Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη από 24-27 Φεβρουαρίου 2011, στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Βυζαντινή Αρχιτεκτονική».


Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν συνολικά 19 μαθητές της Γ΄ τάξης.  Υπεύθυνος οργάνωσης και αρχηγός της εκδρομής ήταν ο διευθυντής του σχολείου κος Ιωαννίδης Ιωάννης (μαθηματικός). Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η κα Κυριακίδου Βασιλεία (θεολόγος – φιλόλογος) και συνοδοί οι εκπαιδευτικοί κος Φουντουκίδης Ιωάννης (μαθηματικός), Κολεσίδου Ελισάβετ (θεολόγος) και Γκοτζίδου Θεοδώρα (γαλλικής φιλολογίας).
Την εκπαιδευτική ομάδα συνόδευε και η σύμβουλος των φιλολόγων κα Δάσιου Όλγα.
Όλοι οι στόχοι που τέθηκαν ως βάση για την πραγματοποίηση του ταξιδιού στην Πόλη, πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετική επιτυχία. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης φυσικά ο ναός «της του Θεού Σοφίας», το τελειότερο και τολμηρότερο δείγμα βασιλικής με τρούλο στην Κωνσταντινούπολη.

Πλησιάζοντας στο Ναό, οι μαθητές αναφώνησαν δακρυσμένοι: «επιτέλους, το όνειρο της ζωής μας πραγματοποιείται», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σ’ όλους τους συνοδούς καθηγητές.
Αυτό το αιώνιο σύμβολο Ρωμιοσύνης-Ορθοδοξίας κάνει να πάλλουν από ιερό δέος και συγκίνηση και τα πιο άπαλμα στήθη. Πολύ δε περισσότερο συγκλονίζει με την μεγαλοπρέπεια και την ιεροπρέπειά του τις αγνές και άδολες ψυχές των παιδιών. Δύο δάκρυα απλά και αθόρυβα αυλακώνουν τα πρόσωπα όλων, ενώ ενδόμυχα ύμνοι δοξολογίας αναπέμπονται στον Τριαδικό Θεό.
Μετά την επίσκεψη στον εσωτερικό, κρυμμένο στην αφάνεια κόσμο της Βασιλικής Κινστέρνας και της πλατείας Σουλτάν Αχμέτ, όπου διασώζονται μόνο θραύσματα του αρχικού συγκροτήματος του Ιπποδρόμου, έφθασε η μεγάλη στιγμή των παιδιών:
Η περιβαλλοντική εργασία τους, που με προσπάθειες και κόπο προετοίμαζαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, παρουσιασμένη με τεχνική – καθ’ ομολογία όλων – αρτιότητα, παρουσιάστηκε στο περικαλλές και επιβλητικό Μέγαρο του Ζαππείου Παρθεναγωγείου Κωνσταντινουπόλεως στα πλαίσια περιβαλλοντικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχε και  μεγάλος αριθμός σχολείων από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενος στο πρόγραμμα του πατριαρχείου με θέμα: «Πόλη, Πολίτης, Περιβάλλον». Η εργασία των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές ακροατήριο και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, γεμίζοντας τους με χαρά και ικανοποίηση.
Συγκινητική στιγμή επίσης της επίσκεψης ήταν συνάντηση με τους εναπομείναντες στην Πόλη μαθητές του Ζαππείου, οι οποίοι μέσα σε δύσκολες και αντίξοες πραγματικά συνθήκες προσπαθούν να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα.
Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου μετά την προσκύνηση τριών σημαντικότατων βυζαντινών μνημείων της Ορθοδοξίας, της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου οι μαθητές αφού αναμόχλευσαν στη μνήμη τους τις ηρωικές και ένδοξες μορφές των βυζαντινών αυτοκρατόρων, συγκινημένοι έψαλαν το προοίμιο του Ακάθιστου Ύμνου «Τῃ Υπερμάχῳ Στρατηγῴ τα νικητήρια», ενώ αργότερα ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας επισκέφθηκαν και προσκύνησαν την Παναγία και προστάτιδα του γένους μας στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, με μια έκπληξη να τους περιμένει στο τρίτο μέρος της περιήγησης: τα πανέμορφα βυζαντινά ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του Θεολόγου και φιλοσόφου Θεόδωρου Μετοχίτη στη μονή της Χώρας. Τα συναισθήματα ανάμικτα: χαρά και υπερηφάνεια για την εθνική μας ιστορία. Θλίψη και πόνος για την εγκατάλειψη και την καταστροφή. Αιώνιοι και αδιάψευστοι μάρτυρες ενός ένδοξου παρελθόντος, λείψανα ιερά, που θα φωτίζουν και θα προβληματίζουν σε όλους τους αιώνες.
Μετά τις επισκέψεις αυτές, οι μαθητές έζησαν μια ακόμη μοναδική εμπειρία ζωής: Το Σχολείο είχε τη μεγάλη τιμή και ευλογία να γίνει δεκτό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κο Βαρθολομαίο.
Μετά την τέλεση της ακολουθίας του εσπερινού – με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια – ο σεπτός και εμβριθής Ποιμενάρχης, απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε τη σημαντικότητα και διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας καθώς και την ανάγκη διαφύλαξής της από τους νέους, όπως επίσης και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διάσωση του περιβάλλοντος.
Είναι γνωστή η περιβαλλοντική δράση του «Πράσινου Πατριάρχη μας» – όπως αποκαλείται. Χάρηκε πραγματικά με την παρουσία εκατοντάδων μαθητών από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και μαζί με την πατριαρχική του ευλογία πρόσφερε στον καθένα από ένα αναμνηστικό δώρο. Τον ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε «το εις πολλά έτη».
Μέσα από αυτές τις τόσο πολύτιμες εμπειρίες οι μαθητές συγκινήθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν και αναζωπύρωσαν την ιστορική τους μνήμη. Και όπως είναι γνωστό όταν ο νέος έχει μνήμη, το έθνος στο οποίο ανήκει, θα έχει συνέχεια και διάρκεια.
Από τη θέση εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες και στο Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιο Κωνσταντινίδη για τη συμπαράστασή του στην πραγματοποίηση του στόχου του περιβαλλοντικού μας προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.