισία του κάθε Παραστατίδη γατί βλέπει πάντα την μία όψη του νομίσματος.

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πέτρο καλησπέρα,
    1. Δε ζήτησα τη συγνώμη κανενός, απλά ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου για την τροπή της συζήτησης. Είναι απαραίτητο σε μία συζήτηση να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να εκφράζονται με ωραίο τρόπο και χωρίς χαρακτηρισμούς. Και φυσικά δεν ζητώ τη συγνώμη για την ψήφο σου!
    2. Εμένα τα οικονομικά δεν είναι το γνωστικό μου αντικείμενο. Είναι όμως έμμεσα τα μαθηματικά. Και αν και το επιχείρημα μου είναι όντως απλό, συνεχίζω να πιστεύω ότι ισχύει. Γιατί αν κλείσει ή έστω αν μειωθεί η κίνηση σε ένα ή δύο ή πέντε βενζινάδικα, θα θιγούν το λιγότερο 1-2 ή 5 οικογένειες. Αυτές οι οικογένειες για να τα βγάλουν πέρα με ένα μειωμένο πορτοφόλι, αναγκαστικά θα κόψουν από τα έξοδα τους, που συνεπάγεται μειωμένο πορτοφόλι για το μανάβη, τον μπακάλη ,τον έμπορο , κλπ. Για τις επιχειρήσεις που μετέφεραν τα εργοστάσια τους έξω, έχεις δίκιο, είναι σαφές!
    3. Και μένα με ενοχλεί η υποκρισία πολλών πολιτικών, αλλά ας το παραδεχτούμε επιτέλους ότι ξέραμε λίγο πολύ τα «καμώματα» τους. Με εξοργίζει όμως και ο «απλός» πολίτης που τόσα χρόνια γνώριζε την κατάσταση, αλλά τον βόλευε να τη συντηρεί για δικό του προσωπικό όφελος. Και τώρα που το πρόβλημα έφτασε και στη δική του πόρτα, ζητάει και τα ρέστα. Αυτό δεν είναι υποκρισία?

    Φιλικά,
    -Ν-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φίλε Πέτρο γειά σου.
    Κοίτα, ας ξεχάσουμε την όποια "ένταση" υπήρξε μεταξύ μας και σου ζητώ να μου πείς την γνώμη σου στο εξής:
    Επειδή το αντικείμενό σου είναι το οικονομικό και φέρνεις το παράδειγμα των καυσίμων, που όπως λές η τιμή τους δεν πέφτει ενώ η ζήτηση μειώνεται, θα μου επιτρέψεις να κάνω μερικές δικές μου παρατηρήσεις. Οι παράμετροι που καθορίζουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι ποικίλες. Καθημερινά παρακολουθώ, εδώ και δύο χρόνια, την τιμή του αργού πετρελαίου απο το διαδίκτυο, για να βλέπω άν οι διακιμάνσεις που γίνονται καθημερινά περνούν εν τέλει και στην αντλία. Θα κάνω εδώ μία μεγάλη παρένθεση. Η τιμή του αργού τα τελευταία δύο χρόνια ανεβαίνουν: 1)όταν η ζήτηση αυξάνει κυρίως απο τις βιομηχανίες της Κίνας και των χωρών που παρουσιάζουν ανάπτυξη, 2)όταν κάποια ακραία φαινόμενα πλήξουν τις πετρελαιοπαραγωγικές μονάδες/περιοχές ή γίνεται κάποιος πόλεμος εκεί κοντά και 3)απο την αξία του δολλαρίου σε σχέση με το ευρώ(όταν στην ισοτιμία, το δολλάριο πέφτει το πετρέλαιο ανεβαίνει και το ανάποδο). Πράγματι λοιπόν αυτό συμβαίνει σε γενικές γραμμές και το χρηματιστήριο του πετρελαίου ακολουθεί αυτό τον κανόνα, με εξαίρεση κάποιες βραχύβιες μόνον περιπτώσεις κερδοσκοποίας, απο κάποιους που πιστεύουν οτι μπορούν να κάνουν κάποια κονόμα για λίγο χρονικό διάστημα. Σου υπενθυμίζω οτι όταν η κρίση εμφανίστηκε στις Η.