Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Στην τελική ευθεία το Αναπτυξιακό Συνέδριο ν. Κιλκίς

Είναι γεγονός ότι ανεξαρτήτως της διεθνούς κρίσεως το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας, το οποίο βασίστηκε στην εσωτερική ζήτηση, προκάλεσε μακροοικονομικές ανισσοροπίες και στρεβλώσεις που το καθιστούν πλέον μη διατηρήσιμο αλλά και επιβάλλουν με κατεπείγοντα τρόπο την αλλαγή του. Κατ΄ αντιστοιχία, σε τοπικό επίπεδο, καθίσταται αδήριτη πλέον η ανάγκη επανασχεδιασμού ενός βιώσιμου, ρεαλιστικού, σύγχρονου και ανταγωνιστικού νέου μοντέλου ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία. Το Κιλκίς αναζητά μια νέα ταυτότητα, ένα νέο όραμα και στίγμα σε επίπεδο χωρικό, οικονομικό, κοινωνικό.
Η πορεία ανάπτυξης του νομού στο μέλλον χρειάζεται τον καθορισμό νέων συντεταγμένων. Ο νομός αναζητά μια νέα ταυτότητα, ένα νέο όραμα και στίγμα σε επίπεδο χωρικό, οικονομικό, κοινωνικό. Ο σχεδιασμός όμως ενός τόσο σημαντικού εγχειρήματος απαιτεί επικοινωνία του νέου προτύπου με την κοινωνία, απαιτεί με άλλα λόγια ευρεία συναίνεση, συμμετοχή, συνεργασία, σύμπνοια, συνέργεια, σύγκλιση και σύνθεση απόψεων, προτάσεων, ιδεών.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην κρίσιμη αυτή προγραμματική διεργασία η διοργάνωση από το Επιμελητήριο Κιλκίς και τη συνδιοργάνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ν. Κιλκίς «Πορεία στο μέλλον με νέες συντεταγμένες ανάπτυξης» που θα πραγματοποιηθεί στις 25 & 26/2/2011 στο Συνεδριακό Κέντρο δ. Κιλκίς υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του υπουργείου Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων.      
Η διαμόρφωση ενός επίκαιρου και σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης στα πλαίσια αναζήτησης ενός αναπτυξιακού στίγματος επιβάλλει την εγκαθίδρυση απόλυτα ισότιμων και διαφανών συνθηκών δημοκρατικής διαβούλευσης και κλίματος συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ πολιτών και φορέων, την ανάπτυξη συνεργειών. Με τη φιλοσοφία αυτή και θέλοντας να δοθεί ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, ώστε να μην καταστεί ένα ανούσιο βήμα στείρων μονολόγων, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από προσυνεδριακές δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την καλύτερη και ουσιαστική προετοιμασία του συνεδρίου, την ενεργό συμμετοχή πολιτών και φορέων, την ωρίμανση ιδεών και προτάσεων.
Με τη φιλοσοφία αυτή πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από συναντήσεις εργασίας (workshops), η καταγραφή απόψεων, η συμπλήρωση δομημένων ερωτηματολογίων, με στόχο την συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, κοινωνικών εταίρων αλλά και των πολιτών, την συλλογή και επεξεργασία σύγχρονων και επίκαιρων δεδομένων, την διατύπωση και ανάλυση απόψεων και προτάσεων, την οργάνωση και το περιεχόμενο των εισηγήσεων κ.λπ.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.kilkis2020.gr, ενός e-forum διαβούλευσης μέσα από το οποίο δίδεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο, φυσικό πρόσωπο, επιχείρηση ή φορέα, να καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις του σε οποιοδήποτε από τα θεματικά πεδία του Συνεδρίου ώστε αυτές να αξιοποιηθούν στη συνέχεια.
Επιπρόσθετα, με στόχο την ενεργή, ουσιαστική αλλά καινοτόμο συμμετοχή των πολιτών και δει ειδικών ομάδων αυτών διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στο Κιλκίς:
α) Διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων με θέμα «Ζωγραφίζουμε το μέλλον μας» στον οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 1500 παιδιά.
β) Διαγωνισμός έκθεσης για μαθητές της Β΄& Γ΄ των Λυκείων του νομού με θέμα «Οικονομική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στο Κιλκίς της επόμενης δεκαετίας» στον οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 30 μαθητές.
