Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Refashion For Good, στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς

Δελτίο τύπου 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς
Το Refashion For Good είναι ένα Erasmus+ project το οποίο έχει ως στόχο την μείωση της παραγωγής υφασμάτων καθώς και την επαναχρησιμοποίηση των ρούχων με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Η υπερκατανάλωση υφασμάτων και το επιχειρηματικό μοντέλο της γρήγορης μόδας (Fast Fashion) κυριαρχεί ιδιαίτερα στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου μοντέρνα ρούχα και υποδήματα «δεύτερης» ποιότητας βγαίνουν στην αγορά σχεδόν εβδομαδιαία, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλογών πολλών καταναλωτών και απορρίπτονται ή αντικαθίστανται με αστραπιαίους ρυθμούς. Πλέον, περισσότεροι από 60 εκατομμύρια τόνοι ρούχων αγοράζονται σε παγκόσμια κλίμακα κάθε χρόνο, ενώ μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει τους 100 εκατομμύρια τόνους έχοντας ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία μόδας να καταστεί η 2η πιο ρυπογόνα παγκοσμίως.

Για τον λόγο αυτό συμμετέχοντες από 5 χώρες (Δανία, Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία) βρεθήκαμε από τις 25 έως 28 Ιουνίου στη Βαρκελώνη για να εκπαιδευτούμε πάνω σε θέματα βιωσιμότητας και κοινωνικής-συναισθηματικής ευεξίας με επίκεντρο την μόδα. Κύριος άξονας ήταν τα 4R – Reduce (Μείωσε), Reuse (Επαναχρησιμοποίησε), Recycle (Ανακύκλωσε) και Rethink (Ξανασκέψου). Αρχικά μας παρουσίασαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από την υπερκατανάλωση ρούχων και υφασμάτων αλλά και λύσεις του τύπου “build your own fashion” με την επαναχρησιμοποίηση ρούχων από δεύτερο χέρι ή/και με τη δημιουργία “νέων” σχεδίων με χρήση παλιών υφασμάτων. Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες μας, αλλά και τις προσωπικές μας επιλογές στον τομέα της ένδυσης.

Σημαντικό σκέλος ήταν η στόχευση στην νεολαία η οποία διακρίνεται για την υπερκατανάλωση ρουχισμού, παράλληλα όμως διαθέτει και έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την αφύπνισή τους. Τα τραπέζια των ομάδων μας γέμισαν από ιδέες και προτάσεις πάντα υπό την πολύτιμη καθοδήγηση της κας Κωνσταντίνας Καραμέρη, εκπρόσωπο της Stimmuli for social change.

Το πλήρες και απαιτητικό πρόγραμμά μας περιείχε δράσεις οργανωμένες από όλους τους εταίρους οι οποίες αφορούσαν την ενδυνάμωση των σχέσεων, σχέδια μαθήματος για την εφαρμογή στην τάξη, ανάλυση του ψυχισμού των μαθητών μας καθώς και παρουσιάσεις χρήσιμων εργαλείων με τα οποία γεμίσαμε τις αποσκευές μας κατά την επιστροφή μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Κωνσταντίνα Καραμέρη και την Stimmuli for Social Change για την πολύτιμη και πλήρως εποικοδομητική ευκαιρία που μου δόθηκε για να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο project, το οποίο θα εφαρμόσουμε πιλοτικά στο 2ο Πειραματικό γυμνάσιο Κιλκίς με τη νέα σχολική χρονιά.

Υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ντίνου
Υποδιευθυντής 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.