Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

"Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ Κιλκίς - Απόπειρα εξαφάνισης από τη ΔΑΚΕ - Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την ΑΣΕ"

Δελτίο τύπου Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών Π.Ε - Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ Κιλκίς, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, υπήρξε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις του τελευταίου διαστήματος. Ως ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ κοιτώντας τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στα μάτια και με υπεύθυνη στάση εξηγήσαμε, αναλύσαμε και προτείναμε πως πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην ατομική αξιολόγηση. Οι τρεις προτάσεις που καταθέσαμε: επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής από το ΔΣ της ΔΟΕ,ενιαία κείμενα για την έκθεση αυτοαξιολόγησης και στάσεις εργασίας, ψηφίστηκαν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση δεσμεύοντας την Πρόεδρο του ΣΕΠΕ Κιλκίς να την καταθέσει στην Ολομέλεια των Προέδρων της ΔΟΕ,τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024. Η ξεκάθαρη αυτή στάση μας δημιούργησε πανικό στις παρατάξεις – ΔΑΚΕ και Αγωνιστικές Συσπειρώσεις- που συνεργάζονται στο προεδρείο του ΣΕΠΕ Κιλκίς.

Οι εξελίξεις από τα Δικαστήρια της χώρας θέτουν νέα δεδομένα στον αγώνα μας για την προστασία του δημόσιου σχολείου και την αποτροπή της κατηγοριοποίησης μαθητών-σχολείων-εκπαιδευτικών σε “άσπρα και μαύρα πρόβατα”. Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης και τη γνωμάτευση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ, φαίνεται πως οδηγούμαστε στο κλείσιμο του κύκλου της απεργίας-αποχής με τους όρους που ίσχυε. Περνάμε σε αχαρτογράφητα νερά και αυτό είναι κάτι που ο κλάδος οφείλει να γνωρίζει, ώστε να λάβει τις αποφάσεις του. Η επαναστατική γυμναστική στις πλάτες των συναδέλφων είναι για εμάς απαράδεκτη. Έτσι, ενημερώσαμε με ειλικρίνεια τους συναδέλφους για την κατάσταση και καταθέσαμε την εξής πρόταση:

Α) επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής από το ΔΣ της ΔΟΕ, μιας και τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν νομιμοποιούνται να προκηρύξουν απεργία-αποχή και με τις αυτεπάγγελτες, πλέον, ποινές να αιωρούνται πάνω από τον κλάδο,

Β) στάσεις εργασίας για τα μέρη της αξιολόγησης που απαιτούν φυσική παρουσία και αποτελούν το διαδικαστικό κομμάτι της κατηγοριοποίησης,

Γ) ενιαία κείμενα για την έκθεση αυτοαξιολόγησης, όπως επιτυχημένα εφαρμόστηκε κρατώντας όρθιο τον κλάδο και τελικά υιοθετήθηκε άρον-άρον από τις “επαναστατικές δυνάμεις” όταν η τακτική τους οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η αμηχανία της ΔΑΚΕ ήταν εμφανής. Είναι φανερό πως ο κόντρα -για αυτή- ρόλος του αγώνα για τον κλάδο, αλλά και η προσπάθεια να καλύψει τα στελέχη της που στα σχολεία τους προχώρησαν σε αξιολόγηση, αποτέλεσαν εξαντλητικό βάρος. Κατά τα φαινόμενα, αποφάσισαν να καταθέσουν τα όπλα εφαρμόζοντας την κεντρική τακτική, να εξαφανίζουν τις ΓΣ με το πρόσχημα της μη απαρτίας και να στερούν από το σώμα το δικαίωμα να εκφραστεί, φιμώνοντας τελικά έναν ολόκληρο κλάδο.