Π.Α και έκανε το γύρο του κόσμου με αποτέλεσμα η παραγωγή να καθηλωθεί, τότε με το που έπεσε η ζήτηση, η τιμή του πετρελαίου "βούτηξε". Άρα ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης λειτούργησε. Στη συνέχεια, όσο οι χώρες σιγά σιγά ανέκαμπταν και ζητούσαν πετρέλαιο, άρχισε να αναβαίνει πάλι η τιμή του αργού. Κανονικά πράγματα δηλαδή σε μιά ελεύθερη οικονομία. Επανέρχομαι λοιπόν και λέω οτι, τα διυλιστήρια που αγοράζουν με τις διεθνείς τιμές και με τρίμηνα συμβόλαια υπολογίζουν τα λειτουργικά τους έξοδα, βάζουν ένα ποσοστό κέρδους, προσθέτουν τους κρατικούς φόρους(που είναι περίπου τα 3/5(!!) της αξίας του τελικού προ'ι'όντος και πωλούν στα πρατήρια, τα οποία βάζουν ένα 3-5% κέρδος ανα λίτρο. Βεβαίως φαινόμενα κερδοσκοπίας πάντα υπάρχουν ανα την Ελλάδα, αλλά αυτά τα βλέπει ο καταναλωτής και συνήθως τα αποφεύγει, τουλάχιστο αυτοί που συγκρίνουν τις τιμές. Μέχρι εδώ δεν βλέπω να ισχύει ο ισχυρισμός σου. Το μόνο που παρατηρώ είναι, οτι ενώ όταν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν, μέσα σε μία μέρα το βλέπεις στα πρατήρια, ενώ όταν πέφτουν κάνουν μερικές μέρες να κατεβούν. Αλλά κι'εδώ η εξήγηση είναι οτι αφού αγόρασαν ακριβά απο το διυλιστήριο, πρέπει πρώτα να το εξαντλήσουν και με την νέα παραλαβή να μειώσουν την τιμή. Αλλιώς εκείνο το 3-5% κέρδος μηδενίζεται. Πιστεύω λοιπόν οτι γενικά τα καύσιμα ακολουθούν αυτήν την διαδρομή που την θεωρώ φυσιολογική. Αυτό που θεωρώ πέρα για πέρα παράλογο και εξοργιστικό είναι η εξωφρενική φορολογία, όπως συμβαίνει και στα ποτά-τσιγάρα(75% οι φόροι!!!). Και εκεί το κράτος λειτουργεί ως βρυκόλακας, που στην κυριολεξία αφαιμάζει τον κοσμάκη καθημερινά.
    Το παλούκι παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. φίλε Λουκ μη γράφεις τόσο μακρόσυρτα κείμενα.
    Μετά θα λες ότι τα διαβάζουμε αποσπασματικά και σε παρερμηνεύουμε.
    Γράψε κάτι μετά περίμενε να γράψει κανας άλλος μετά ξαναγράψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Νομίζεις δεν το θέλω; Να είναι ξεκούραστο και σε μένα, που πιάνονται τα δάχτυλά μου στο πληκτρολόγιο.
    Αλλα φίλε Python δεν μου βγαίνει, νομίζω οτι πρέπει, να τα επεξηγώ όλα. Πάντως θα προσπαθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Όπως εκφράζεστε έτσι εδώ μέσα ο ένας για τον άλλο,δεν διαφερετε σε τίποτε από τους πολιτικούς που κατηγορείτε.
    Κλασικό δείγμα στα blogs,στα fora,στα παράθυρα των ειδήσεων και στη Βουλή.. Είμαστε ένας απολίτιστος λαός που δεν θα βρει ποτέ το δρόμο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΩΠΑ ρε "φίλε", κόψε κάτι!!
    Εμείς ούτε έχουμε, ούτε ασκούμε εξουσία, για να μας βάζεις στο ίδιο σακκούλι με τους πολιτικούς.
