Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

"Απαξιώνονται οι προπονητές Στίβου"

O Συνδεσμος Προπονητών Στίβου Βορ. Ελλάδας διαμαρτύρεται για "τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημοφιλέστερου ατομικού ερασιτεχνικού αθλήματος στον κόσμο και την Ελλάδα, μέσω της απαξίωσης των προπονητών". 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος, αναφέρονται και τα εξής:

"Αυτή τη στιγμή που η αγωνιστική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της α) οι αθλητές είναι ήδη προπονημένοι ώστε να αγωνιστούν και να πετύχουν τους στόχους τους, β) τα σωματεία παίρνουν τους βαθμούς αξιολόγησης που προκύπτουν από τη συμμετοχή των αθλητών και γ) ο ΣΕΓΑΣ υλοποιεί το αγωνιστικό πρόγραμμα του τρέχοντος έτους. Αντιθέτως, οι προπονητές που έχουν εργαστεί για την επίτευξη των στόχων των αθλητών, των σωματείων και του ΣΕΓΑΣ
,:
α) έχουν υποστεί την κατάργηση καταβολής οδοιπορικών δύο μηνών
(τα όποια είναι στάσιμα εδώ και 10 περίπου χρόνια),
β) δεν έχουν λάβει τα οδοιπορικά της χρονιάς 2010-2011 (8 μήνες) και
γ) δεν έχουν λάβει τα πριμ παραγωγικότητας για τα έτη 2006 έως 2010.
Οι προπονητές αποτελούν το παραγωγικό τμήμα του στίβου που πραγματοποιεί:
1) την εξεύρεση νέων και ταλαντούχων αθλητών,
2) την καθοδήγηση και προπόνηση τους στον υψηλό αγωνιστικό αθλητισμό και
3) την αθλητική και κοινωνική τους διαπαιδαγώγηση.
Όμως, η οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται (κατάργηση και μη πληρωμή των δεδουλευμένων πενιχρών οδοιπορικών) οδηγεί στην απομάκρυνση των νέων και επιστημονικά καταρτισμένων προπονητών από τον στίβο, με οδυνηρές συνέπειες για το άθλημα και τον αθλητισμό γενικότερα.
Αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κατάργηση του θεμελιώδη θεσμού του προπονητή, στασιμότητα και περαιτέρω ύφεση του κλασσικού αθλητισμού ο οποίος αποτελεί τη ναυαρχίδα του ερασιτεχνικού αθλητισμού στη χώρα μας.
Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες του Συνδέσμου μας το τελευταίο εξάμηνο δεν υπήρξε κάποια σημαντική αντίδραση από τον ΣΕΓΑΣ ή την ΠΟΛΙΤΕΙΑ (Γ.Γ.Α.). Αντιθέτως, ο ΣΕΓΑΣ έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων του προς τους αθλητές, τα σωματεία, το επιτελικό και διοικητικό προσωπικό αφήνοντας τελευταίους (ως συνήθως) τους προπονητές. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ΠΟΛΙΤΕΙΑ η οποία μείωσε την επιχορήγηση της ομοσπονδίας φέρνοντας σε ακόμα δυσχερέστερη θέση τους προπονητές, που όπως προαναφέραμε είναι το τελευταίο μέλημα της ομοσπονδίας.
Για το λόγο αυτό καλούμε την ΠΟΛΙΤΕΙΑ να αναλογιστεί τη δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται ο στίβος της χώρας και α) να καταβάλει άμεσα την επιχορήγηση στον ΣΕΓΑΣ ώστε να πληρωθούν και οι προπονητές της ομοσπονδίας, β) να επανεξετάσει τα κριτήρια με τα οποία διανέμει τα κονδύλια στις ομοσπονδίες, και γ) να ανταποκριθεί στο λαϊκό αίσθημα που θέλει τα χρήματα του ελληνικού λαού να πηγαίνουν σε αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις για τους πολίτες και όχι σε ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με αδιαφανείς διαδικασίες.
Επίσης καλούμε τον ΣΕΓΑΣ να στηρίξει την ύπαρξη του ως ομοσπονδία, δίνοντας προτεραιότητα στο παραγωγικό κομμάτι του στίβου και στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των προπονητών. Γιατί χωρίς προπονητές είναι προφανές ότι ούτε αθλητές θα υπάρξουν που θα μπορούν να προετοιμασθούν κατάλληλα και να συμμετάσχουν αξιοπρεπώς σε όλα τα επίπεδα των διοργανώσεων. Τελειώνοντας ζητάμε από την ΠΟΛΙΤΕΙΑ και τον ΣΕΓΑΣ, στην ομολογουμένως δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική νεολαία και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και να αξιολογήσουν αντικειμενικά το προσφερόμενο έργο και τις απολαβές που λαμβάνουν όλοι όσοι εργάζονται για τον αθλητισμό και για τον στίβο ειδικότερα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.