Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΚΙΛΚΙΣ 2020- ΕΥΡΩΠΗ 2020

Γράφει η Αντωνία Κέζου

Εάν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική ανάπτυξη με βιώσιμη προοπτική και αειφορικά αποτελέσματα,  δεν  μπορούμε να μιλάμε αποσπασματικά  για την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών κλειδωμένες στα στενά γεωγραφικά όρια του Νομού Κιλκίς.
Πρέπει να ξεφύγουμε από την νοοτροπία του δήμου ΜΑΣ ή  του Νομού ΜΑΣ, και να  σπαταλείται  χρόνος, χρήμα και άνθρωποι  σε δράσεις και πρωτοβουλίες εντυπωσιασμού με μικροπολιτικό χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε –πόσο μάλλον να υλοποιούμε- δράσεις  που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γειτνίασης με τους όμορους Δήμους – Νομούς που απαρτίζουν την Περιφέρεια στην οποία δραστηριοποιούμαστε.  Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε δράσεις   για το ΚΙΛΚΙΣ του 2020, αν δεν σχεδιάσουμε την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ του 2020, υιοθετώντας τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαικής Στρατηγικής του  2020 για: .

Έξυπνη ανάπτυξη: ανάπτυξη μιας οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση και την καινοτομία.
Διατηρήσιμη ανάπτυξη: προώθηση μιας πιο αποδοτικής στη χρήση πόρων, πιο πράσινης και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας.
Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς: μια οικονομία με υψηλή απασχόληση που θα επιτυγχάνει κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Ότι μας διαχώριζε γεωγραφικά και προέβαλλε αναπτυξιακή ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στους όμορους Δήμους και Νομούς, είναι αυτό πους μας ενώνει σε μια ανταγωνιστική και  καινοτόμο Περιφέρεια 
Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι καταλυτικός  για να  χαρτογραφήσει  τα δυνατά και αδύνατα σημεία του γεωγραφικού της χώρου, να μετατρέψει τα μειονεκτήματα σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μέσα από τη συνέργια και συνεργασία των περιοχών της. 
Η ανάγκη για αναμόρφωση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κεντρικής Μακεδονίας κρίνεται άμεση και επιτακτική περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς πρέπει να στοχοθετηθεί  προς την Ευρωπαική Στρατηγική του 2020.
Η απορρόφηση των ευρωπαικών κονδυλίων μέσω των διαφόρων  προγραμμάτων χρηματοδότησης είναι εξίσου επιτακτική, καθώς δεν υπάρχουν εθνικοί διαθέσιμοι πόροι .
ΝΑΙ:
Να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον, με τον γείτονα.
Να δημιουργήσουμε μαζί  νέους Χάρτες ενεργειακούς, αγροτικούς, τουριστικούς,  βιομηχανικούς,
Να συναντηθούμε σε δρόμους αριστείας και καινοτομίας και να δικτυωθούμε με άλλες ευρωπαικές περιφέρειες και να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και εμπειρίες,
Να ενωθούμε σε κοινά στρατηγικά σχέδια,
Να ενδυναμώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας  με γνωσιακό φορτίο και ικανότητες που είναι αναγκαία για την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειάς μας, και όχι με γνώμονα την κατάρτιση της πελατειακής εξάρτησης και μικροπολιτικής εξυπηρέτησης
Να συνεργαστούμε με ερευνητικά ιδρύματα/φορείς  για να μεταφέρουμε τη γνώση τους και να παράγουμε Καινοτομικά προιόντα και υπηρεσίες
Να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε πυρήνες οικονομίας που συνδυάζουν πρωτογενή /δευτερογενή και τριτογενή τομέα και ενδυναμώνουν την επιχειρηματικότητα
ΟΧΙ:
Σε σπασμωδικές και επαναλαμβανόμενες τακτικές /που όλοι λίγο πολύ έχουμε ζήσει/ με κατευθυνόμενες  επιδοτήσεις , κτίρια φαντάσματα, άστοχες καλλιέργειες-επενδύσεις, ανέλπιδα σεμινάρια επαγγελματικής υποβάθμισης , ατελείωτες ημερίδες. Είναι φαιδρά!  Κι όποιος  ξεκινάει με τις ίδιες συντεταγμένες να μιλά για το μέλλον επιεικώς είναι εκτός πραγματικότητας και αγοράς.

Είναι  η ώρα να κάνουμε την αυτοκριτική μας όλοι οι εμπλεκόμενοι , να παραδεχτούμε αδυναμίες και  έλλειψη γνώσης ,να τολμήσουμε αυτό που ποτέ ως τώρα δεν  έγινε, να συνεργαστούμε  με κοινούς στόχους και οφέλη , να διδάξουμε και να διδαχτούμε  μέσα από υγιείς συνεργασίες, να αποβάλλουμε στοιχεία εφήμερου και αλαζονικού μικρο πλουτισμού, ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους μια νέα κουλτούρα ανάπτυξης, βιώσιμης και αειφόρας.
Οράματα και σχεδιασμοί, απομονωμένα, στα  όρια Δήμων και Νομών, με την στρεβλή τοπικιστική αντίληψη υπεροχής σε όλους τους τομείς, που αγνοούν επιδεικτικά την αναγκαιότητα συνεργασίας-επικοινωνίας   αλληλεξάρτησης, λειτουργούν πυροτεχνικά και συντελούν σημαντικά στην οπισθοδρόμηση και φυσικά υπανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων της. 
Το Κιλκίς  δεν οδεύει μόνο του στο 2020, αλλά με τη Περιφέρειά του ξεκινά το ταξίδι  της ΕΥΡΩΠΗΣ του 2020  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.