Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Μνήμης Λίθοι (Η ταινία)

Υπογράφει ο Γιάννης Σιταρίδης
Το πρώτο trailer, της πρώτης ταινίας της σειράς ΜΝΗΜΗΣ ΛΗΘΗ είναι εδώ! Επιτέλους, μια σκέψη που στριφογύριζε στο μυαλό μου χρόνο τώρα αποκτά πλέον σάρκα και οστά.

Σε σκηνοθεσία του πρώτα φίλου και μετά συνεργάτη Zisopoulos Dimitris
Καλή μας αρχή λοιπόν. Η ΜΝΗΜΗΣ ΛΙΘΟΙ οπτικοποιείται παραμένοντας ζωντανή.

Η ΜΝΗΜΗΣ ΛΙΘΟΙ συνεχίζει το ταξίδι της.

Σύνοψη της ταινίας

Η ταινία μικρού μήκους ΜΝΗΜΗΣ ΛΙΘΟΙ - Δοϊράνη, αφορά τη Μάχη της Δοϊράνης που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 1918 λίγους μήνες πριν τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Είναι η πρώτη από μια σειρά ταινιών που πραγματεύονται το άδικο του πολέμου μέσα από το φωτογραφικό ταξίδι του πρωταγωνιστή, ερευνητή – φωτογράφου, σε τόπους μνήμης της προς εξέταση περιόδου. 

Τα ιστορικά μονοπάτια που ακολουθεί συναντούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την εξέλιξη του πολέμου, στο φερόμενο Μακεδονικό Μέτωπο ή μέτωπο της Θεσσαλονίκης, σε ένα γεωγραφικό τόξο που καλύπτει μια περιοχή από το σημερινό νομό Σερρών ως το νησί της Κέρκυρας. 

Είναι ένας μοναχικός ταξιδιώτης, ένας φωτο-συλλέκτης της ιστορικής μνήμης. Μόνη του επιθυμία είναι να μάθει, να ανακαλύψει, να συναντήσει και έπειτα να μεταφέρει, να μοιραστεί, να συμφιλιωθεί με το ιστορικό παρελθόν, ατενίζοντας περισσότερο αισιόδοξα το μέλλον. Πρόκειται για μια αέναη προσπάθεια απεικόνισης του δίπολου μνήμης - λήθης μέσα από πέτρινες αναπαραστάσεις πόνου και οδύνης της ανθρώπινης απώλειας. 

Ο χαρακτήρας του έργου είναι αντιπολεμικός, βαθιά συναισθηματικός, ενώ η σεναριακή προσέγγιση είναι ουδέτερη χωρίς να χρωματίζεται υπέρ της μιας ή της άλλης εμπόλεμης πλευράς ενώ η γενική ιδέα βασίζεται σε μια έκθεση φωτογραφίας με ίδιο τίτλο που υλοποιήθηκε στην πόλη του Κιλκίς το 2022.

Σκηνοθεσία - Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Ζησόπουλος

Σενάριο - Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Σιταρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.