Έτσι, σε μια ΓΣ η οποία από την αρχή στερούνταν σοβαρής διαδικασίας, δεν καταμετρήθηκε η απαρτία στην αρχή, οπότε και υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός, αφού η κυβερνητική παράταξη αρνήθηκε την ανάδειξη προεδρείου. Τελικά, καταλήξαμε στην καταμέτρηση 85 παρόντων συναδέλφων την ώρα της ψηφοφορίας (απαιτούνται 96 για απαρτία), ενώ αρκετοί είχαν αποχωρήσει νωρίτερα λόγω της μη τήρησης της διαδικασίας του διαλόγου. Με παρέμβαση μελών της παράταξής μας, καταφέραμε να ξεκινήσει η ψηφοφορία ώστε το σώμα να εκφράσει τη βούλησή του και να υπάρχει μια πολιτική δέσμευση για τη στάση της Προέδρου τη Δευτέρα 1/4/2024 στην Ολομέλεια των Προέδρων της ΔΟΕ, μιας και θεωρούμε απαράδεκτο μετά από τέτοια συμμετοχή να μην υπάρχει ετυμηγορία. Ωστόσο, στα μισά της διαδικασίας η Πρόεδρος επικαλέστηκε ξανά μη απαρτία οδηγώντας τους συναδέλφους σε αποχώρηση προς ένδειξη διαμαρτυρίας και τη ΓΣ σε διάλυση.

Ομόφωνα ψηφίστηκαν τα εξής τρία σημεία,όπως τα καταθέσαμε στις τοποθετήσεις μας:

- Επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής από την ΔΟΕ στη βάση της πλειοψηφίας του κλάδου όπως αυτή θα αποτυπωθεί στις ΓΣ και τελικά στην Ολομέλεια των Προέδρων,

- Μονόωρες στάσεις εργασίας από τα μέρη της αξιολόγησης που απαιτούν παρουσία στην τάξη,

- Προετοιμασία ενιαίων κειμένων για τις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης.

Η στάση της ΑΣΕ σε όλη αυτή τη διαδικασία περιορίστηκε σε ένα κρεσέντο ανευθυνότητας και ανέξοδης επαναστατικότητας αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τους κινδύνους που εκθέτει τους συναδέλφους. Προφανώς επιδιώκει να αποκτήσει υπόσταση από ένα κίνημα το οποίο θα επιχειρήσει να καπηλευτεί,όπως μας έχει συνηθίσει. Παράλληλα, επιχειρεί να διασώσει την παράταξη της ΔΑΚΕ, με την οποία συνεργάζεται στο προεδρείο του ΔΣ του ΣΕΠΕ, βγάζοντάς την από το κάδρο. Μια ενορχήστρωση προκειμένου να εκμεταλλευτεί ο καθένας την αγωνία και των αγώνα των εκπαιδευτικών μοιράζοντας τα οφέλη σε αγαστή συνεργασία.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Σε αυτή τη ΓΣ μοιραστήκαμε την ίδια αγωνία. Νιώσαμε την ανάγκη σας για υπεύθυνη και ειλικρινή ενημέρωση. Μιλήσαμε καθαρά, με αίσθημα ευθύνης, κοιτώντας τον καθένα στα μάτια. Μαζί αποφασίσαμε με επίγνωση των συνθηκών να εξουσιοδοτήσουμε την Πρόεδρο του ΣΕΠΕ Κιλκίς να ψηφίσει τα παραπάνω 3 σημεία στην Ολομέλεια των Προέδρων της Δευτέρας. Αναμένουμε από την Πρόεδρο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκφράσει τη βούληση των μελών όπως εκφράστηκε. Μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα να σταματήσουμε την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και τον εργασιακό αυταρχισμό με όποιο πρόσφορο μέσο διαθέτουμε. Τον αγώνα για το σχολείο που επιδιώκουμε και για τη δημόσια εκπαίδευση που ονειρευόμαστε. Είναι η στιγμή να ενώσουμε δυνάμεις και να σταθούμε όρθιοι, χωρίς διαιρέσεις, χαρακτηρισμούς και αποκλεισμούς, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που θέλει να ισοπεδώσει κάθε κοινωνική κατάκτηση.

Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε
Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.
ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.