    Αν εσύ νοιώθεις απολίτιστος, κράτα το για τον εαυτό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Απολίτιστος είσαι συ φίλε ανώνυμε 8:02 γιατί δεν δέχεσαι την ανταλλαγή απόψεων όσο έντονη και αν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα πήγαινα στα Σκόπια για φτηνή βενζίνη. Η υπερβολικά ακριβή τιμή της βενζίνης με αναγκάζει να πηγαίνω μία φορά την εβδομάδα στη Δοϊράνη, μια και αν και μένω Κιλκίς η εργασία μου είναι στη Θεσσαλονίκη...Ποιός φταίει?
    Το ΠΑΣΟΚ που έφτασε τόσο ψηλά την τιμή της βενζίνης, λόγω υπερβολικής φορολόγησής της
    Και να ήταν μόνο η βενζίνη...
    Και...απευθυνόμενη στο Λούκυ Λουκ, δυστυχώς η δική μου τσεπούλα είναι άδεια, οπότε εξοικονομώ ότι μπορώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σεβαστή η επιλογή σου.
    Το δικό μου σκεπτικό σχετικά με το θέμα το έχω ήδη εκθέσει και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι και να κουράζω τους αγαπητούς σχολιαστές εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τώρα πάτε σ' άλλη δημοσίευση να μαλλώσετε γιατί θα φανεί ότι είναι στημένο!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Με τόσα θαυμαστικά τον εαυτό σου θαυμάζεις για την "εξυπνάδα" που είπες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Εδώ που τα λέμε ανώνυμε 5:31 χαζομάρα είπες όχι εξυπνάδα. Από ποιον να είναι στημένο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Με αυτά που γράφετε τι θέλετε να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ωραία λοιπόν, αφού τα δικά μας σχόλια δεν σ'αρέσουν, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν να μας ανεβάσεις το επίπεδο της συζήτησης, λέγοντας την γνώμη σου για ένα θέμα της αρεσκείας σου.
    Περιμένω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ενδιαφέρον θα είχε να γίνει μια συζήτηση αν πρέπει να θεωρείται θέσφατο η ελεύθερη οικονομία. Διότι όλα αυτά που συζητάμε είναι στρεβλώσεις που προέρχονται εν πολλοίς από αυτή. Η ελεγχόμενη οικονομία σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο θα διόρθωνε αρκετά πράγματα. Ο νεοφιλευθερισμός επιβλήθηκε και τώρα τρέχουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε με ημίμετρα και με επιπτώσεις μόνο στις πλάτες των μικρομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, όταν κάποιοι έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους (πολυεθνικές και τράπεζες) όλα τα κεφάλαια, παραγωγικά και χρηματιστηριακά. Ο έλεγχος της οικονομίας πρέπει να επιστρέψει σε εθνικό επίπεδο με ότι συνεπάγεται αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σας είπα να πάτε σε άλλη δημοσίευση εννοώντας ότι κάνουμε σχόλια επί του συγκεκριμένου δημοσιεύματος και όχι επί παντός επιστητού. Διότι τις γενικόλογες και αόριστες συζητήσεις τις κάνουμε σε άλλα social media πχ msn, facebook και twitter!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Στον ανώνυμο 10:23π.μ. Μάλιστα αγαπητέ, μ'αρέσει το σκεπτικό σου. Περιεκτικός και κατανοητός!
    Στον ανώνυμο 12:23μ.μ. Για να καταλάβω τώρα. Λες δηλαδή οτι εδώ, τα μόνα σχόλια που πρέπει να γίνονται, είναι αυτά που διαθέτουν επιστημονικού περιεχομένου εξειδίκευση, ώστε να μην χαρακτηρίζονται ως αόριστα και γενικόλογα; Ε τότε να μιλάνε εδώ μόνο καθηγητές πανεπιστημίων και επιστήμονες με Μάστερ, που σε όσους ξεφεύγουν απ'το θέμα να χτυπούν το χάρακα στην έδρα, να τους αποβάλλουν και να τους λένε να αρκεστούν σε msn, fasebook και twitter!
    Συγνώμη κύριοι για την ενόχληση. Δεν το είχα αντιληφθεί αυτό, γι'αυτό και τόλμησα να πώ την ταπεινή μου γνώμη.
    Mea culpa! Δεν θα το ξανακάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.