Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Για να νικήσει ξανά το φώς το σκοτάδι

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου
Τριάντα τέσσερις έδρες στην Βουλή και σχεδόν 15% του συνόλου των ψήφων καταλαμβάνουν τα ακροδεξιά κόμματα, όπως προκύπτει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.Ζόφος.Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει ακριβώς την “παλινόρθωση” της ακροδεξιάς που πιστέψαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει οριστικά και αμετάκλητα.

Ας μην γελιόμαστε.Η συντήρηση είναι ο μεγάλος νικητής της κάλπης.Ίσως ποτέ ξανά να μην υπήρχε τόσο δυνατή στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου.Από την άλλη βλέπουμε την Αριστερά και την Κεντροαριστερά κατακερματισμένες, παρά την άνοδο που σημείωσε το ΠΑΣΟΚ.

Είναι καιρός χωρίς “ναι με, αλλά” η προοδευτική παράταξη του τόπου να προχωρήσει σε γεναίες κινήσεις.

Διεύρυνση των ανισοτήτων, απειλή της φτώχειας, έλλειψη προοπτικής ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, κλειστοί θεσμοί συνιστούν μία ατελή δημοκρατία.Το παραπάνω επιβεβαιώνει και η έρευνα του Economist Intelligence Unit,όπου σύμφωνα με τον Δείκτη Δημοκρατικότητας η Ελλάδα, έστω και οριακά περιλαμβάνεται στις ατελείς Δημοκρατίας.

Όλα τα παραπάνω είναι καίρια θέματα όπου η προοδευτική παράταξη πρέπει να επικοινωνήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,ώστε οι ιδιαιτέρως αρνητικοί συσχετισμοί να ανατραπούν.

Είναι αδιανόητο σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία άνθρωποι να ζούν στις σκιές και να βρίσκουν τις λύσεις σε μορφώματα που υπό έναν ανθρώπινο “μανδύα” πλασάρουν δήθεν μαγικές λύσεις.”Ένα κράτος που δεν διαθέτει τα μέσα για αλλαγή στερείται τα μέσα για επιβίωση” έλεγε στα μέσα του 18ου αιώνα ο Ιρλανδός πολιτικός ηγέτης, Εντμουντ Μπεργκ.

Ότι μπορεί να προσφέρει αυτά τα μέσα.Γι’ αυτό πρέπει να πείσει, γι’αυτό πρέπει να παλέψει η προοδευτική παράταξη.Έτσι το φώς θα νικήσει ξανά το σκοτάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.