Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Υποβάθμιση της ποιότητας παροχών στην προσχολική Αγωγή. Οχτάωρο εργασίας – Ακύρωση του παιδαγωγικού ρόλου και έργου των μάχιμων παιδαγωγών.

Οι Παιδικοί Σταθμοί αποτελούν το πρώτο οργανωμένο σχολικό περιβάλλον, που απαντάει στην ανάγκη του παιδιού για αγωγή και εκπαίδευση μέσα από την διαλεκτική παιδιού – παιδαγωγού – περιβάλλοντος. Η προσχολική ηλικία όπως έχουν αποδείξει αλλεπάλληλες επιστημονικές έρευνες αποτελεί την πιο σημαντική περίοδο της ζωής του ανθρώπου, διότι κατά την διάρκεια της δομείται το 50% της προσωπικότητας και το 33% της συνολικής νόησης. Επομένως η ποιότητα της αγωγής που θα λάβει το παιδί κατά την περίοδο αυτή θα επηρεάσει καθοριστικά όχι μόνο το μέλλον το δικό του αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Οι Παιδικοί Σταθμοί, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας, αποτελούν ένα δυναμικό σύστημα πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης στο οποίο αναμφίβολα πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο παιδαγωγός.


Το σημερινό παγκοσμιοποιημένο γίγνεσθαι, οι ραγδαίες κοινωνίες και οικονομικές εξελίξεις, καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό το ρόλο του σύγχρονου παιδαγωγού, ο οποίος καλείται στη σημερινή σύνθετη πολυπολιτισμική πραγματικότητα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών και να εφαρμόσει παιδαγωγικά προγράμματα με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και την διαφορά, με στόχο τη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.
Η αύξηση κατά δύο ώρες ημερησίως του ωραρίου εργασίας των παιδαγωγών που επιχειρείται με τη προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση εκτός από βίαιη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων τους που απορρέουν από τον παιδαγωγικό – εκπαιδευτικό τους ρόλο καταργεί τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών και τους μετατρέπει από χώρους αγωγής σε χώρους φύλαξης
Κατά γενική ομολογία το επάγγελμα των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας που ασχολούνται με την παροχή αγωγής, εκπαίδευσης και φροντίδας σε βρέφη και παιδιά ηλικίας : 0 έως 6 ετών, τοποθετείται στην ομάδα επαγγελμάτων υψηλής ευθύνης αφού καλούνται να διαχειριστούν μια αναπτυξιακά κρίσιμη, ευαίσθητη και εξαιρετικά επιρρεπής σε ατυχήματα πληθυσμιακή ομάδα, αυτή των βρεφών και των νηπίων. Από τις διεθνείς έρευνες που έχουν διεξαχθεί έχει διαπιστωθεί ότι οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τομέα, παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).
Οι διαπιστώσεις αυτές δεν αποτελούν νέο εύρημα αλλά συναντώνται στη διεθνή βιβλιογραφία ήδη από τις αρχές δεκαετίας του ’80.
Μια “επαγγελματικά εξουθενωμένη” παιδαγωγός παιδιών προσχολικής ηλικίας όμως έχει ελάχιστες πιθανότητες παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τα παιδιά και τις οικογένειες τους, αφού η ψυχολογική /ψυχοσωματική αυτή κατάσταση στην οποία περιέχεται συνδέεται με μια σειρά παραγόντων που στο σύνολο τους επηρεάζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από τις αλλεπάλληλες αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως η επαγγελματική εξουθένωση συνδέεται μεταξύ άλλων με υψηλά επίπεδα εργασιακού άγχους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις έχουν καταγραφεί σε κράτη που το ωράριο εργασίας των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας κυμαίνεται στις >8ωρες /ημερησίως. Αντίθετα, σε κράτη με μικρότερο αριθμό ωρών – ως αντισταθμιστικό μέτρο των προαναφερομένων αρνητικών παραγόντων – και με εργασιακή αντιμετώπιση αντίστοιχη των εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας εκπαίδευσης, όπως η περίπτωση της Γαλλίας, Σκανδιναβικών κρατών, Γερμανίας δεν έχουν καταγραφεί τέτοια φαινόμενα (bennet,&Tayler, 2006).
Με βάση τα πορίσματα από την συναφή έρευνα το υπάρχον ωράριο (εξάωρο) των παιδαγωγών των Παιδικών Σταθμών στην χώρα μας, διακριτός παράγοντας, είναι στο όριο εκείνο που συμβάλει στην αποδοτική εργασία τους και κάθε προσθήκη περαιτέρω αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης των προαναφερόμενων φαινομένων. Αν δε αυτό συνδυασθεί και με άλλους παράγοντες που υφίστανται σήμερα στο χώρο των Παιδικών Σταθμών, όπως έλλειψη πόρων (υλικών, χρηματικών, και ανθρώπινων), ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, υπεράριθμα παιδιά στις τάξεις, συμβασιούχοι παιδαγωγοί, πιέσεις διοικητικού χαρακτήρα, συγχωνεύσεις στις δομές κοινωνικής πρόνοιας, τότε μπορεί εύκολα να αναλογιστεί κάποιος τις πιθανές συνέπειες μεταβολής προς το αρνητικότερο του υφιστάμενου ωραρίου εργασίας, ενός παράγοντα που μέχρι στιγμής λειτουργεί προς την θετική κατεύθυνση. 


Δεδομένου του γεγονότος ότι σήμερα:
Το 68% των Παιδικών Σταθμών λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικό προσωπικό.
Στο 84% υπάρχουν υπεράριθμα παιδιά στα βρεφικά και νηπιακά τμήματα.
Το 67% των κτιρίων δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές
Το 26% στεγάζονται σε πολυκατοικίες
Στο 32% υπάρχουν τάξεις χωρίς παράθυρα
Το 72% δεν έχει αυλή.
Καλούμε την επιστημονική κοινότητα, τους γονείς και τους φορείς, να συστρατευτούν στον αγώνα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών, της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και των μάχιμων παιδαγωγών όλης της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί:
Ο Δημόσιος Δωρεάν και Παιδαγωγικός-Εκπαιδευτικός χαρακτήρας των Παιδικών Σταθμών.
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους ζητάμε την απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση οκταώρου εργασίας στο παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και η ποιότητα παροχών στο παιδί και την οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.