Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

"Όχι άλλοι νεκροί εργάτες στο βωμό του κέρδους"

Ανακοίνωση  εργατικών σωματείων Κιλκίς για τον καύσωνα
Τα εργατικά σωματεία καταδικάζουμε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, αυτή τη φορά στα ναυπηγεία Ελευσίνας, με τον θάνατο εργάτη που στάλθηκε από την εργοδοσία για υπερωριακή εργασία μετά τις τρεις το μεσημέρι και σε συνθήκες καύσωνα, παρόλο που ανήκε σε ευπαθή ομάδα λόγω χρόνιου καρδιακού νοσήματος.

Μας εξοργίζει το γεγονός ότι μόλις μία μέρα πριν, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής καλούσε με επιστολή του όλες τις εργοδοσίες του κλάδου να πάρουν μέτρα για την προστασία των εργατών από τον καύσωνα, ενώ την ίδια μέρα πολλές εργασίες σταμάτησαν μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου, ώστε να μη θρηνούμε κι άλλα θύματα.

Δε θα ανεχτούμε να παίζουν τη ζωή μας κορώνα γράμματα, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις των σωματείων, την ώρα που οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγω για νέο κύμα καύσωνα τις επόμενες μέρες.

Αμέτρητοι είναι οι χώροι και στην περιοχή του Κιλκίς, που σε συνθήκες καύσωνα οι επιχειρήσεις δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργατών. Εκατοντάδες εργοστάσια και χώροι δουλειάς χωρίς κατάλληλους αεριζόμενους χώρους όπου πραγματοποιούν ακόμα και εργασίες συγκόλλησης χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (ανεμιστήρες, κτλ.), χώροι δουλειάς εκτεθειμένοι στις εξωτερικές συνθήκες καύσωνα, υπαίθριοι χώροι που πραγματοποιούνται εργασίες φορτοεκφορτώσεων από εργάτες που σηκώνουν μεγάλα φορτία, εκατοντάδες εργαζόμενοι στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα ΜΜΜ χωρίς κλιματισμό, πολύωρες εργασίες δίπλα σε μηχανήματα, σε απόσταση αναπνοής από κινητήρες οχημάτων, σε αμαξοστάσια, σε συνεργεία.

Την ίδια ώρα όπου υπάρχει φόρτος εργασίας, οι υπερωρίες βαράνε κόκκινο! Ο νόμος τους είναι ότι πρέπει να βγει η δουλειά, να διασφαλιστούν τα κέρδη τους, χωρίς να έχει σημασία η εξάντληση και οι κίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Για ακόμα μια φορά είναι φανερό ότι από τη μία είναι τα κέρδη τους και από την άλλη οι ζωές μας!

Είναι απαράδεκτο στην εποχή μας, για λίγα κέρδη παραπάνω, κράτος και εργοδοσία να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην διασφαλίζουν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε περίοδο καύσωνα που έχει ήδη προβλεφθεί και είναι δεδομένο θα υπάρχει αυτούς τους μήνες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, με μπροστάρηδες τα μέλη των σωματείων μας, να μην επιτρέψουν νέα εγκλήματα που θα στοιχίσουν τη ζωή σε συναδέλφους μας. Με οργανωμένη στάση σε κάθε χώρο, να καταγγείλουν και να μην επιτρέψουν να γίνονται εργασίες σε επικίνδυνες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζόμενων.

Να έρθουν άμεσα σε επαφή με το σωματείο στα στοιχεία επικοινωνίας που δίνονται, για να οργανωθεί παρέμβαση σε περίπτωση που η εργοδοσία δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ:

Να παρθούν μέτρα για την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας, επαρκή γενικό εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες και κλιματιστικά όπου αυτό είναι δυνατόν.

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, καθώς και των εργασιώνσε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους(γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κτλ.), όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38°C, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου


Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου

Κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει υπερωρία σε συνθήκες καύσωνα

Αύξηση των διαλλειμάτων των εργατών που πραγματοποιούν βαριές εργασίες. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος

Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στον χώρο εργασίας τους.


ΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠ/ΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.