Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΠΑΜΕ: Έξω οι χορηγοί από τα σχολεία – Όχι στο σχολείο της αγοράς – Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά την ενέργεια της Διευθύντριας του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ν. Αγιονερίου να απευθυνθεί στο Ίδρυμα Μποδοσάκη για την εξεύρεση πόρων με σκοπό τη βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού του σχολείου. Επιπλέον καταδικάζει την ενέργεια της να προχωρήσει σε ειδική εκδήλωση για να αποδώσει τιμές στο «μέγα ευεργέτη» Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη με την ονοματοδοσία της αίθουσας Πληροφορικής, όπως αναφέρει στη σχετική πρόσκληση.
Οι ενέργειες αυτές τις εν λόγω διευθύντριας δημιουργούν εύλογα ερωτήματα:
Η Διευθύντρια του σχολείου απευθύνθηκε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του σχολείου; Aν πήρε αρνητική απάντηση από το Yπουργείο γιατί δεν διεκδίκησε τα αυτονόητα μαζί με το σύλλογο διδασκόντων (τον οποίο αγνόησε παντελώς), το σύλλογο γονέων, τους μαθητές, το Δήμο; Eίναι δυνατό ένα δημόσιο σχολείο να εξαρτά την αναβάθμιση της λειτουργίας του από τις δήθεν ευγενικές χορηγίες μεγαλοεπιχειρηματιών, που έχουν πατήσει κυριολεκτικά επί πτωμάτων και έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους εργάτες τους για να στήσουν την «αυτοκρατορία» τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους, όπως ο γνωστός βιομήχανος Μποδοσάκης και το ομώνυμο ίδρυμα του; Επιπρόσθετα γιατί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κιλκίς ανέχεται και καλύπτει τέτοιες ενέργειες;
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θεωρεί ότι οι παραπάνω ενέργειες έρχονται να υλοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του λεγόμενου «νέου σχολείου», στην πραγματικότητα του «σχολείου της αγοράς». Το σχολείο αυτό αποκεντρωμένο στους Καλλικρατικούς Δήμους και στις περιφέρειες θα στηρίζεται ελάχιστα στην κρατική χρηματοδότηση και περισσότερο στις επιχειρήσεις-χορηγούς που θα παρεμβαίνουν στην ίδια τη λειτουργία του, τα προγράμματα σπουδών κ.α. Αποτέλεσμα του πλαισίου αυτού θα είναι οι διευθυντές των σχολείων να μετατραπούν σε μάνατζερ για κυνήγι των καλύτερων χορηγών, τα σχολεία να διαφοροποιηθούν σε πολλές κατηγορίες, άλλα οικονομικά εύρωστα κι άλλα χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους
Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, τους γονείς, γενικότερα το λαό να καταδικάσει και να απομονώσει τέτοιες ενέργειες που εισάγουν τη λογική των χορηγών στη δημόσια εκπαίδευση και να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό απαιτώντας 15% για την Παιδεία.

2 σχόλια:

  1. Η συνήθης αντιδραστική πρακτική. Ότι προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα είναι εξ ορισμού διαβολικό. Σας βαρεθήκαμε κύριοι, κοιτάξτε λίγο γύρω σας να δείτε σε τι κόσμο ζείτε.

    Τουλάχιστον αλλάξτε την επιχειρηματολογία σας, τριάντα χρόνια ακριβώς την ίδια γλώσσα ακούω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο το ΠΑΜΕ θα μπορούσε να καταδικάσει την ευγενική χορηγία ενός κοινοφελούς ιδρύματος που επί 40 χρόνια συνεισφέρει στην παιδεία μας. Ο Μποδοσάκης δεν είχε μόνο την ικανότητα και την ευφυία να παράγει όλον αυτό τον πλούτο αλλά και την καλοσύνη να χαρίσει ολόκληρη την περιουσία του πριν καν πεθάνει! Ποια είναι σήμερα η ικανότητα, η ευφυία και η καλοσύνη των σύγχρονων Ελλήνων? Με τι αξίες γαλουχούν τα παιδιά μας οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.