Η ακριτική Μητρόπολη του Κιλκίς συνδέεται ιεραποστολικά με την Ουγκάντα από τα χρόνια του μακαριστού Μητροπολίτου Κιλκισίου κυρού Αποστόλου, ο οποίος με το ιεραποστολικό του πνεύμα έθεσε τα θεμέλια της πνευματικής επικοινωνίας του Κιλκίς και με την Καμπάλα, σπουδάζοντας αφρικανούς ορθοδόξους στο Εκκλησιαστικό Λύκειο του Κιλκίς, μεταδίδοντας τους την ελληνορθόδοξη παιδεία όπως τον π. Νικόλαο Μπαγιέγκο με την συνδρομή του οποίου χτίστηκε αρχικά ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων στην περιοχή της Τσανούνας επίσης από την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.
Την Ιεραποστολική αυτή δράση συνέχισε ο μακαριστός Εμμανουήλ με την χειροτονία του π. Χριστοφόρου Μουγίγκο θεμελιώνοντας ένα Σχολείο (Δημοτικό και Γυμνάσιο) για τα παιδιά της Ουγκάντας. Αυτό το ιεραποστολικό έργο παρέλαβε, συνέχισε και διεύρυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος ολοκλήρωσε την ανέγερση του Σχολείου.
Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Βαρθολομαίου στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καμπάλα, από τον οικείο Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, παρουσία και του Μητροπολίτου Σωζούσης κ. Ιννοκεντίου, κληρικών και παιδιών των Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην Δοξολογία που τελέσθηκε ο κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τον κ. Βαρθολομαίο με εγκάρδιους λόγους ευχαριστίας για την σημαντική βοήθεια που προσφέρει η προσφυγική Μητρόπολη του Κιλκίς στην Ουγκάντα με βαπτίσεις παιδιών, τροφεία, ανεγέρσεις Ναών και Σχολείων και γεωτρήσεις καθώς και την έκδοση ενός Ευαγγελίου στην τοπική διάλεκτο, τα οποία επιτελούν οι δύο παραπάνω Ιεραπόστολοι κληρικοί και των δύο Ιερών Μητροπόλεων.
Ακόμη τόνισε τα αδελφικά αισθήματά του προς την Ελλάδα και κυρίως προς την περιοχή της, την Μακεδονία, από την οποία ξεκίνησαν οι πρώτες ιεραποστολικές βοήθειες. Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του εξήρε το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο το οποίο επιτελεί στην Αφρικανική Ήπειρο ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο οποίος με το ανύστακτο ενδιαφέρον του, τη μέριμνά του και την αγάπη του κυρίως για τα μικρά παιδιά της Αφρικής εμπνέει όλους τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς και τους Ιερείς των Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών, ώστε να εργάζονται φιλόχριστα και φιλόπονα.
Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβ. κ. Ιερώνυμο για την ευγενική του πρόσκληση τόσο προς αυτόν όσο και προς την συνοδεία του και επαναβεβαίωσε την υπόσχεσή του κατά τον ενθρονιστήριο του λόγο, ότι θα βρίσκεται κοντά στο έργο της Ιεραποστολής και παρά τις περιορισμένες δυνατότητες της Ιεράς Μητροπόλεως του η αγάπη για τον Χριστό και ο ζήλος για την Αλήθειά Του θα υπερβαίνουν όλα τα εμπόδια.
Αμέσως μετά επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Ιεραποστολής, την Ένωση Φιλοπτώχου Γυναικών της Μητροπόλεως, το Νοσοκομείο του Τιμίου Σταυρού, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Μητροπόλεως όπου μοίρασε καραμέλες στα παιδιά και φαγητό, επισκέφθηκε τους τάφους των Μακαριστών Μητροπολιτών της Ουγκάντας Θεοδώρου και Ιωνά και ξεναγήθηκε από τον κ. Ιερώνυμο στους χώρους των φιλανθρωπικών δράσεων της τοπικής Μητροπόλεως.
Τέλος ο τοπικός Επίσκοπος παρέθεσε γεύμα στον κ. Βαρθολομαίο και την συνοδεία του στο Επισκοπείο της Καμπάλας. τον Σεβασμιώτατο συνοδεύουν ο Πρωτοσύγκελλος του Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, Πατέρες, Αναγνώστες, λαϊκοί συνεργάτες και στελέχοι της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.