Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το σκηνικό ανατρέπεται απ` το Κιλκίς!

Γράφει ο Γιάννης Καραγιαννίδης
   Πόσες φορές τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια δεν ακούσαμε τη φράση, που κοντεύει πλέον να γίνει κλισέ, "ήρθε το τέλος της μεταπολίτευσης"; Κι όμως, αυτό το πολιτικό σκηνικό που στήθηκε απ` το 1974 και μετά με πρωταγωνιστές έναν Καραμανλή (τον Κωνσταντίνο) κι έναν Παπανδρέου (τον Ανδρέα), δεν ανατράπηκε απ` τους νεώτερους Κώστα και Γιώργο, με τ` αντίστοιχα επίθετα, όπως πρόβλεπαν πολλοί.
   Βεβαίως, ο ένας πόλος του δίπολου, πλέον ιδιωτεύει. Ο άλλος, όμως, εξακολουθεί να ...πρωθυπουργεύει και ξανά προς τη δόξα να τραβά, τη βοηθεία του πάλαι ποτέ εσωκομματικού αντιπάλου κι εσχάτως σωτήρα του, Ευάγγελου Βενιζέλου. 

   Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, λοιπόν, οι μέρες δείχνουν ότι όχι μόνο αντέχει αλλά ζει και βασιλεύει,
*την ώρα που οι πρωταγωνιστές αυτού του συστήματος έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, εφαρμόζοντας ολέθριες πολιτικές, και διασπαθίζοντας και καταληστεύοντας τον δημόσιο πλούτο,
*την ώρα που για να βρουν τ` "απολεσθέντα" λεηλατούν τον κοσμάκη,
*την ώρα που οι αγανακτισμένοι πολίτες περιφέρουν συμβολικά κρεμάλες στις πλατείες της οργής,
-την ίδια ώρα οι πολυπράγμονες ηγέτες μας, συμπεριφέρονται ωσάν να βρίσκονται στην παραλία παίζοντας με τα κουβαδάκια τους το ψυχαγωγικόν παίγνιον "συναίνεση", κατηγορώντας ο ένας τον άλλο σαν "μπουζουκλιάρη",
-την ίδια ώρα ερίζουν ελέω Παγκάλου - με τη συνδρομή των Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Τασιούλα και άλλων παιδιών - για το σωτήριο έτος γέννησης της ορφανής κορασίδος ονόματι "Δημοκρατία".
   Αλήθεια, σε ποιόν πλανήτη, ποίου ηλιακού συστήματος, τίνος γαλαξία με εξωτικό όνομα, ποιού παράλληλου σύμπαντος, μπορεί να ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Όχι, πάντως, στην Ελλάδα του πλανήτη Γη, του άστρου "ήλιος". Εκεί, δηλαδή, που με την -κατά κυριολεξία - συνωμοσία του Σύμπαντος, έλαχε να ζούμε όλοι εμείς. Εκεί που ζουν και συντοπίτες μας πολιτικοί μας εκπρόσωποι, που δείχνουν να ψυχανεμίζονται τη ρότα των καιρών πολύ καλύτερα απ` τους κορυφαίους ταγούς της πολιτικής μας ζωής.
   Για του λόγου το αληθές αρκεί να παρατηρήσουμε μονάχα τούτο: Τα 15 τελευταία χρόνια κυριάρχησαν στο πολιτικό σκηνικό του νομού μας τρία πρόσωπα. Απ`τα μέσα της δεκαετίας του `90 μέχρι σήμερα οι Γ. Φλωρίδης, Σ. Τσιτουρίδης και Κ. Κιλτίδης αποτέλεσαν τις γωνίες ενός αδιαπέραστου από πλευρικές διεμβολές τριγώνου, το εμβαδόν του οποίου ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό του νομού. Για πρώτη φορά το Κιλκίς είχε τρεις ταυτόχρονα αναγνωρίσιμους ανά το πανελλήνιο εκπροσώπους, που επί σειρά ετών κατείχαν και κυβερνητικά αξιώματα, ενώ κάποιες φορές η πολιτική συμπεριφορά τους επηρέαζε άμεσα την πορεία των πολιτικών εξελίξεων, σ` επίπεδο χώρας πάντα.
   Ο Γ. Φλωρίδης, βουλευτής απ` το 1996 μέχρι χθες, που παραιτήθηκε, διετέλεσε μεταξύ 1998 - 2004 υφυπουργός Εσωτερικών, Αθλητισμού κα Οικονομικών, καθώς και υπουργός Δημ. Τάξης. Στα χρόνια αυτά έβαλε και τη δική του σφραγίδα σε μέγιστα γεγονότα όπως η ΟΝΕ κι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας.
   Ο Σ. Τσιτουρίδης, πρωτοεκλεγμένος κι αυτός την ίδια χρονιά με τον Γ. Φλωρίδη, διατέλεσε το 2004 υπουργός Γεωργίας και στα 2006-7 υπουργός Απασχόλησης. Και τις δυό φορές παραιτήθηκε για διαφορετικούς, βέβαια, λόγους, με τη δεύτερη φορά να γίνεται επί μήνες κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής ζωής στη θυελλώδη εκείνη περίοδο των ομολόγων.
   Τέλος, ο Κ. Κιλτίδης πρωτοεκλέχτηκε το 2000 και είναι η μόνη πλέον μετρήσιμη γωνία του τριγώνου που λέγαμε. Μόνο που το μοιρογνωμόνιο, εκεί που έδειχνε αμβλεία ( υφυπουργός Γεωργίας στα χρόνια 2007-9) τώρα δείχνει οξεία (μεταπήδηση στο κόμμα της Ντόρας).
   Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι όπως ήταν πριν 10 και 15 χρόνια. Ο Γ. Φλωρίδης διαβάζοντας τα σημεία των καιρών διαχώρισε τη θέση του απ` το παλιό που πεθαίνει για να συμπορευτεί με το νέο που γεννιέται. Ο Σ. Τσιτουρίδης τέθηκε (προς το παρόν;) στο περιθώριο μ` απόφαση ενός εκ των βασικών υπευθύνων για την κατάντια της χώρας. Κι ο Κ. Κιλτίδης άφησε τα πολλά για τα λίγα, κάνοντας την επιλογή που πιστεύει ότι θα οδηγήσει τον βηματισμό του προς το καινούριο.
   Το μικρό Κιλκίς, λοιπόν, απ` τη μεθόριο της ταλαίπωρης αυτής χώρας, βάζει τα γυαλιά στο μυωπικό πολιτικό κατεστημένο της! Η ανατροπή "εκ των ένδον" του πολιτικού σκηνικού του νομού μας, προπορεύεται της γενικότερης, που έρχεται όσους ανασχηματισμούς, δημοψηφίσματα ή εκλογές επινοήσει το σύστημα για να διασωθεί. Η ανατροπή ξεκίνησε απ` τις εσχατιές αυτής της χώρας, όπου ορίζεται κι ο τόπος μας. Απ` τα μέρη, δηλαδή, που ξεκινά κάθε τί αληθινά μεγάλο!

1 σχόλιο:

  1. Γιάννη,
    την αναδρομή που έκανες για τα τελευταία 15 χρόνια γιατί δεν την πήγες άλλα 2-3 χρόνια στο αλησμόνητο 1993 τότε που έλαμψε ένα άλλο συμπατριωτάκι μας με τις όμορφες πολιτικές του ....ντρίπλες......ποιός τον ξέχασε...ωραία χρόνια...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.