Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Τους βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να δομηθεί η ενίσχυση της ΟΝΕ, ανέπτυξε ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τους βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους πρέπει να δομηθεί η ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, στο πλαίσιο της μελλοντικής διεύρυνσης, των κοινωνικών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών προκλήσεων και της κλιματικής αλλαγής, ανέπτυξε σήμερα στην ομιλία του στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη στη Μαγιόρκα (21-23 Απριλίου), ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο κ. Γ. Γεωργαντάς εστίασε κυρίως σε τέσσερις άξονες, που η Ε.Ε. χρειάζεται να κινηθεί, ώστε να υπάρχει ισόρροπη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη -παράλληλα όμως και ενδυνάμωσή της- για όλα τα κράτη-μέλη. Στοιχεία, που χαρακτήρισε και ως απαραίτητα, προκειμένου, όπως είπε, να αποτραπεί και η «άνθηση του λαϊκισμού», που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, αυτοί οι άξονες είναι:

1ος Οι νέοι Δημοσιονομικοί Κανόνες, οι οποίοι δείχνουν, ότι θα έχουν τη δυνατότητα ουσιαστικής ενίσχυσης της Ένωσης, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά (π.χ. δείκτης χρεών σε σταθερά πτωτική πορεία), αφού φαίνεται να διαθέτουν ορισμένα ισχυρά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τους ισχύοντες. Τόνισε, όμως, στη συνέχεια: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η διαδικασία προσαρμογής δεν θα είναι τόσο δραστική, ώστε να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη οικονομική δραστηριότητα και να μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών».

2ος Η «Πράσινη Μετάβαση, η οποία σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. δίνει έμφαση στο γεγονός, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους -παράλληλα με μεγάλες επενδύσεις- και να στραφούν από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, όμως, επισήμανε και τη λανθασμένη πολιτική επιλογή, που υπαγορεύθηκε αμέσως μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία βασίστηκε δυσανάλογα στη μείωση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις, με συνέπεια να έχει αφήσει έναν ακόμη ορατό αντίκτυπο στην αύξηση της παραγωγικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

3ος Η «άνθηση του λαϊκισμού», που έχει προκληθεί από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, «καλλιέργησε» τις συνθήκες άνθησης του λαϊκισμού. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Γ. Γεωργαντάς, «οι νέοι κανόνες αποτελούν στοιχείο δημοκρατίας και λογοδοσίας της διαχείρισης δημοσίων πόρων. Έτσι προσφέρουν προστασία από ανεφάρμοστες και επικίνδυνες οικονομικές πολιτικές, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι λαϊκίστικες πολιτικές».

4ος Η Ελλάδα και ο Τομέας Άμυνας, Ο Β’ Αντιπρόεδρος ήταν ξεκάθαρος, ότι από την πλευρά της χώρας μας ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του δημοσιονομικού-μεταρρυθμιστικού πλάνου θα γίνει με τέτοιον τρόπο που θα υπηρετεί αποτελεσματικά τους αλληλένδετους και συμπληρωματικούς στόχους της διασφάλισης βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και ισχυρής (διατηρήσιμης) αυτό-τροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε, ότι και η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει πολύ σημαντικά ποσά για την ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο που διανύουμε, της μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Στον επίλογο του ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, χαιρέτησε την πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του 2024, αναφέροντας στίχους από τον μεγάλο Ισπανό συγγραφέα, Μιγκέλ ντε Θερβάντες: «Η ελευθερία, Σάντσο, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα, που έχουν δώσει οι ουρανοί στην ανθρωπότητα. Οι θησαυροί, που περιέχει η γη και κρύβει η θάλασσα δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτήν».

Νωρίτερα, ο κ. Γ. Γεωργαντάς είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των Κοινοβουλίων του Νότου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα), όπου τέθηκε επί τάπητος η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στα νότια σύνορα της Ε.Ε., με κύρια αιτία την κατακόρυφη αύξηση ροών από Συρία και Λίβανο. Εξετάστηκαν οι πιθανές κοινές ενέργειες, ενώ στη συνάντηση των «6» συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Othmar Karas.

Κατά την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης, που είχε ως θέμα «την Στρατηγική Αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμέτωπη με τις νέες προκλήσεις σε περιόδους κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά στην εξωτερική και αμυντική πολιτική: η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», χαιρετισμό απεύθυνε ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος ΣΤ’.

Να σημειωθεί, ότι στις τριήμερες εργασίες στη Μαγιόρκα συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γιώργος Μυλωνάκης.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.