Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Κατεπείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις λύκων

Δελτίο τύπου Σάκη Αρναούτογλου
Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, συμμετείχε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τη συνύπαρξη λύκων και τοπικών κοινωνιών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το European Environmental Bureau (EEB) Ο κ. Αρναούτογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που να διασφαλίζουν τόσο την επιβίωση των κτηνοτρόφων όσο και την προστασία των λύκων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια, εκτός της αύξησης των ζωοτροφών, του ενεργειακού κόστους και των απωλειών ζωικού κεφαλαίου, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και της πανώλης, αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων από λύκους, που καταστρέφουν τα κοπάδια τους, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η κτηνοτροφία είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία. 

Η κατάσταση αυτή τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Η αποκατάσταση και αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου από την πολιτεία έχει μεγάλη γραφειοκρατία τόνισε και πολλές φορές τα εγκαταλείπουν, διότι δεν έχουν τις δυνατότητες να αποδείξουν τις απώλειες αυτές.

Οι κτηνοτρόφοι επεσήμανε ο ευρωβουλευτής δεν είναι απλώς παραγωγοί – είναι οι θεματοφύλακες της υπαίθρου και του φυσικού περιβάλλοντος. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου από αυτούς δεν θα οδηγήσει μόνο στην οικονομική καταστροφή, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία των αγροτικών περιοχών.

Η προστασία των λύκων τόνισε ο κ. Αρναούτογλου είναι πράγματι μια επιτυχία για τη βιοποικιλότητα, αλλά η επιβίωση των κτηνοτρόφων μας είναι εξίσου κρίσιμη. Πρέπει να βρούμε πρόσθεσε έναν βιώσιμο τρόπο να συνυπάρξουν οι κτηνοτρόφοι με τους λύκους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών μας περιοχών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να κινηθούν άμεσα σε δύο βασικούς άξονες εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής:

- Στήριξη των κτηνοτρόφων με αποζημιώσεις και μέτρα πρόληψης: Είναι απαραίτητο να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο, παρέχοντας άμεση αποζημίωση για τις ζημιές, αλλά και χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ηλεκτρικών φρακτών, τη χρήση σκύλων φύλαξης και την ενίσχυση της παρουσίας βοσκών. Αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και πρέπει να χρηματοδοτηθούν περισσότερο μέσω Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.

- Προστασία των λύκων με παράλληλη διαχείριση: Η παρουσία των λύκων είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική ισορροπία, αλλά απαιτείται καλύτερη διαχείριση του πληθυσμού τους. Πρέπει να εφαρμοστούν συστήματα παρακολούθησης και διαχείρισης των λύκων, όπως προβλέπει η Οδηγία για τους Οικοτόπους και η Σύμβαση της Βέρνης.

Τέλος, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, που κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο και παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Αν αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείψουν τις περιοχές τους υποστήριξε, η κοινωνική και οικονομική υποδομή της υπαίθρου θα καταρρεύσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Πρέπει να στηριχθούν όχι μόνο με οικονομικά μέσα, αλλά και με την πολιτική βούληση να διατηρηθούν οι αγροτικές περιοχές ζωντανές και βιώσιμες για τις επόμενες γενιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.