Η βράβευση των τριών καλύτερων ζωγραφιών και εκθέσεων με έπαθλα και επαίνους θα πραγματοποιηθεί σε ειδική δημόσια εκδήλωση στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Παράλληλα προβλέπεται και η προβολή των πλέον αξιόλογων συμμετοχών στο ειδικό portal του Επιμελητηρίου Κιλκίς στο internet αλλά και η παρουσίαση της καλύτερης έκθεσης από τον μαθητή κατά τις εργασίες του Συνεδρίου.
Οι θεματικές ενότητες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου καλύπτουν, κατά το δυνατόν, όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την οικονομική, κοινωνική, τουριστική, πολιτισμική, περιβαλλοντική ανάπτυξη: 1. Παιδεία – Διά βίου μάθηση – Απασχόληση, 2. Βιώσιμη τοπική & περιφερειακή ανάπτυξη, 3. Υποδομές – Μεταφορές – Περιβάλλον, 4. Ανάπτυξη της υπαίθρου – Τουρισμός – Πολιτισμός, 5. Επιχειρηματικότητα – Έρευνα – Καινοτομία.
Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν με εισηγήσεις τους μεταξύ άλλων και οι: κα Εύη Χριστοφιλοπούλου (υφυπουργός Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων), κ. Ιωάννης Μαγκριώτης (υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων), κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας), κ. Χρ. Σταϊκούρας (τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας), κ. Μάρκος Μπόλαρης (βουλευτής π. υφυπουργός), κ. Μ. Ζορπίδης (πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης), κ. Ν. Πέντζος (πρόεδρος ΣΒΒΕ), κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος (πρόεδρος της ΟΚΕ & π. Πρόεδρος της ΓΣΕΕ), βουλευτές κ.κ. Γ. Φλωρίδης, Κ. Κιλτίδης, και ο π. βουλευτής Σ. Τσιτουρίδης, καθώς και εκπρόσωποι δημόσιων φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής, της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας. Παρεμβάσεις θα κάνουν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Γ. Χατζηκωνσταντίνου (Γ.Γ. υπ. Μακεδονίας Θράκης), Θ. Παραστατίδης (βουλευτής ν. Κιλκίς).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεργασία οργάνωσης του Αναπτυξιακού Συνεδρίου βασίστηκε στην υλοποίηση του έργου «Συμμετοχική Στρατηγική Διερεύνηση των Προοπτικών Ανάπτυξης του ν. Κιλκίς» με την επιστημονική υποστήριξη της Emetris A.E., μια πρωτόγνωρη σε εθνικό επίπεδο πρωτοβουλία που βασίζεται στην παγκόσμια αποδεκτή μεθοδολογία του Strategic Foresight που δίδει έμφαση στην αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων επιστημονικών εργαλείων και μεθόδων, την ενδογενή και συμμετοχική διάσταση που ευαισθητοποιεί και υποκινεί σε ισότιμη βάση φορείς αλλά και πολίτες με διάθεση συμμετοχής και κριτικό πνεύμα. 
Με αφορμή το έργο αυτό αλλά κυρίαρχη αιτία την ανάγκη για αντίσταση στη μιζέρια της καθημερινότητας αλλά και για οργανωμένη δράση μιας ζωντανής κοινωνίας απέναντι στο κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας, «γεννήθηκε» και η «Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020» που συνιστά μια πρότυπη κίνηση για τη συντονισμένη συνεργασία πολιτών και φορέων με αποστολή να αποτελέσει ένα μόνιμο μηχανισμό διαβούλευσης και παραγωγής ιδεών & προτάσεων για την εφαρμογή τους σε κρίσιμους τομείς που θα διαμορφώσουν το Κιλκίς του 2020. Η "Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020" σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί σε συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς διάφορες δράσεις και διαδικασίες γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου, επίκαιρης πληροφόρησης για τα χαρακτηριστικά του ν. Κιλκίς, ουσιαστικής ενημέρωσης για τις τάσεις και τις προοπτικές του και κυρίως, ελεύθερης διαβούλευσης για τη διαμόρφωση των σεναρίων ανάπτυξής του. Δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της σε φορείς, ερευνητές, οργανισμούς και επιχειρήσεις επιδιώκει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ανταλλαγή απόψεων με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση των στρατηγικών σχεδίων των φορέων που εμπλέκονται στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.