Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Αφιέρωμα της "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" για τον τουρισμό στο νομό μας

Πρόσφατα η εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" δημοσίευσε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον τουρισμό της Βόρ. Ελλάδας ενόψει του καλοκαιριού, που ήδη είναι εδώ! Απ` το αφιέρωμα δεν απουσίαζε ο νομός μας παρά το γεγονός, βέβαια, ότι μας λείπει η θάλασσα, δηλαδή ο αγαπημένος προορισμός των νεοελλήνων για τις θερινές τους διακοπές. Πάντα έχουμε, ωστόσο, το μαγευτικό Πάικο, την ρομαντική -κι` ας κατάντησε έτσι- Δοϊράνη, τα πανέμορφα Κρούσια και τόσες άλλες μοναδικές ομορφιές, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί χειμώνα- καλοκαίρι. Στις ομορφιές αυτές αναφέρεται και το αφιέρωμα της "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ", σημειώνοντας τα εξής:
Όχι πολύ μακριά από την πολυκοσμία, το καυσαέριο και τους καύσωνες βρίσκεται ένας τόπος γαλήνης, φυσιολατρίας, αναζωογόνησης και δροσιάς. Ο νομός Κιλκίς προσφέρει απλόχερα και φιλόξενα τα μυστικά του σε όλους, χωρίς φανφάρες και διατυμπανισμούς. Η φημισμένη Γουμένισσα είναι μια γραφική κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Πάικου. Βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλ. από την πόλη του Κιλκίς, 75 χιλ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και μόλις 20 χιλ από τα Γιαννιτσά. Φημίζεται για το καλό κρασί, το τσίπουρο και τα χάλκινα παραδοσιακά όργανα. Το κλίμα της είναι ήπιο και οι κάτοικοί της φιλόξενοι και γλεντζέδες. Η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στην παραγωγή καλών κρασιών, λόγω του ορεινού χαρακτήρα του εδάφους της, χωρίς όμως να λείπουν και άλλες αγροτικές καλλιέργειες (μήλα, κεράσια).Εκατόν οκτώ σπίτια της Γουμένισσας έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.
Το “ευρυρρέον” ποτάμι του Ομήρου, ο Αξιός, ποτίζει κοιλάδες και χωράφια, τρέφει το χώμα, δίνει ζωή, γλυκαίνει το κλίμα και διαρρέοντας τη γη της αρχαίας Παιονίας χύνεται στην αγκαλιά του Θερμαϊκού κόλπου. Ο Αξιός υποστηρίζει σημαντικότατο αριθμό ειδών πανίδας και χλωρίδας. Πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές και λεύκες, κορμοράνοι, πάπιες και ερωδιοί, δενδροβάτραχοι, σκίουροι και μυοκάστορες, γριβάδια, περκιά και χέλια είναι οι καθημερινοί σύντροφοι του ποταμού.
Μέσα από πανέμορφες διαδρομές φθάνει κανείς στα χωριά του Πάικου, για απόλαυση της φύσης, ξεκούραση στα παραδοσιακά καφενεδάκια, κουβεντούλα με τους ηλικιωμένους και ακόμα μπορεί να γευτεί δροσερό νερό από τις πηγές του βουνού και αγριοφράουλες που φυτρώνουν στις πλαγιές του.
Όλα τα χωριά του Πάικου πνιγμένα στο πράσινο έχουν κοινά χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας. Τα σπίτια, τα στενά δρομάκια, οι εκκλησίες, οι πλατείες, τα σχολεία αναδεικνύουν το τοπικό χρώμα.
Καστανιές, κέδροι, ιτιές, λεύκες, οξιές και ολόφρεσκα μανιτάρια, λιβάδια ειρηνικά, άφθονες φτέρες και ήσυχα ρέματα με πεντακάθαρα νερά, ζωγραφίζουν κάθε εποχή ένα τοπίο προσιτό, ειρηνικό και πανέμορφο.
Το σπήλαιο στην πόλη του Κιλκίς είναι από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Έχει έκταση άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων και συνολικό μήκος εξερευνημένων διαδρομών τριακοσίων μέτρων και είναι διώροφο.
Διαθέτει σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό και πλήθος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και συνθέσεων που του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά. Επιπροσθέτως, παρουσιάζει επιστημονικό ενδιαφέρον τόσο λόγω ευρημάτων προϊστορικών περιόδων όσο και από ιατρικής πλευράς ως κατάλληλο για θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων. Για όλα αυτά αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.
Πού να μείνετεΕπιλογές για κάθε γούστο από καλαίσθητους ξενώνες στην ύπαιθρο και τα χωριά μέχρι ξενοδοχείο αρκετών αστέρων στην πόλη. Στο νομό Κιλκίς ο τουρισμός δεν αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές εισοδήματος για τους ντόπιους. Γι’ αυτό οι τιμές κρατιούνται χαμηλά, 20%-30% φτηνότερα από τους παραθαλάσσιους προορισμούς της Μακεδονίας.
Τι να φάτεΜια μοναδική μείξη μακεδονίτικων, ποντιακών και μικρασιάτικων γεύσεων σε τιμές προσιτές (10-15 ευρώ το άτομο). Οι επισκέπτες σχεδόν ποτέ δεν πληρώνουν όλα όσα παραγγέλνουν αφού οι εστιάτορες δεν παραλείπουν να κεράσουν κάποιο πιάτο ή το ποτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.