Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Στο ρυθμό των "Λαζαρίνων" η Γουμένισσα

Δελτίο ύπου Πολιτιστικού Συλλόγου "Αγιος Τρύφων" Γουμένισσας
Το Σάββατο 27 Απριλίου η Γουμένισσα κινήθηκε στο ρυθμό των "Λαζαρίνων".
Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, με νεαρά κορίτσια (Λαζαρίνες) από το πρωί, κάθε Σάββατο του Λαζάρου, να γυρίζουν στα σπίτια προαναγγέλοντας τον ερχομό του Πάσχα και της Άνοιξης.

Έτσι κορίτσια από πέντε μέχρι δεκαεφτά χρονών, από τον πολιτιστικό σύλλογο "Άγιος Τρύφων", κρατώντας καλάθια στολισμένα με λουλούδια, τήρησαν την παράδοση, τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου σε σπίτια και καταστήματα και δέχτηκαν τα κεράσματα και τα φιλοδωρήματα που τους πρόσφεραν. Ένα έθιμο, που διατηρήθηκε ζωντανό μέχρι λίγο μετά από τα μέσα του περασμένου αιώνα, για το οποίο γίνονται σύγχρονες προσπάθειες αναβίωσης.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.