Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Η αναγκαιότητα των αξιών

Του Μπάμπη Καραγεωργίου
Οι εκλογές, οι εσωκομματικές διεργασίες σε κάθε κόμμα που σέβεται την δημοκρατική λειτουργία είναι εφαλτήριο μιας διαδικασίας αυτοκριτικής, σύνθεσης ιδεών και οραμάτων που εκπορεύονται από κοινές αξίες.

- Η τοξικότητα που εκπορεύεται από έναν άκρατο φανατισμό το μόνο βέβαιο είναι ότι απομακρύνει τους δημοκρατικούς πολίτες, τους δημιουργεί την πεποίθηση ότι η διαδικασία δεν είναι πεδίο ουσιαστικής και βαθιάς πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά πεδίο ενσάρκωσης ατομικών φιλοδοξιών.

Παράλληλα ο μηδενισμός ολόκληρων διαδρομών υπό την βάρος αυτού του φανατισμού μόνο ως υγιές δημοκρατικό χαρακτηριστικό δεν μπορεί να οριστεί.

- Η εστίαση σε "διαδικαστικά" και όχι σε αυτά που πραγματικά απασχολούν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, οι ανισότητες, η μη δυνατότητα ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας δημιουργούν στους πολίτες μια πολιτική "μοναξιά" και αυτό πλέον είναι φανερό.

Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι η διεύρυνση στην κοινωνία δεν γίνεται με κενά συνθήματα, αλλά με καλά δομημένα προγράμματα. Δεν γίνεται με καιροσκοπικές τακτικές, αλλά με σχέδιο που υπηρετεί αξίες.

Οι αξίες είναι αυτές που πρέπει να μπουν και πάλι στο προσκήνιο. Οι αξίες είναι αυτές που κάνουν την Δημοκρατία μοναδική. Οι αξίες είναι αυτές που θα αναγεννήσουν μια κοινωνία που πέρασε και περνάει δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.