Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Συμπεράσματα-σοκ για μεροκάματα - ανεργία

Σοκ προκαλούν τα συμπεράσματα που βγαίνουν από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Πράγματι, η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου δείχνει ότι:
- Οι μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων ξεπερνούν το 20%.
- Η αγοραστική δύναμη των μέσων μισθών έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2001, ενώ των κατώτατων μισθών στο 1984.
- Μέσα σε μια διετία χάθηκε το 50% της αγοραστικής δύναμης των μισθών που είχε συσσωρευτεί σε μία δεκαετία. Έτσι, στο τέλος του 2011 η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού θα έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2001.


- Δύο στις τρεις επιχειρήσεις προχωρούν στη μετατροπή των συλλογικών συμβάσεων σε ατομικές, περιορίζοντας αισθητά τα εισοδήματα των εργαζομένων.- Δραματικές είναι οι μειώσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς το 2010 μειώθηκαν κατά 25%, ενώ με το μεσοπρόθεσμο είχαμε νέα μείωση, τουλάχιστον κατά 10%.
- Σε δραματικά ύψη φτάνει κι η ανεργία, η οποία μέχρι τα τέλη του χρόνου θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1960, ξεπερνώντας το 17% με 18%, και σε όρους πραγματικής ανεργίας το 22% - 23%.
- Η μείωση μισθών και η ανεργία, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση. Εκτιμάται ότι για κάθε μονάδα μείωσης των αποδοχών προκύπτουν απώλειες περίπου 115 εκατ. κάθε χρόνο για τα ταμεία.
Και να σκεφτεί κανείς ότι το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με ακόμη πιο σκληρό τρόπο μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και μέσα στο 2012!



-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.