Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Ο Στέφανος Παραστατίδης κοντά στους αγρότες

Δελτίο τύπου Στέφανου Παραστατίδη
Το βράδυ του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου 2024, ο Βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης επισκέφθηκε το τελωνείο των Ευζώνων όπου οι αγρότες έχουν στήσει δυναμικά μπλόκα, για συνάντηση και συζήτηση μαζί τους με θέμα τα αιτήματα και τις θέσεις τους. 

Πολλοί παρευρισκόμενοι, αλλά και οι πρόεδροι των συλλόγων τους συνομίλησαν μαζί του θέτοντας τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και τις προτάσεις τους, με τον Βουλευτή να δηλώνει τη στήριξη και τη συμπαράσταση του στον αγώνα τους. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να βρεθεί και να συνομιλήσει με την ηγεσία των αστυνομικών δυνάμεων, τον Αστυνομικό Διευθυντή και Υποδιευθυντή που βρίσκονταν εκεί εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του τελωνείου. Όλες οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα.

Με αφορμή την επίσκεψη και τις συζητήσεις, λίγες σκέψεις και προτάσεις

Έχοντας ως προτεραιότητά μας την προστασία και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος καθώς και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της αλιευτικής παραγωγής, στεκόμαστε δίπλα στα δικαιώματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, με σκοπό τη διαμόρφωση και ανάδειξη μιας ελκυστικής και δυναμικής υπαίθρου με υψηλή ποιότητα ζωής και πρόσβασης σε όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Μια απλή φαινομενικά, αλλά σύνθετη εξίσωση, αφορά το αγροτικό εισόδημα: AΓPOTIKO EIΣOΔHMA = EMΠOPIKH TIMH ΠPOIONTOΣ + EΠIΔOTHΣEIΣ - KOΣTOΣ ΠAPAΓΩΓHΣ

Βγαίνει η εξίσωση;

Το κόστος παραγωγής βαραίνει επικίνδυνα τον αγροτικό τομέα. Ραγδαία ήταν η αύξηση του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, δηλαδή την περίοδο της εκτεταμένης οικονομικής κρίσης. Τον τελευταίο χρόνο όμως, έχει αυξηθεί θεαματικά, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του παγκόσμιου πληθωρισμού. Απαραίτητη, λοιπόν, κρίνεται η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων με έλεγχο του κόστους παραγωγής και κυρίως της προμήθειας των αγροτικών εφοδίων, που έχουν ακριβύνει θεαματικά, ειδικά στη χώρα μας, (λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών εφοδίων). Του κόστους μεταφοράς εφοδίων και προϊόντων από και προς τη νησιωτική χώρα και τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές. Αυξήθηκε, επίσης, σημαντικά και το κόστος του πετρελαίου και των υγρών καυσίμων για τα αγροτικά οχήματα και μηχανήματα.

Απαραίτητη, λοιπόν, είναι και η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων με έλεγχο του κόστους ενέργειας καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας με έλεγχο του ΕΦΚ, υποστήριξη της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών με προτεραιότητα τους οργανισμούς άρδευσης, τις ομάδες παραγωγών και τις ενεργειακές κοινότητες καθώς και υποστήριξη σχεδίων παραγωγής ενέργειας και αύξησης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας.

Σήμερα, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά τη θέσπισή της και μετά από πολλές μεταρρυθμίσεις, η ΚΑΠ παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή πολιτική που διαμορφώνεται και ασκείται από κοινού. Παραμένει επίσης ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης, με σκοπό τόσο να ενισχύσει το εισόδημα και τη βιωσιμότητα των Ευρωπαίων αγροτών, να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία των περιοχών της υπαίθρου αλλά και να εξασφαλίσει την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο μας. 

Τα €19 δισ. της ΚΑΠ (για την περίοδο 2021-2027) είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά και για την ελληνική οικονομία -άλλωστε, σχεδόν η μισή έκταση της χώρας (45,5%) αποτελεί γεωργική γη, η οποία παράγει περίπου 70 κατηγορίες προϊόντων. Το 2023, όμως, είναι η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην χώρα μας. 

Συγκεκριμένα, οι Άμεσες Ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ) για το 2023 ανέρχονται σε 939εκ€, δηλαδή 563εκ€ λιγότερα σε σχέση με το 2022. Το 2023 δεν ενεργοποιήθηκαν 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων που αφορούν κυρίως κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων, απαραίτητους κατοίκους της υπαίθρου για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρά νησιά. Οι αγρότες είδαν στους λογαριασμούς τους να μπαίνουν θεαματικά μικρότερα ποσά, οδηγώντας τους σε προβληματισμό και απελπισία, αν αναλογιστούμε και το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, εξίσου σημαντική ήταν η μείωση των τιμών της εμπορικής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Οι κτηνοτρόφοι, πρόσφατα, βίωσαν και νέα μείωση στις τιμές του γάλακτος. Είναι σημαντικό να υπάρξει κρατικός οργανισμός που θα προστατεύσει τους αγρότες από τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών, τη σταθεροποίηση τους, ει δυνατό, αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων της ποιότητας και προέλευσης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, με στόχο τη προστασία του παραγωγού και του καταναλωτή. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» σε προϊόντα όπως το γάλα, η φέτα, τα αιγοπρόβατα, οι πατάτες, τα οπωροκηπευτικά, η ντομάτα, τα μήλα κ.ά. Συνέπεια, η εξαπάτηση των καταναλωτών και ο κίνδυνος δημόσιας υγείας από προϊόντα χωρών με χρήση εκτεταμένων και αμφιβόλου ποιότητας φυτοφαρμάκων.

Καταλήγοντας, θεωρούμε, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής απαραίτητη τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την πρωτογενή παραγωγή που θα αξιοποιεί τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος της χώρας, των κατοίκων της υπαίθρου και της πρωτογενούς παραγωγής. Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα – Αλλαγής, θέτει ως προτεραιότητα τα προβλήματα και τις ανάγκες των εκπροσώπων της αλυσίδας που απαρτίζουν την αγροτική οικονομία της χώρας μας και την κατάθεση βιώσιμων προτάσεων που θα απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.